24 februari 2018 om 03:00
Luister naar

Wat noem je 'uitzinnig'?

‘Uitzinnig’ waren ze, de stralende Oranjevrouwen, om een onverwachte bronzen medaille. Mooie plak, dat zeker. Maar dat woord in een krantenkop is toch ook een gevalletje woordinflatie.

Bij ‘uitzinnig’ denk ik eerder aan de Syriërs, in Oost-Ghouta, neerzittend bij verwrongen beton­ijzer, waar eerst hun huis stond.

Ja, ik genoot ook van de Spelen. Maar deze week kreeg de ‘uitzinnige’ medaillevreugde wel iets onverteerbaars. Waarom? Omdat de werkelijkheden in deze wereld zo totaal gescheiden zijn. Kon dan niet één sporter zijn of haar medaille opdragen aan de vijftig kinderen, door Assad afgeslacht? Nee, blijkbaar. De bubbel is te sterk. Het doet voor mij afbreuk aan de olympische gedachte. Het NOS Journaal knipt en plakt de vloekende werkelijkheden, botsende gelijktijdige gebeurtenissen, tot bizarre collages, van hoogte- en dieptepunten van menselijk gedrag. In één wereld, één week. Eén veertigdagentijd. Het is geen verwijt hoor, zo werkt het Journaal gewoon. Maar ik wil niet afstompen. Ging het zo ook in 1940-1945? Het raadsel van de gelijktijdigheid, de grondige dubbelzinnigheid, is al oud.

Soms raken de werkelijkheden elkaar. Dan voel je even de tocht van wat er écht gebeurt. Vorige week hoorde ik uit betrouwbare bron dat wifi in vluchtelingenkampen in Zuid-Europa vaak indirect wordt gerund door de CIA. Dit gaf me wel een veilig gevoel. Zo proberen ze de terroristen eruit te vissen, via hun telefoon- en mailverkeer.

In mei 2017 sprak ik, in een nachttrein onderweg in Midden-Europa, een huurling. Eeuwen vochten huurlingen de oorlogen uit. En nu weer. De medepassagier, een jonge Chinese Brit, was per trein onderweg van Londen naar huis, naar China. Vechtsporter en beroepssoldaat. Verhuurt zichzelf aan militaire beveiligingsbedrijven. Hij mocht voor Rusland zijn hals wagen in Syrië. Voor 30.000 dollar. Zijn antwoord was: nee. ‘Dat is echt belachelijk weinig geld, voor een heel groot risico om terug te keren in een bodybag.’

Deze week dacht ik aan die treinreiziger, bij het nieuws dat er mogelijk tweehonderd Russen en huurlingen zijn omgekomen in Syrië. Hij maakte de goede keus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Hilbrand Rozema

In Enschede kun je een houten ezel op wieltjes zien, die Koning Jezus draagt. Normaal gesproken dan

‘Het is het eindpunt van de trein, bijna geen mens hoeft er te zijn, bijna geen hond gaat zover mee: Enschede.’ ... zo dichtte Willem Wilmink. Ik ging in zijn stad op zoek naar een houten ezel met Koning Jezus.

.

Ik had nooit eerder een man horen zeggen dat hij feminist is

'Ik was zélf in het stereotype getrapt van de brutale meid die haar neus ophaalt voor alles wat mannen in machtsposities zeggen', schrijft Lysanne van de Kamp. En dat terwijl ze zich altijd zo ergerde aan dat stereotype.

Feniks de la Fosse

'Zijn ex regeert ons huishouden, ik kan er niet meer tegen.' Hoe kan dit worden opgelost?

‘Ik heb het nodig dat je me geruststelt’, zegt een vrouw tegen haar partner in de praktijk van relatiecoach Feniks de la Fosse tegen. ‘Ik ben gewoon onzeker en heb het nodig om te horen dat ik nummer één ben.’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.