Direct naar artikelinhoud
Weekendtips

14 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam: dit weekend staat (bijna) volledig in het teken van herdenken en stilstaan bij vrijheid

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast veertien evenementen. Leer over muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog of ga naar een foto-expositie over Amsterdam-Oost.

14 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam: dit weekend staat (bijna) volledig in het teken van herdenken en stilstaan bij vrijheid
Beeld Privécollectie Hanneke Gelderblom-Lankhout

Bijeenkomsten: Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Het Nationaal Holocaust Museum en het Amsterdams 4 en 5 mei comité organiseren dit weekend bijeenkomsten waarin wordt stilgestaan bij de geschiedenis van Joods Amsterdam en de Tweede Wereldoorlog. In huiskamers, cafés en schoollokalen – de plaatsen waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld – zullen overlevenden en nazaten samenkomen en hun persoonlijke verhalen vertellen.
Zaterdag en zondag, verschillende tijden en locaties, gratis

Muziek & Theater: Muziek in Verzet

Dit historische theatercabaret is gebaseerd op de verhalen en muziek van componisten, artiesten en muzikanten uit de bezettingstijd. In de Koninklijke Wachtkamer van het Centraal Station wordt stilgestaan bij het verdriet en verzet tijdens de oorlog, zoals bij het onderduiken en in de kampen.
Vrijdag 20.30-21.45 uur, zaterdag 21.00-22.15 uur, en zondag 14.00-15.15 uur en 17.00-18.15 uur, Koninklijke Wachtkamer van Centraal Station, €27,50

Muziek & Theater: Muziek in Verzet
Beeld Svetlana

Muziek: Concert voor de Vrede

Terwijl Nederland Bevrijdingsdag viert, wordt er in Oekraïne nog steeds oorlog gevoerd. Om hierbij stil te staan, speelt de Oekraïense pianist Hennadii Beziazychnyi werken van Bach, Beethoven, Debussy en eigen Oekraïense melodieën, en uit hij zijn wens voor vrede. Hij verwierf grote bekendheid als componist en auteur van arrangementen van Oekraïense melodieën.
Zondag, 17.00 uur, Pianola Museum, €10-€25

Muziek: Concert voor de Vrede
Beeld Foticoon

Festival: Het Vrije Westen

In het Westerpark vier je op Bevrijdingsdag de vrijheid met een goed gevuld programma. Zo is er een vrijheidscollege, vrijheidspodium, talkshow, ‘waste bar’ waar je kunt betalen met zwerfafval, kindervrijheidsfeest, draaimolen, elektronische blockparty op het terras van underground club Radio Radio, ‘Oekraïne ambulance’ waar je kunt leren over de hulpdiensten, silent disco, ‘hiphop plein’ en zijn er foodtrucks.
Zondag, 12.00-23.00 uur, Westerpark, gratis

Festival: Het Vrije Westen

Club: Bevrijdingsdance

In de nacht van 4 op 5 mei wordt Bevrijdingsdag ingeluid bij Paradiso met de eerste editie van Bevrijdingsdance, de vervanger van het jaarlijkse Bevrijdingsdans Festival op het Museumplein. Vanwege de renovatie van het Museumplein, zal Paradiso dit jaar in samenwerking met het Amsterdams 4 en 5 mei comité alle drie de zalen openen voor de officiële viering van 5 mei. Ook zal in samenwerking met Amnesty International het programma ‘Dance them Free’ plaatsvinden, waarbij bezoekers met elkaar in gesprek kunnen gaan over mensenrechten en waarom vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is.
Zaterdag, 00.00-05.00 uur, Paradiso, vanaf €22

Theater: Dans Dans Revolutie

Tijdens de theatervoorstelling Dans Dans Revolutie reis je af naar het fictieve land Besulia. Wanneer hier oorlog uitbreekt, lijkt de traditie van de bevolking om met de ‘svaboda samoverzjenja’-dans kwaad te verdrijven niet meer genoeg te zijn. Het meisje Anna en haar ‘baba’ Yara zetten moderne technieken in en maken een vlog met instructies voor hun volksdans en roepen de wereld op om mee te dansen en te helpen. Het is nog maar de vraag of het op deze manier lukt om de vijand te verdrijven.
Vrijdag, zaterdag en zondag, voorstellingen tussen 14.00 en 22.30 uur, Bellevue, €12,50-€20,50

Theater: Dans Dans Revolutie

Cabaret: Baas & Adriani | Ruis

Cabaretier Manon Kroezen en stand-upcomedian Jacob Adriani vormen sinds kort een cabaretduo. In de voorstelling Ruis gaan ze op zoek naar de essentie van vriendschap, vormgegeven met behulp van het lichaam, taal en muziek. Door de uiteenlopende stijlen van deze theatermakers is het een absurde voorstelling.
Vrijdag en zaterdag, 19.30-21.50 uur, Scala, vanaf €12

Concert: Ensemble’88

Ensemble’88 zet het orgel op verschillende manieren in. Peter-Jan Wageman kiest de traditionele wijze, Rutger Muller zet het hyperorgel in, Paul Pankert combineert deze met elektronisch gemoduleerde fluiten, en Christian Klinkenberg improviseert de organist op een grafische partituur.
Vrijdag, 20.15-22.15 uur, Orgelpark, standaardprijs €20

Concert: Ensemble’88
Beeld Roosje Verschoor

Expositie: PAPA

Vanaf najaar 2023 ging fotopersbureau PAPA (Participating Artists’ Press Agency) op pad in Oost. Eerder was PAPA al te vinden in West, Zuidoost en Zuid. Het team bestaat uit lokale en minder lokale correspondenten. Samen fotografeerden ze IJburg, de Indische Buurt en het Oosterpark. Van de resultaten is een expositie in de vorm van een muurkrant gemaakt – een ode aan Oost.
Vrijdag 09.30-17.30 uur, zaterdag 11.00-17.00 uur, zondag 13.00-16.30 uur, OBA Javaplein, gratis

Expositie: PAPA
Beeld Jeroen Lucker

Tentoonstelling: Heaven’s Gates

Vrijdag vindt de opening plaats van de tentoonstelling van beeldend kunstenaar en graficus Jeroen Lücker. Dat gebeurt in combinatie met een optreden van Azubike Onwaku, die Bach zal spelen op de basgitaar. De tentoonstelling dankt zijn naam aan het olieverfschilderij Heaven’s Gates, dat is geïnspireerd op het paleis van Confucius in het dorp Qufu in China. Ook zijn er twaalf nieuwe schilderijen te zien, waarop Lücker refereert aan kunstenaars, mensen en dieren.
Vrijdag 17.00-19.00 uur, zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur, Stichting WG-Kunst, gratis entree

Tentoonstelling: Heaven’s Gates
Beeld Jan Hoek

Dinershow: What’s Eating You?

Een groep jongeren vertelt in deze voorstelling verhalen, speelt scènes, en maakt muziek en danst. Op deze manier laten ze hun eetgewoontes zien, en door hier open over te zijn proberen ze dit onderwerp bespreekbaarder te maken. Om het af te maken serveert kok Vanja van der Leeden een vegetarisch driegangenmenu.
Zaterdag 16.00-17.15 uur, De Toneelmakerij, vanaf €17,50

Tentoonstelling: Achter de schermen | Amsterdams theater in de zeventiende en achttiende eeuw

In deze ‘schatkamerpresentatie’ toont het Stadsarchief werken van onder andere Rembrandt, Reinier Vinkeles en Simon Fokke. Deze topstukken uit de geschiedenis van de Schouwburg, waaronder speellijsten en documenten, zijn gered uit de brand van 1772. Voordat de brand uitbrak was de Schouwburg in de zeventiende en achttiende eeuw uitgegroeid tot een gevestigde naam en dé uitgaansgelegenheid van Amsterdam.
Vrijdag 10.00-17.00 uur, zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur, Stadsarchief, gratis

Tentoonstelling: Achter de schermen | Amsterdams theater in de zeventiende en achttiende eeuw
Beeld Astrid Verhoef

Expositie: Human/Nature

Atelier K84 organiseert in samenwerking met Koster Fine Art Gallery de bekroonde foto-expositie Human/Nature van kunstfotograaf Astrid Verhoef. In Nederland, Spanje en de Verenigde Staten heeft ze zwart-witfoto’s geschoten. Door mensen en objecten op plekken te plaatsen waar ze normaliter niet horen, zorgt ze ervoor dat landschappen surrealistisch ogen, en brengt ze de moderne maatschappij en natuurlijke omgeving samen.
Vrijdag en zaterdag, 12.00-18.00 uur, Atelier K84, gratis

Expositie: Human/Nature
Beeld Tony Dočekal

Concert: Loupe

De Amsterdams-Antwerpse indierockband Loupe brengt synthpop, alternatieve folk en indierock samen, wat zorgt voor een dynamisch, dromerig en hypnotisch geluid. Na hun goed ontvangen debuutalbum Do You Ever Wonder What Comes Next? volgde in januari de single Tested Waters, die groovy en donker tegelijk klinkt, en ook nog eens meezingbaar is. Hun teksten zijn meestal persoonlijk en gebaseerd op eigen ervaringen, met thema’s als groei en zelfkennis.
Vrijdag, 20.30-22.00 uur, Bitterzoet, vanaf €17