Direct naar artikelinhoud
Opinie

Duoraadsleden Denk: ‘Racisme en discriminatie binnen gemeente Amsterdam een ernstig probleem, tijd om misstanden écht aan te pakken’

De gemeente Amsterdam dient een transparant monitoringsysteem in te voeren dat inzichtelijk maakt wat zij doet om racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan en wat het effect daarvan is.Beeld KOEN VAN WEEL/ANP

De aanwezigheid van racisme en discriminatie binnen de gemeente Amsterdam wordt weliswaar erkend, maar tot zichtbare acties heeft het nog niet geleid, schrijven duoraadsleden Anouar Yacoubi en Eduard Mangal (Denk). Zij pleiten voor structurele veranderingen en een transparant monitoringsysteem.

en

Amsterdam staat wereldwijd bekend als een bolwerk van inclusiviteit en tolerantie. De werkelijkheid binnen de muren van de gemeentelijke organisatie vertelt echter een ander verhaal: een van diepgeworteld racisme, discriminatie, uitsluiting en grensoverschrijdend gedrag.

Onderzoeken in het najaar van 2023 hebben aangetoond dat deze misstanden met name worden begaan door leidinggevenden. Op basis van signalen die ons bereiken, lijkt het erop dat die leidinggevenden worden gedekt op managementniveau.

De schrijnende feiten uit het onderzoek roepen de dringende vraag op hoe het kan dat een gemeente die diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel heeft staan, kan falen in het beschermen van haar eigen werknemers tegen dergelijk onrecht.

Erkenning zonder actie

Wethouder Hester van Buren heeft erkend dat racisme en discriminatie binnen de gemeente voorkomt. Deze erkenning heeft tot dusver niet geleid tot zichtbare acties tegen de verantwoordelijken. Honderden (voormalige) medewerkers hebben hun zorgen geuit. Zij melden een cultuur waarin plegers ongestraft blijven, wat niet alleen de slachtoffers schaadt maar ook het vertrouwen in de gemeentelijke organisatie ernstig ondermijnt. Zowel bij ambtenaren als bij burgers.

Dit is een ingezonden bijdrage

Dit artikel is een ingezonden bijdrage, geschreven door Anouar Yacoubi en Eduard Mangal, duoraadsleden voor Denk in Amsterdam.

Opiniestukken worden door lezers ingezonden en vertegenwoordigen niet het standpunt van de Paroolredactie. Iedereen kan opiniestukken inzenden. Lees hier hoe dat werkt.

Recente klachten van minstens zestig ambtenaren over de werkwijze van Bureau Integriteit benadrukken een ernstig probleem. Dit bureau, bedoeld om de integriteit van het ambtenarenapparaat te bewaken, lijkt ineffectief in het adresseren van meldingen over misstanden. Dat roept vragen op over de effectiviteit, maar misschien ook over de onafhankelijkheid van een interne organisatie die zichzelf zou moeten reguleren. Het lijkt op een slager die zijn eigen vlees keurt. Directe herziening van deze aanpak lijkt op zijn plaats.

Noodzaak van effectieve monitoring

In plaats van opdracht te geven voor wéér een nieuw onafhankelijk onderzoek, wat vaak resulteert in uitgebreide rapporten zonder concrete gevolgen, dient er een transparant monitoringsysteem geïmplementeerd te worden. Dat systeem moet duidelijk inzichtelijk maken welke maatregelen de gemeente Amsterdam neemt om racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan en welke resultaten die maatregelen opleveren.

Monitoring moet leiden tot een helder en openbaar verslag van vooruitgang en knelpunten waarmee verantwoording wordt afgelegd aan de burgers en de slachtoffers van deze misstanden.

Wij roepen alle gemeenteambtenaren op die discriminatie, racisme, uitsluiting, onveiligheid en grensoverschrijdend gedrag ervaren, daar bij ons melding van te maken. Wij zullen de ervaringen met gegarandeerde anonimiteit bundelen en aankaarten binnen de organisatie. Wij benadrukken het belang van het opkomen voor eigen grondrechten.

Structurele veranderingen

Vooruitkijkend naar structurele veranderingen, stellen wij de volgende acties voor. Ten eerste dat de wethouder regelmatig gevraagd en ongevraagd updates verstrekt over de voortgang van de ingevoerde maatregelen tegen racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag. Deze updates moeten voor iedereen toegankelijk zijn en onderdeel uitmaken van een openbare discussie.

Daarnaast moeten er heldere en duidelijke consequenties komen voor iedereen die zich schuldig maakt aan discriminatoire, racistische en grensoverschrijdende praktijken binnen de gemeente. Zonder dergelijke sancties blijft elk beleid tegen dit soort misstanden ineffectief.

Daarnaast moet het proces voor het melden van misstanden worden vereenvoudigd en veiliger worden gemaakt, zodat slachtoffers zich kunnen melden zonder angstig te hoeven zijn dat daarmee hun baan op het spel komt te staan.

Tegelijkertijd is er ook een fundamentele cultuurverandering nodig binnen de gemeente Amsterdam. Dat kan met trainingen en workshops die niet alleen focussen op bewustwording, maar ook op actieve deelname en dialoog voor alle medewerkers. Geen sluwe of zogenaamd strategische spelletjes, maar oprechte trainingen en workshops die de bewustwording onder alle gemeenteambtenaren bevorderen, waarbij ook wordt gemonitord of de veranderingen beklijven.

Tijd om actief op te treden

Als volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad van Amsterdam, is het onze verantwoordelijkheid en morele plicht om te zorgen voor een veilige en respectvolle werkomgeving voor iedereen. Het is tijd dat we misstanden binnen de gemeente niet alleen erkennen, maar er ook actief tegen optreden om de integriteit van het ambtenarenapparaat werkelijk te waarborgen. Laten we deze kans grijpen om een voorbeeld te zijn van een inclusieve, rechtvaardige gemeenschap. De tijd van toezien en niets doen is voorbij.

Anouar Yacoubi (l) en Eduard Mangal, duoraadsleden voor Denk in Amsterdam.