23 februari 2018 om 03:00
Luister naar

Het is smoezelig, maar het moet wel

vierde vrijdag van de maand een column over economische of Europese zaken.

Cees Veerman gaat ons redden. De voormalige landbouwminister gaat de Europeanen vertellen over de voordelen van de pulsvisserij. Minister Carola Schouten stuurt hem weg om ‘te verkennen wat de mogelijkheden zijn om weer het gesprek te voeren’, aldus de huidige visminister. In maart starten de onderhandelingen over de vraag hoe het Europarlement, dat het pulsvissen wil verbieden, tegemoet kan worden gekomen.

Mogelijkheden verkennen – dat is een dure omschrijving van wat dutchnews.nl doeltreffend boven een artikel over Veermans missie zette: ‘Dutch appoint former minister to lobby EU over pulse fishing’. De oud-minister gaat lobbyen.

Nou ja, formeel niet, want lobbyen heeft iets smoezeligs. Van origine is het niets anders dan een ander informeren en proberen naar jouw kant te trekken. In Brussel – waar regels voor 28 EU-lidstaten worden bepaald – is het een industrie geworden, waar het recht van de sterkste geldt. Daarom zijn auto’s vervuilender dan nodig en sigaretten dodelijker dan ooit. Als multinationals iets mompelen over werkgelegenheid, wil Brussel wel buigen.

schaamteloos

Diverse Europarlementariërs doen hier graag aan mee. In Brussel kan het zomaar gebeuren dat zij het algemeen belang over het hoofd zien. Zo was de Brit Malcolm Harbour als voormalig auto-ontwerper min of meer door de auto-industrie in het Europarlement geparachuteerd. Oud-Europarlementariër Ria Oomen (CDA) bleek door Mars, van de repen, te worden betaald.

Annie Schreijer-Pierik – ook een mooi voorbeeld. Thuis in Twente is ze varkensboerin, over de grens in Brussel en Straatsburg behartigt ze fris en fruitig de belangen van de agrarische sector. Politiek zit Annie in het bloed, meldt de CDA-website, en daar zitten kennelijk veel witte en rode lobbylichaampjes in.

Nu mag Cees Veerman, ook CDA, op tournee in de lobbyhoofdstad. Hij is er het vangnet van de Nederlandse Europarlementariërs die vorige maand woedend toekeken, toen Franse lobbyisten het parlement opjutten tegen de pulsvisserij. De Nederlanders vinden die techniek, waarbij de vis met stroomschokjes uit de bodem wordt gelokt, in de haak, maar daar denken ze elders heel anders over.

emotie

U kent ze wel, de foto’s van kinderen die met protestborden meelopen in een anti-abortusmars. Dit maakt duidelijk dat het bij lobbyen vaak niet gaat om argumenten, maar om emotie. De Franse vissers hadden dit uitstekend begrepen. Zij overtuigden het Europarlement met plaatjes van idyllische Franse haventjes vol kleurrijke vissersbootjes, die ruw door dobberende pulsfabieken uit Holland kopje-onder worden geduwd. Het verhaal over vissen die lijden onder de stroomstotenterreur, sloeg ook aan.

De Nederlanders presenteerden daarentegen wetenschappelijke rapporten over de voordelen van het pulsen. Saai. Verloren zaak.

Misschien moet Cees Veerman tijdens zijn Europese tournee een tekenfilm vertonen, waarin vissen vertellen waarom ze graag door Nederlandse pulsvissers worden gevangen. Of moet hij een optreden van een shantykoor in Brussel regelen. En laat hem vertellen dat de Urkers de eskimo’s van Europa zijn; bedreigd in hun voortbestaan. Bizar? Dan past het prima in de werkwijze van veel lobbyisten: vaak is wat ze betogen niet onwaar, maar ook niet de hele waarheid.

Politiek is emotie; vooral in Brussel, waar de wegen complex en technisch zijn. Daar kan een krachtige, sentimentele lobby wonderen verrichten. Zolang je maar weet hoe de procedures werken en bij wie je moet zijn. Dat laatste is Cees Veerman wel toevertrouwd. Nu de emotie nog.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.