Direct naar artikelinhoud

Lezersdilemma: Moet ik mijn neefje toestaan bitcoins te kopen van zijn erfenis?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's. Mijn neefje (23) wil van het geld dat hij van zijn moeder heeft geërfd bitcoins kopen. Omdat de nalatenschap tot zijn 28ste onder mijn bewind is (ik ben zijn oom), heeft hij daarvoor mijn toestemming nodig. Mijn eerste reactie is dat ik vind dat hij met het geërfde geld niet mag gokken. Aan de andere kant vrees ik dat hij het mij later kwalijk neemt als hij door mijn toedoen mogelijk geld is misgelopen. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Wat zou u doen?

KPN en Shell

Zou u hetzelfde reageren als uw neefje aandelen in KPN en Shell zou willen kopen? Waarschijnlijk niet. De meeste mensen weten niet wat bitcoins zijn en zien het daardoor als een riskante belegging. Ik vergelijk het met internet, dat was voor de gewone mens ooit ook onbegrijpelijk.

Als ik u was, zou ik mijn neefje dwingen zich te verdiepen in het onderwerp. Als hij daarna aan u kan uitleggen waarom hij per se bitcoins wil kopen, zou ik dit (met een deel van de erfenis) toestaan. Grote kans dat u dan zelf ineens ook een gokje wilt wagen.

Kai van Amsterdam (33), Zuidhorn

Verwijten achteraf

Uw (schoon)zus heeft u niet voor niets tot bewindvoerder benoemd. Zij vertrouwde op het moment van uw benoeming meer op uw oordeel dan op dat van haar zoon. Daarom moet u op uw oordeel afgaan en u niet laten leiden door angst voor verwijten van uw neef achteraf. Zijn oordeel is op dit moment niet relevant.

Josien van Haperen (57), Gilze

Zij vertrouwde op het moment van uw benoeming meer op uw oordeel dan op dat van haar zoon

Goed bezig

Het is niet voor niks dat hij de erfenis niet meteen heeft gekregen, maar dat u bewindvoerder bent tot tien jaar na de meerderjarigheid van uw neef. Moeder zag blijkbaar dat het niet verstandig was om zoonlief meteen al het geld te geven. Als bewindvoerder bent u goed bezig door uw neef niet met bitcoins te laten gokken.

Hans Damen (57), Zoetermeer

Financiële systeem

In 2007 wankelde het financiële systeem. Sindsdien hebben centrale banken voor triljarden euro's geld geschapen. Door uw neefje niet in bitcoins te laten investeren, neemt u ook een gok: dat het financiële systeem solide is. De geschiedenis laat iets anders zien. Wel zou het verstandig zijn de investering te spreiden over meerdere cryptocurrencies. Litecoin of Dash zijn goede alternatieven. U kunt het ook spreiden over de grootste twintig munten, of in de tijd. U kunt bijvoorbeeld elke maand een twaalfde verdelen over de grootste twintig coins. Zo spreidt u risico en vangt u tussentijdse schommelingen op. Zorgt u wel dat het in een wallet zit waarvan u de private keys heeft?

Jaap Spreeuwenberg (41), Amsterdam

Zorgt u wel dat het in een wallet zit waarvan u de private keys heeft?

Diepte van het water

Duik nooit in water waarvan je de diepte niet weet. Vraag uw neef of hij kan uitleggen hoe bitcoins werken en wat de risico's zijn. Vraag hem daarna drie scenario's te overwegen: het gaat goed, het gaat matig of het gaat slecht met de bitcoin. Kijk of hij dan nog wil. In dat geval: wat denkt hij van maximaal een derde van de erfenis?

Rits Dijkstra (67), Ouderkerk aan de Amstel


Over twee weken:

Ik weet dat hij toch blowt, mijn vriendin weet van niks

Mijn vriendin weet dat haar puberzoon veel heeft geblowd. Hij zegt daarmee te zijn gestopt. Ze heeft urinetesten gekocht en ze test haar zoon wekelijks. Het resultaat is negatief, en zij is daar erg blij om. Van mijn zoon, die met hem is bevriend, weet ik hoe hij de testen manipuleert. Mijn zoon heeft mij gevraagd hierover niets te zeggen, ook niet in algemene bewoordingen. Ik wil het vertrouwen van mijn zoon niet beschamen, hij is erg open en daar ben ik blij mee. Ik voel me echter ook bezwaard als ik mijn mond houd wanneer mijn vriendin vertelt dat de testen negatief zijn.

Vrouw, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 22 januari 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.