Luister naar

Moskeebezoek christelijke scholen ligt gevoelig

Nieuws
Ruim veertig procent van de christelijke scholen organiseert onder schooltijd een bezoek aan een moskee. Een kwart van de scholen die deze uitstapjes maken, stuit op kritische vragen of bezwaren van ouders.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 20 januari 2018 om 21:23
Scholen organiseren uitstapjes naar de moskee als het in de lessen over de islam gaat. Ze doen meestal niet mee aan godsdienstige rituelen in de moskee.
Scholen organiseren uitstapjes naar de moskee als het in de lessen over de islam gaat. Ze doen meestal niet mee aan godsdienstige rituelen in de moskee. ap / Muhammed Muheisen

Amersfoort

Dit blijkt uit onderzoek van Verus, de landelijke vereniging van christelijke scholen. Aanleiding voor het onderzoek was berichtgeving begin vorig jaar over basisschoolkinderen die in een moskee leerden hoe ze er moesten bidden. Robbert Jan de Vries van Verus: ‘Het leek ons interessant uit te zoeken of de scholen in onze achterban nog een band met een kerk hebben en of ze in andere gebedshuizen komen.’

Ouders die bezwaar maken, willen niet dat hun kind een gebedshuis van een andere dan de eigen religie bezoekt. De Vries: ‘De school gaat bijna altijd met de ouders in gesprek om uit te leggen waarom de school dat doet. Als de bezwaren toch blijven bestaan, krijgt het kind een vervangende opdracht. Het moet dan bijvoorbeeld op internet informatie over de islam opzoeken.’

rituelen

Scholen organiseren uitstapjes naar de moskee als het in de lessen over de islam gaat. 85 procent van de scholen geeft aan niet deel te nemen aan rituelen in de moskee.

De Vries: ‘Dat wil niet zeggen dat de andere 15 procent dat wel doet. Sommige scholen rekenden het uittrekken van de schoenen tot een rituele handeling. Maar dat heeft niets te maken met het aanbidden van Allah en is meer een teken van respect. Net zoals mannen in een synagoge een keppeltje opzetten.’ Slechts een paar schoolleiders gaven aan een dergelijk uitstapje niet bij de identiteit van de school te vinden passen.

Ruim tachtig procent van de christelijke scholen regelt onder schooltijd weleens een bezoek aan een kerk. En zeventig procent heeft contact met een kerk of een ambtsdrager. Scholen bezoeken met hun leerlingen kerken, omdat er een viering is of omdat het bij het onderwijsprogramma past. Het percentage scholen dat weleens met scholieren in een kerk komt, ligt nog hoger als ook de bezoekjes buiten schooltijd worden meegerekend.

Er zijn ook scholen die ‘s avonds of op zondag naar een kerk gaan om het schooljaar met een viering te openen of om met elkaar Kerst te vieren. Aan het onderzoek deden bijna vierhonderd schoolleiders mee. Bij Verus zijn scholen van verschillende richtingen aangesloten. ‘Van vrijzinnig tot orthodox, van katholiek, protestants-christelijk tot gereformeerd’, zegt belangenbehartiger Robbert Jan de Vries.

beter begrip

Loes Ypma, voorzitter van Verus, vindt het positief dat scholen een kijkje nemen bij andere godsdiensten. ‘Het draagt bij aan begrip voor en kennis van andere godsdiensten. Dit is erg belangrijk in onze multireligieuze samenleving waar behoefte is aan verbinding en respect’, stelt ze. Ypma is ook blij dat veel scholen een band met een kerk hebben. ‘Dit leidt tot mooie samenwerkingen op het gebied van identiteit, vieringen, kerkdiensten, christelijke feestdagen en goede doelen.’

Verus is niet verbaasd dat veel scholen contact hebben met een kerk. Robbert Jan de Vries: ‘Er bestaat vaak een beeld dat de identiteit van christelijke scholen weinig voorstelt, maar dit onderzoek geeft aan dat dat genuanceerder ligt. Onze scholen zijn volop bezig hun identiteit handen en voeten te geven. Misschien niet altijd op de traditionele, maar wel op een serieuze manier.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.