Direct naar artikelinhoud

Q-koorts aangetroffen op Gelders melkschapenbedrijf, ricisco voor volksgezondheid is laag

Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico’s voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

Geiten in een Nederlandse stal. Foto ter illustratie.Beeld ANP XTRA

Vermoedelijk zijn slechts één of enkele niet gevaccineerde jonge ooien besmet met de bacterie, schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn sinds 2016 geen bedrijven met schapen of geiten meer geweest met een officiële besmetstatus, aldus minister Adema.

Het besmette bedrijf telt 83 volwassen dieren en 45 lammeren. De bacterie werd op 16 april ontdekt tijdens een controle. Mogelijk zijn een aantal niet gevaccineerde schapen naar andere schapenbedrijven en slachterijen gebracht. De NVWA onderzoekt momenteel of dit gebeurd is.

Er zijn een aantal maatregelen genomen. De dieren die zijn besmet worden gedood. Ook zes drachtige schapen worden gedood en de schapen die hebben gelammerd worden binnen twee maanden geslacht. Hiermee wordt het risico voor gezin en personeel beperkt, aldus Adema.

Op het bedrijf moeten mensen persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Verder mogen er geen bezoekers meer komen in de gebouwen en terreinen waar de schapen worden gehouden. Er zijn op het terrein van het bedrijf ook nog 450 runderen, een aantal paarden en zeven honden aanwezig.

Voor bedrijven met meer dan vijftig schapen of geiten die worden gehouden voor de productie van melk, of met een publieksfunctie, geldt een vaccinatieplicht. Dit geval laat volgens de minister zien dat het belangrijk is dat de vaccinatieverplichting en controles goed worden nageleefd.

Tussen 2006 en 2009 werd Nederland getroffen door een zeer grote Q-koortsuitbraak. Vooral geiten op boerderijen in Noord-Brabant en in mindere mate Limburg werden ziek. Tienduizenden mensen raakten besmet en meer dan honderd patiënten overleden.