DSM-Firmenich ziet volumes weer groeien, omzet daalt licht

Nieuws
Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich heeft de verkoopvolumes in het eerste kwartaal van het jaar weer zien groeien. De omzet daalde echter licht, mede door de aanhoudende zwakke markt voor vitamines. Het Nederlands-Zwitserse fusiebedrijf handhaafde de verwachtingen voor het hele jaar.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 07:40 aangepast 08:12
Afbeelding
beeld anp

Topman Dimitri de Vreeze was blij met het positievere marktklimaat en de terugkeer van de volumegroei in het bedrijf. DSM-Firmenich liet in februari al weten zijn tak voor ingrediënten en vitamines voor diervoeding Animal Nutrition & Health (ANH) te gaan afsplitsen en is inmiddels begonnen met dat proces. Dat onderdeel kampt al langere tijd met zwakke prestaties als gevolg van lage prijzen voor dierlijke vitamines. Vanaf het tweede kwartaal rekent het bedrijf wel op hogere vitamineprijzen.

Met het afstoten van ANH wil DSM-Firmenich zich meer richten op de activiteiten waarbij grondstoffen voor verzorgingsproducten en voedingssupplementen worden gemaakt voor mensen. Het bedrijf levert ook geurstoffen voor de cosmetica- en parfumsector. De afsplitsing moet volgend jaar plaatsvinden. Daarbij worden alle opties bekeken, zoals een beursgang of een verkoop aan een concurrent.

De omzet van het concern was in het eerste kwartaal 3,1 miljard euro. Dat is 2 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf boekte een aangepaste winst voor belastingen, rentes en afschrijvingen van 463 miljoen euro, een daling van 11 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. De volumegroei bedroeg in het afgelopen kwartaal 3 procent. Vooral het onderdeel Parfumerie & Schoonheid liet sterke prestaties zien dankzij een goede vraagontwikkeling. Ook bij Smaak, Textuur en Gezondheid werd geprofiteerd van een aantrekkende markt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegen wordt volgens ING-rapport voorlopig alleen maar duurder

Vliegen wordt voorlopig alleen maar duurder, waarschuwt ING in een net verschenen rapport. Luchtvaartmaatschappijen kampen met een tekort aan vliegtuigen, arbeidskrachten en reserveonderdelen waardoor ze niet kunnen voldoen aan de groeiende vraag.

Afbeelding

Langverwachte game GTA VI verschijnt eind 2025

Grand Theft Auto VI, het nieuwste deel in de succesvolste gameserie van ontwikkelaar Rockstar Games, wordt in de herfst van 2025 uitgebracht. Dat heeft Take-Two Interactive, het moederbedrijf van Rockstar, bekendgemaakt.

Afbeelding

IEA vreest tekort aan cruciale mineralen voor energietransitie

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt voor een dreigend tekort aan mineralen die belangrijk zijn voor de energietransitie. De prijzen voor de mineralen, cruciaal voor elektrische voertuigen, windturbines en zonnepanelen, zijn gedaald tot het niveau van voor coro..

Afbeelding

OpenAI gaat gegevens van Reddit gebruiken voor ChatGPT

OpenAI krijgt toegang tot gegevens van forumsite Reddit om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen. Reddit gaat op zijn beurt gebruikmaken van de AI-technologie van OpenAI.

Afbeelding

ECB-bestuurder Schnabel verwacht geen renteverlaging in juli

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente mogelijk niet opnieuw bij de rentevergadering in juli, na een waarschijnlijke renteverlaging in juni. Dat zei ECB-bestuurder Isabel Schnabel in een interview met de Japanse krant Nikkei.

Afbeelding

Studentenbond verbijsterd door plannen voor langstudeerboete

Studenten zijn verbijsterd dat in het coalitieakkoord staat dat er vanaf 2026 een langstudeerboete van 3000 euro per jaar komt, zegt Elisa Weehuizen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).