Waarom de Serie A en Bundesliga volgend jaar vijf (en mogelijk zelfs zes) ploegen in de Champions League zullen hebben

© AFP

In 2024-2025 zullen er al minstens vijf Italiaanse ploegen deelnemen aan de Champions League. En dat worden er mogelijk zelfs zes. Het gaat om een nieuwe regel van de UEFA, speciaal ontworpen voor het nieuwe format waar vanaf volgend seizoen mee gestart wordt.

Vincent Van Genechten, Wim Conings

Die stipuleert dat de twee landen die het meeste coëfficiëntpunten kunnen verzamelen over één seizoen allebei een extra ticket voor de Champions League krijgen. Italië verzamelde dit seizoen tot dusver het meeste punten (19.428), gevolgd door Duitsland (17.928) en Engeland (17.375). Daardoor zijn ze in de Serie A al zeker van hun extra ticket. En de Bundesliga is quasi zeker.

De Champions League-uitschakeling van Manchester City en Arsenal, plus de exits van Liverpool en West Ham in de Europa League hebben de Premier League namelijk een serieuze klap verkocht. Aston Villa is zo de enige Europese vertegenwoordiger, in de Conference League. Italië zit nog met Atalanta, Roma en Fiorentina in Europa, Duitsland met Bayern, Dortmund en Leverkusen. Frankrijk (met PSG en Marseille) en Spanje (met Real Madrid) staan te ver achter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De nummer vijf van Italië en waarschijnlijk dus ook die van Duitsland komen volgend seizoen in de nieuwe Champions League uit. Dat zou goed nieuws zijn voor Rode Duivels Loïs Openda en Romelu Lukaku. Openda staat met Leipzig samen met Dortmund op een gedeelde vierde plaats, veertien punten voor nummer zes Frankfurt. Lukaku is met AS Roma vijfde in de Serie A.

De vernieuwde Champions League gaat vanaf september van start en zal er heel anders uitzien dan voordien. Er zullen vier extra teams zijn, waardoor het deelnemersaantal stijgt van 32 naar 36. Tegelijkertijd is er geen groepsfase met vier ploegen meer, maar wordt elke club uitgeloot tegen liefst acht verschillende tegenstanders. Daar speelt het telkens maar één keer tegen. Op het einde van de rit zal elk team vier keer thuis en vier keer uit gespeeld hebben.

Daar kan overigens nog een zesde Italiaanse club bij komen. Of een zesde Duitse. Dat kan in twee gevallen:

- als Roma of Atalanta de Europa League wint én buiten de top vijf in de competitie eindigt

- als Dortmund de Champions League wint én buiten de top vijf in de competitie eindigt

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen