Luister naar

Examenrubriek: Huilen van de buikpijn

Nieuws
De eindexamentijd is weer in volle gang. In deze rubriek vertellen leerlingen over hun belevenissen. Via de sociale media- kanalen van het Nederlands Dagblad houden drie vloggers een videodagboek bij.
vrijdag 25 mei 2018 om 03:00
Examenrubriek: Huilen van de buikpijn
Examenrubriek: Huilen van de buikpijn

Voor sommige leerlingen is het eindexamen een extra grote uitdaging. Vandaag: Isabel van Meurs. Vlak voor de examens zat ze ineens op de eerste hulp met hevige buikpijn.

‘Het begon de woensdag voor de examens. Ik was aan het leren toen ik plotseling hele erge buikpijn kreeg. Mijn pijngrens is best hoog, maar dit trok ik gewoon niet. Die middag zijn we naar de dokter gegaan. Hij dacht eerst dat er iets met mijn eierstokken was. Ik werd doorgestuurd naar de gynaecoloog, maar mijn eierstokken waren in orde. Toen werd ik weer teruggestuurd naar de spoedeisende hulp. Daar zeiden ze dat het waarschijnlijk om een verstopping in mijn darmen ging. Ik kreeg medicijnen en werd weer naar huis gestuurd.

Die nacht kon ik niet slapen van de pijn, het was echt verschrikkelijk. De medicijnen hielpen niet. Eten lukte ook niet meer; ik ben in twee weken tijd vijf kilo afgevallen. De volgende dag zat ik weer bij de spoedeisende hulp. Een specialist die veel van buikpijn weet, heeft toen een röntgenfoto gemaakt. Daarop was te zien dat ik een verstopping heb die helemaal tot aan mijn maag loopt. De oorzaak is nog niet bekend, dat wordt nog onderzocht. Waarschijnlijk heb ik een erfelijke darmziekte; mijn ouders, oma en tante hebben ook allemaal darmklachten. De verstopping heeft zich waarschijnlijk maandenlang ontwikkeld. Je ziet het ook aan mijn poep: die is nu helemaal zwart. Dat laat zien dat het lang in je darmen heeft gezeten. Door de medicijnen en klisma’s die ik nu krijg, komt alles eruit. Ik moet nu heel vaak naar de wc, best onhandig tijdens je examens. Als ik echt moet, mag ik het niet ophouden. Gelukkig houdt school daar rekening mee: officieel mag je pas na het eerste uur van een examen naar het toilet, maar voor mij maken ze een uitzondering. Er loopt dan wel iemand met me mee. Ik krijg ook een half uur extra tijd.

Mijn examentijd ís al extra pittig; ik doe vwo 5 en 6 in één jaar. De week voor mijn examens kon ik door de pijn amper leren. Mijn ouders moesten naast me komen zitten om me erdoorheen te sleuren. Even dacht ik erover om een aantal examens uit te stellen tot het tweede tijdvak. Maar ik ben niet echt van het opgeven. Ik stond er gelukkig ook wel goed voor, dus had ik er wel vertrouwen in. Dat ene weekje stampen dat ik gemist heb, zou niet moeten uitmaken voor wat ik de afgelopen drie jaar allemaal geleerd heb.

De buikpijn maakt het wel moeilijk om me te concentreren. Ik heb goede pijnstillers gekregen, die werken enigszins, maar alsnog huil ik soms van de pijn. Als mijn examens klaar zijn, word ik verder onderzocht. Ze hadden eerst een onderzoek gepland tijdens mijn aardrijkskunde-examen, maar dat hebben we verzet. Ondanks alles denk ik dat ik wel ga slagen. Ik ben blij dat ze ontdekt hebben wat er aan de hand is, maar de timing is flink balen.’

naam:Isabel van Meurs

plaats: Haren

leeftijd:17

school:Luzac College (vwo)

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wanneer vrouwen uit gemarginaliseerde groepen hun grenzen aangeven, zullen zorgverleners hen minder snel serieus nemen

Geweld tijdens zwangerschap en bevalling. Deze groep vrouwen is er extra de dupe van

Ongevraagde medische ingrepen terwijl je op z’n kwetsbaarst bent: veel vrouwen ervaren de zorg rond het kraambed als niet-respectvol of zelfs gewelddadig. ‘Het is verplicht om bij medisch ingrijpen toestemming te vragen.’

Christianne van der Wal

Kamer boos over stikstofregels Schiphol

Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het..

Een foto gemaakt in het Amsterdamse Concertgebouw bij een kinderfeest voor de ‘kinderen der frontstrijders’, georganiseerd door een tak van de NSB.

Nabestaanden van foute Nederlanders pleiten voor langzame openbaarmaking van dossiers. 'Onrust is groot'

Nabestaanden willen niet dat iedereen de strafdossiers van foute Nederlanders thuis vanaf de bank kan inzien. De documenten zouden eerst alleen beschikbaar moeten zijn in onder andere bibliotheken. ‘Het is heel pijnlijk soms.’

Vorig jaar tijdens de dodenherdenking op de Dam. Dit jaar mogen slechts 10.000 mensen aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking, de helft van het gebruikelijke aantal.

Dodenherdenking zorgt dit jaar voor extra kopzorgen: blijven de twee minuten stilte ook echt stil?

Vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen wordt met onzekerheid gekeken naar de dodenherdenking. Nemen gemeenten, net als Amsterdam, extra maatregelen? ‘We zijn niet bezorgd, maar blijven wel alert.’

Jaap van Dissel nam op 25 april afscheid als directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Twee jaar adviseerde Jaap van Dissel de politiek. 'De drones boven mijn tuin waren heel vervelend'

Nog één keer blikt Jaap van Dissel (66), die deze week officieel met pensioen ging, terug op de coronacrisis, die hem vol in de schijnwerpers plaatste. Hoe heeft hij deze periode ervaren, en wat heeft hij ervan geleerd?

Demonstranten van Christelijk Collectief houden een viering in het partijkantoor van de ChristenUnie.

Demonstranten Christelijk Collectief bezetten partijbureau ChristenUnie. 'Wij eisen staakt-het-vuren in Gaza'

Christelijk Collectief, een actiegroep verbonden aan christenen in de Palestijnse gebieden, heeft het partijbureau van de ChristenUnie in Amersfoort bezet. ‘Wij vinden de dialoog heel belangrijk, maar niet op deze manier.’