België wil nog dit jaar eerste F-16’s aan Oekraïne leveren

Nieuws
De Belgische regering streeft ernaar dit jaar al de eerste F-16’s aan Oekraïne te leveren. België was eerder van plan om de gevechtsvliegtuigen vanaf 2025 te leveren.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:59
Afbeelding
beeld anp

De regering maakt ook ruim 200 miljoen euro vrij voor een Duits initiatief voor meer luchtafweer voor Oekraïne. De Belgische premier Alexander De Croo en defensieminister Ludivine Dedonder hebben de stappen aangekondigd na een overleg over de situatie in Oekraïne, waar de oorlog al ruim twee jaar duurt.

De Croo maakte in oktober bekend dat België vanaf 2025 F-16’s zou leveren, tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan België. Het zou wel aan de volgende regering zijn om daarover definitief te beslissen. Vrijdag is besloten dat op termijn alle Belgische F-16’s naar Oekraïne gaan. Deze F-16’s worden vervangen door F-35’s.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte raakt enige rivaal niet kwijt in race om NAVO-topbaan

Mark Rutte raakt zijn enige rivaal in de race om het NAVO-leiderschap niet kwijt. De Roemeense president Klaus Iohannis benadrukte dat hij zich niet terugtrekt, hoewel vrijwel alle NAVO-lidstaten zich inmiddels achter de demissionaire premier hebben geschaard als opvolger van s..

Afbeelding

Ook na weer dag onderhandelen nieuw kabinet nog niet in zicht

Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen is een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB nog steeds niet in zicht. Of ze er met zijn vieren uitkomen, blijft wellicht tot 15 mei onzeker, zeiden de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol na afloop van de besprekingen tusse..

Afbeelding

Walt Disney keldert op Wall Street, ondanks winst streamingtak

Entertainment- en mediaconcern Walt Disney is dinsdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf presenteerde zijn kwartaalresultaten waaruit naar voren kwam dat de streamingtak, waar Disney+ en Hulu onder vallen, voor het eerst winstgevend is.

Afbeelding

Openingsact songfestival toont Palestijns sjaaltje

De Zweedse zanger Eric Saade heeft tijdens de openingsact van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zijn steun betuigd aan Gaza. Tijdens zijn optreden droeg hij een Palestijns sjaaltje om zijn pols.

Afbeelding

FT: VS trekt vergunningen chipexport aan Chinese Huawei in

De Amerikaanse regering heeft de exportvergunningen van chipbedrijven Intel en Qualcomm ingetrokken. Hierdoor kunnen deze bedrijven niet langer chips leveren aan het Chinese techconcern Huawei.

Afbeelding

Door inflatie geteisterd Argentinië lanceert nieuw bankbiljet

Mensen in Argentinië kunnen vanaf dinsdag betalen met een bankbiljet van 10.000 pesos, omgerekend ruim 10 euro. Tot nu toe was de hoogste waarde van een Argentijns bankbiljet 2000 pesos.