Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Dieuwertje Blok moet neus laten amputeren en legt haar werk neer: ‘Het was mijn neus of mijn leven’

Presentatrice Dieuwertje Blok (66) heeft huidkanker aan haar neus, die daarom geamputeerd moet worden. Ze legt al haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, vertelt ze in een interview met de Volkskrant. Ze houdt er rekening mee nooit meer terug te keren bij het Sinterklaasjournaal, maar is ook hoopvol.

Dieuwertje Blok.Beeld EVERT ELZINGA/ANP/Kippa

Blok heeft de krant zelf gebeld om haar verhaal te doen. “Ik vind het erg raar zelf de publiciteit op te zoeken,” zegt ze. “Maar ik wil de regie hebben. Ik zal op een gegeven moment toch weer naar buiten moeten en dan vind ik het een prettig idee dat mensen weten wat het is en hoe ik erin sta. Want het is heel rigoureus wat er moet gebeuren.”

De presentatrice voelde ruim een jaar geleden een ‘heel klein hard plekje’ aan de binnenkant van haar neus. De huisarts dacht dat het een wratje was en behandelde het met stikstof, maar het ging niet weg. Na verder onderzoek bleek het huidkanker te zijn.

Die zat alleen in haar neus, waardoor ze in aanmerking kwam voor een behandeling waarbij de cellen van heel dichtbij worden bestraald. “De specialist omhelsde me bijna, want dat helpt in 95 procent van de gevallen, dus dit ging gewoon over, hoppetee.”

Maar het hielp niet, er kwam juist een bultje bij aan de buitenkant van haar neus. “Voor het eerst werd er toen gesproken over dat er misschien een deel van mijn neus af moest, de arts had daarbij een kunstneus in haar hand.”

“Mijn eerste reactie was: als dát moet, dan weet ik eigenlijk niet of ik nog wel wil leven. Niet dramatisch, maar meer van: oké, ik heb 66 jaar een leuk leven gehad, en ik weet niet of de rest van mijn leven nog genoeg kwaliteit heeft als ik zo door moet.”

Protheses

De amputatie bleek inderdaad nodig, want ook immunotherapie sloeg niet aan. Inmiddels kijkt ze er heel anders naar: ze wil juist leven, ook zonder neus. “Het was mijn neus of mijn leven. En toen was er geen moment meer waarop ik nog voor mijn neus wilde kiezen.”

Ze ziet het als ‘avontuur’. “66 jaar heb ik mijn uiterlijk mee gehad, daar heb ik veel profijt en plezier van gehad, en nu moet ik een operatie ondergaan die verminkend is, al zijn de protheses van tegenwoordig prachtig.”

Het duurt ‘een tijd’ voordat ze die krijgt. “Eerst gaat mijn neus eraf, dan moet de wond een maand herstellen, dan krijg je een tijdelijke prothese, waarbij je een keuze uit twee standen hebt, en daarna duurt het nog een maand of vijf voordat de echte prothese erop kan, als ik tenminste niet eerst nog bestraald moet worden.”

Sinterklaasjournaal

Dieuwertje Blok is al ruim 40 jaar actief op radio en tv, onder meer sinds de start in 2001 bij het Sinterklaasjournaal. Naar eigen zeggen gaat ze waarschijnlijk nooit meer tv-werk doen, hooguit radio. Ook het Sinterklaasjournaal zou voor haar dan stoppen. De krant werpt tegen dat het voor kinderen goed zou zijn om haar te zien.

“Je brengt me op een idee. Ik heb er helemaal nog niet zo over nagedacht. Ik dacht: televisie is nu wel voorbij, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet als die prothese mooi wordt. (...) Ik zal wel meer moeite hebben om dat zelf te accepteren. Er zijn nog wel stappen te maken hoor, in de acceptatie, haha. Want ik praat er nu wel zo stoer over, omdat het nu zo voelt, maar het is nog steeds niet helemaal echt.” De NTR heeft al gezegd dat ze ‘natuurlijk’ terug kan komen.

“Ik hoop gewoon dat mensen niet gillend van me wegrennen, dat mensen eraan wennen,” zegt ze, los van haar werk. “Ik ga ze heus niet confronteren met een gat in mijn gezicht, maar ik hoop dat mensen me normaal blijven benaderen. Ik wil niet zielig gevonden worden. Want ik voel me ook niet zielig. Het is klote wat er gebeurt, absoluut, maar nu weer voort met het leven.”