Luister naar

Verkoop van smartphones daalt wereldwijd

Nieuws
De tekenen waren er al een tijdje, maar nu is het officieel: de wereld is een beetje smartphonemoe. In het laatste kwartaal van 2017 is de verkoop van mobiele telefoons gedaald. Dat is voor de eerste keer in veertien jaar, meldt de Amerikaanse marktvorser Gartner.
Peter van Ammelrooy redactie vk
vrijdag 23 februari 2018 om 03:00

Amsterdam

Er werden in de drie maanden voorafgaand aan de jaarwisseling 407 miljoen telefoons verkocht. Dat waren er een jaar eerder nog 432 miljoen, een daling van 5,6 procent.

Dat ze magere jaren beleven kon de mobieltjesfabrikanten niet zijn ontgaan. De groei in percentages wordt al enkele jaren uitgedrukt in een enkel in plaats van in een dubbel cijfer. In 2011 bijvoorbeeld nam de verkoop toe met bijna 50 procent. Dat was krap vier jaar nadat Apple de iPhone had geïntroduceerd – het toestel dat door de meesten wordt gezien als het apparaat waarmee de smartphone­revolutie begon.

Gartner wijst een aantal oorzaken aan voor de dalende afzet. ‘Mensen die hun smartphone willen vervangen, wachten langer op betere modellen’, zegt analist Anshul Gupta. Datzelfde verschijnsel doet zich voor onder consumenten die nog een eenvoudige mobiele telefoon hebben en lonken naar een volwaardige smartphone. Ze vinden de nieuwe ultragoedkope modellen niet bijzonder genoeg om daarvoor afscheid te nemen van hun huidige toestel. Iedereen wil een beter scherm, een betere camera en een toestel geschikt voor snellere netwerken, maar de nieuwe uitvoeringen voldoen niet aan de hooggespannen verwachtingen.

topmodellen

Niets illustreert dat beter dan de toestand bij de twee fabrikanten die al jaren de markt overheersen. Samsung zag de consument niet als een blok vallen voor de S8 en S8+, de nieuwe topmodellen die het vorig jaar april introduceerde. Er werden er in de eerste maand vijf miljoen van verkocht, pochten de Zuid-Koreanen, ‘het hoogste aantal ooit’. Daar plaatste de website Apple-Insider vraagtekens bij: van de voorganger S7 zouden zeven tot negen miljoen stuks zijn weggezet in de eerste maand na de introductie en van de S4, die in 2013 verscheen tien miljoen.

Samsungs grootste rivaal, Apple, lijkt het niet veel beter te doen met zijn jongste kroonjuweel. Hoe het precies loopt met de iPhone X sinds het toestel in de winkel ligt – afgelopen november – weet niemand. Specifieke verkoopcijfers voor alle nieuwe modellen gaf topman Tim Cook niet. bij de onthulling van de jongste kwartaalcijfers. Maar analisten vangen signalen op van toeleveranciers dat Apple minder onderdelen bestelt voor zijn vlaggenschip. Het bedrijf dat de oledschermpjes levert voor de ­iPhone X kan er in dit lopende kwartaal maar twintig miljoen kwijt aan Apple, in plaats van de vijftig miljoen die aanvankelijk waren voorzien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.

Autospotters op de Brink in Laren. Samen met Bloemendaal en Heemstede is Laren de gemeente waar rijke inwoners het vaakst een eenzijdige leefwereld hebben, en dus vooral andere rijken ontmoeten.

Arm en rijk leven ontmoeten elkaar steeds minder. Behalve op de Biblebelt. 'Daar zijn contacten minst eenzijdig'

Arm en rijk in Nederland komen elkaar steeds minder tegen, stelt het SCP. Dat verkleint de kansen van de laagste inkomens en vergroot de vooroordelen over en weer. Opvallend genoeg speelt dat op de Biblebelt minder.