Greenpeace eist in rechtszaal ambitieus stikstofplan van overheid

Nieuws
Met een kort geding wil Greenpeace de overheid dwingen tot het maken van een plan om de stikstofbelasting van de natuur op korte termijn fors te verlagen. De milieuorganisatie wijst ter onderbouwing op onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waar vorig jaar uit bleek dat de wettelijk vastgelegde doelen nog buiten bereik zijn. Het eerste tussendoel dat gemist dreigt te worden, is niet ver weg meer. Eind volgend jaar mag geen te grote hoeveelheid stikstof meer neerdalen in 40 procent van de natuurgebieden die daar gevoelig voor zijn.
anp
donderdag 25 april 2024 om 03:36
Afbeelding
beeld anp

‘Dit zijn rechtszaken die we niet willen starten’, zei Greenpeace-directeur Andy Palmen eerder over het kort geding. ‘Maar we zien geen andere mogelijkheid, omdat de overheid niet met maatregelen komt die de meest kwetsbare natuur wel kunnen redden.’

De milieuorganisatie voorziet ‘ingrijpende en mogelijk gedwongen maatregelen’ als de rechtbank de eisen toewijst. Vooral de veehouderij zal daardoor worden geraakt. Precies om dat te voorkomen heeft stichting Stikstofclaim zich ook gemeld als partij in de zaak. Deze organisatie is juist fel tegen strengere stikstofregels, zeker als die boeren raken. ‘Je mag er in zo’n zaak niet op vertrouwen dat de Staat de belangen van de boeren verdedigt’, stelt Stikstofclaim.

Greenpeace vindt overigens niet dat de overheid alleen in de landbouw moet ingrijpen. Ook het verkeer, de industrie en de luchtvaart moeten minder gaan uitstoten, stelt de organisatie. Boeren die moeten stoppen moeten bovendien ‘op een rechtvaardige manier door de overheid worden gecompenseerd’, stelt Greenpeace.

De rechtbank in Den Haag behandelt de zaak. Daar loopt ook al een uitgebreidere bodemprocedure over het stikstofbeleid. Greenpeace wil daar echter niet op wachten. ‘Als de Staat pas na het eindvonnis van de rechtbank in actie komt, is dat voor de meest kwetsbare natuur te laat.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oorlogsslachtoffers zwemsport herdacht bij Olympisch Stadion

Bij de jaarlijkse Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is stilgestaan bij de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog uit de zwemsport. Alleen al bij de Amsterdamse club De Watervrienden werden circa tweehonderd Joodse leden vermoord.

Afbeelding

Grote kans op buien tijdens Nationale Herdenking op de Dam

Op de Dam in Amsterdam, maar ook elders in het land, is zaterdagavond grote kans op regen. Weeronline heeft de buiensituatie rond 20.00 uur in kaart gebracht en meldt dat de hevigste buien in Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland plaatsvinden.

Afbeelding

Nu ook pro-Palestijns protestkamp bij universiteit Dublin

Studenten bij Trinity College in Dublin hebben een tentenkamp opgezet op het universiteitscomplex. Ze willen daarmee protesteren tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

Afbeelding

Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

Afbeelding

Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Afbeelding

Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.