Republikeinen demonstreren voor lagere uitkering voor de koning

Nieuws
De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert op Koningsdag in Emmen. De republikeinen willen dat de koning een stuk minder gaat verdienen en dat hij inkomsten-, erf- en schenkbelasting gaat betalen. In plaats van de 1,1 miljoen euro die Willem-Alexander nu jaarlijks ontvangt, hoeft de koning volgens Republiek niet meer te verdienen dan de balkenendenorm. Die ligt nu op zo’n 233.000 euro per jaar. De beweging is een handtekeningenactie gestart die zaterdag officieel wordt afgetrapt.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 03:52
Afbeelding
beeld anp

‘Het overgrote deel van de Nederlanders stoort zich aan het miljoeneninkomen van de Oranjes’, stelt voorzitter van Republiek Floris Müller. Naast zijn uitkering van 1,1 miljoen ontvangt Willem-Alexander een kleine 6 miljoen aan onkostenvergoedingen. ‘In een tijd waarin zoveel mensen het moeilijk hebben valt het niet uit te leggen dat we het staatshoofd zoveel geld betalen, het is oneerlijk en een symbool van ongelijkheid in de samenleving’, aldus Müller. Volgens de voorzitter van de republikeinen behoren de Oranjes tot de rijkste families van Europa en zijn alle vergoedingen daarom ook niet nodig. ‘Het is niets anders dan een miljardairssubsidie en daar willen wij met onze petitie een einde aan maken.’

Republiek plaatst langs de route van de koninklijke familie een groot scorebord met de actuele stand van het aantal verzamelde handtekeningen. ‘Een interactieve demonstratie’, noemt Müller de actie. Mensen kunnen de petitie ook ter plekke ondertekenen. ‘Ik hoop natuurlijk dat de koning ook een handtekening komt zetten’, grapte Müller eerder deze week. De voorman van de republikeinen hoopt dat de petitie uiteindelijk zeker 50.000 keer getekend wordt. Tekenen kan tot Prinsjesdag. Dan wil de organisatie de handtekeningen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezetters UvA gooien spullen naar politie, politie slaat

Bezetters bij het UvA-terrein gooien met spullen naar de politie, ziet een verslaggever van het ANP. De politie slaat met wapenstokken en probeert de bezetters weg te jagen van de barricade. Er is ook een shovel aanwezig.

Afbeelding

Politie roept bezetters UvA-terrein op om te vertrekken

De politie heeft de bezetters van het UvA-terrein opgeroepen om te vertrekken. 'Deze demonstratie is opgegeven', is vanuit een politiebusje omgeroepen naar de demonstranten, aldus een ANP-verslaggever. De blokkade ligt aan een gracht.

Afbeelding

Toezichthouder bezorgd om concurrentie markt scheepsbrandstoffen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vreest dat de concurrentie op de markt voor scheepsbrandstoffen te veel onder druk komt te staan door de overname van Oliehandel Klaas de Boer door concurrent FincoEnergies.

Afbeelding

Honderden demonstranten bij gebouw van Universiteit Utrecht

Honderden demonstranten hebben zich verzameld op het Domplein in Utrecht, waar het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht staat. De betogers hebben veel Palestijnse vlaggen bij zich en roepen leuzen als 'UU shame on you'. Ook is er politie aanwezig.

Afbeelding

Intel verwacht minder omzet door exportverbod aan Huawei

Chipbedrijf Intel verwacht dat de omzet in het huidige kwartaal lager uitvalt door een exportverbod van de Amerikaanse overheid. Dat meldt het concern uit Santa Clara woensdag in een verklaring.

Afbeelding

EU eens: opbrengst bevroren tegoeden Rusland naar wapens Oekraïne

De Europese Unie gaat het leeuwendeel van de opbrengst van bevroren Russische tegoeden in de verdediging van Oekraïne steken. De EU-landen zijn het daarover eens geworden, zegt huidig EU-voorzitter België.