'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

Nieuws
Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:19
Afbeelding
beeld anp

Voor een opt-out voor een beleidsonderdeel moet namelijk het Europees Verdrag worden aangepast. De 26 andere lidstaten moeten vervolgens ermee instemmen dat Nederland een uitzonderingspositie krijgt. "Dat is een illusie. Dat gaat niet gebeuren", zei Gerbrandy.

D66 en de andere tegenstanders GroenLinks-PvdA en CDA benadrukten bovendien dat Nederland zich met een opt-out binnen Europa isoleert. "Een hek om Nederland zetten is geen oplossing", zei Tom Berendsen (CDA). Dat vindt ook Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA). Het grootste deel van de migranten in Europa zijn arbeidsmigranten en geen asielzoekers, voegde hij daar aan toe.

Grip

D66 toonde zich in het debat de felste tegenstander. "Een opt-out leidt tot een Europa dat wij niet willen", Gerbrandy. Als lidstaten het adagium hanteren "eigen lidstaat eerst, zal Europa niet in staat zijn samen problemen op te lossen."

VVD, NSC en SP behoren tot de voorstanders van een opt-out voor migratie, al zijn de argumenten deels verschillend. VVD heeft de hoop gevestigd op het recent gesloten en lang bevochten Europese migratiepact. Maar als dat pact onvoldoende resultaat oplevert, zoals een daling van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, "dan sluit ik een opt-out niet uit", zei Malik Azmani, lijsttrekker voor de VVD. "Nederland moet Nederland blijven. We kunnen het niet aan."

"Nederland snakt naar grip op migratie", zei NSC-lijsttrekker Dirk Gotink. Ook hij hoopt op resultaat van het Europese migratiepact, maar hij vindt dat het proces naar een opt-out wel moet worden opgestart. De SP wil simpelweg minder macht bij de EU leggen, zei Gerrie Elfrink (SP).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nog vier UvA-betogers van de meer dan 125 gearresteerden vast

Vier pro-Palestijnse betogers die werden gearresteerd in een tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam zitten nog vast. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van AT5.

Afbeelding

Nintendo komt met opvolger Switch

De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo komt binnenkort met een opvolger van de Switch. Het is voor het eerst in negen jaar dat Nintendo met een nieuwe spelcomputer komt.

Afbeelding

Hoge inflatie in 2023 kwam volgens DNB vooral door gestegen lonen

De hoge inflatie van vorig jaar kwam vooral door de gestegen lonen van Nederlandse werknemers. Ook de winsten van bedrijven droegen bij aan het oplopen van de prijzen, maar dat effect nam gaandeweg het jaar wel af.

Afbeelding

AEX gaat verder omhoog en nadert 900 puntengrens

De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag verder gestegen en nadert de 900 puntengrens. De hoofdgraadmeter op het Damrak eindigde maandag al op een nieuw slotrecord van 891,13 punten.

Afbeelding

Gegevens Britse militairen buitgemaakt bij grote hack

De Britse krijgsmacht is doelwit geworden van een grootschalige hack, melden Britse media. Volgens Sky News en de BBC was de hack het werk van China. De Britse minister van Defensie bevestigt dat er met grote spoed een database offline is gehaald.

Afbeelding

UvA-betogers zijn volgens advocaat onrechtmatig opgepakt

De zeker 125 pro-Palestijnse betogers die zijn aangehouden in het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam hadden niet opgepakt mogen worden. Dat meldt advocaat Willem Jebbink die veel van de gearresteerden bijstaat.