Boeren krijgen onder nieuwe coalitie minder geld, zegt Adema

Nieuws
De beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zet juist minder geld voor boeren opzij dan het huidige kabinet van plan was, zegt demissionair landbouwminister Piet Adema.
anp
vrijdag 17 mei 2024 om 12:03
Afbeelding
beeld anp

Het kabinet had voor het geflopte landbouwakkoord 13,5 miljard euro klaarstaan om boeren te ondersteunen bij de overgang naar duurzame landbouw. Het hoofdlijnenakkoord noemt een bedrag van 5 miljard voor onder meer innovatie, opkoop en de aanpak van de mestmarkt. Daarnaast krijgen boeren jaarlijks 500 miljoen euro voor natuurbeheer.

‘Dat is minder geld voor de boeren’, concludeert Adema. ‘Als de boeren vorig jaar hadden getekend voor het landbouwakkoord, dan hadden ze 13,5 miljard gehad.’ Dat akkoord kwam er niet. ‘Omdat ze van tafel zijn gestapt. Omdat ze gokten op nieuwe verkiezingen, denk ik.’

Europese richtlijnen

Adema kreeg ‘een beetje een déjà vu’ toen hij de plannen van de beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB las. ‘Omdat er heel veel onderwerpen staan waarvan ik denk: ja, maar daar heb ik al over gepraat. Hé, daar ben ik ook voor naar Brussel geweest.’

In het akkoord staat: ‘In Europa wordt met lef alles op alles gezet om Europese richtlijnen zo aan te passen dat ze werkbaar zijn en het verdienmodel ondersteunen.’ Adema heeft dat al vaak en indringend geprobeerd, zegt hij. ‘Dus ik hoop dat mijn opvolger daar meer succes mee heeft.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Problemen Boeing kunnen hele luchtvaart schaden, waarschuwt Airbus

De problemen die spelen bij vliegtuigfabrikant Boeing kunnen negatieve impact hebben op de gehele luchtvaartindustrie. Daarvoor waarschuwt Christian Scherer, het hoofd van de commerciële luchtvaarttak bij Airbus, in het Duitse nieuwsweekblad Wirtschaftswoche.

Afbeelding

Motorrijder overleden door ongeluk in Heemserveen

Een motorrijder is zaterdagochtend overleden door een ongeluk op de Jachthuisweg in het Overijsselse Heemserveen. Dat meldt de politie.

Afbeelding

Zuid-Afrikaans ANC is meerderheid na 30 jaar kwijt

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) is voor het eerst sinds 1994 zijn absolute meerderheid in het Zuid-Afrikaanse parlement kwijtgeraakt. De partij haalde bij de verkiezingen ongeveer 40 procent van de stemmen, met bijna alle stemmen geteld.

Afbeelding

Netanyahu: vernietiging Hamas en vrijlating gijzelaars harde eis

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het doel van de oorlog in Gaza ongewijzigd is, ook in het voorstel voor een mogelijk bestand dat de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag presenteerde.

Afbeelding

Aantal verkochte elektrische auto's in mei flink gedaald

Het aantal verkochte elektrische auto's viel in mei flink lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat constateren BOVAG en RAI Vereniging.

Afbeelding

Geen treinen op HSL tussen Amsterdam en Rotterdam om seinstoring

Tussen Amsterdam en Rotterdam rijden sinds zaterdagochtend geen treinen over het traject van de hogesnelheidslijn (HSL). Eerder werd verwacht dat de seinstoring rond 10.00 uur verholpen zou zijn, maar inmiddels is de prognose bijgesteld naar 12.30 uur.