27 mei 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Europese zorgen

Stembusuitslagen kunnen misleiden. Zeker bij de Europese verkiezingen. Want de analyses en commentaren zullen weer gaan over of ‘de pro-Europese’ partijen hebben gewonnen, of de eurosceptische of de anti-Europese partijen.

Maar daar ging het voor veel kiezers niet om, toen ze hun stem uitbrachten. Denk alleen al aan de Britten, voorgesorteerd voor de brexit en geconfronteerd met chaos in Londen. Anderen wantrouwen de eigen regering, zoals in Roemenië, waar twee derde van de kiezers ‘Brussel’ juist ziet als bescherming tegen de overheid in eigen land. Of neem de Groningers, die afgelopen week hun bed weer werden uitgetrild.

De echte vraag is, wat kiezers tot hun keuze dreef. Dat is in ieder land verschillend, bleek uit een onderzoek onder 60.000 Europese kiezers in Europa. Maar één verontrustend antwoord kwam telkens bovendrijven.

De EU is geen symbool van vrede meer. Veel burgers zijn onzeker, over hun toekomst, die van hun kinderen, van de EU en zelfs van de vrede in Europa. Vooral jongeren – in Nederland zelfs de meerderheid – denken dat landen binnen de EU in de komende tien jaar weleens met elkaar op de vuist kunnen gaan. De EU staat in hun beleving gelijk aan politieke conflicten, eigenbelang, machtspolitiek. Een derde van de ondervraagde burgers is ‘het verhaal’ van de Europese samenwerking als project van vrede en democratie kwijtgeraakt.

Het heeft geen zin meer, hun kritiek per onderwerp te beantwoorden, met cijfers en feiten over zaken als migratie, klimaatbeleid of inkomen. Dat overtuigt niet meer. Want het dragende verhaal eronder is zoekgeraakt, in die constante sfeer van politiek conflict.

Hoe ontwrichtend dat kan werken, laat Frankrijk zien. Daar won Emmanuel Macron de verkiezingen met een verhaal dat beloftes inhield. La Republique en Marche, de republiek voorwaarts, is de naam en de slogan van zijn partij. Maar het werden vooral de ontevreden ‘gele hesjes’ die optrokken naar Parijs.

In de beleving van de meeste Fransen zijn Brussel en Parijs één pot nat. Ruim twee derde van de Franse ondervraagden gaf aan dat zowel de Europese als de nationale politiek ‘een kapot systeem’ is. En in de hele EU gelooft maar 24 procent echte invloed op de politiek te kunnen hebben.

Dit gat tussen de politieke leiders en hun burgers is te wijten aan het gebrek aan een leidend, principieel en vooral gedeeld verhaal. En het zijn de politici die even moeten ophouden met hun debatten en zetels tellen. Ze moeten terug naar de burgers, om weer samen een visie op te bouwen voor de democratie, in eigen land en in Europa.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.