NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

Nieuws
Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 17:27
Afbeelding
beeld anp

Zelensky had zelf om de videovergadering gevraagd omdat Oekraïne dringend afweergeschut nodig heeft. Stoltenberg zei dat hij verwacht dat de betreffende bondgenoten zelf "in de komende dagen" hun bijdragen van Patriot-systemen of andere afweersystemen aan Oekraïne zullen aankondigen.

Volgens Zelensky heeft Oekraïne ten minste zeven extra Patriot-systemen of vergelijkbare luchtafweersystemen nodig. Stoltenberg noemde zelf geen aantallen, maar sprak van een "dringende behoefte aan meer". Hij benadrukte tegelijkertijd dat Oekraïne al Patriots en andere luchtafweer heeft en dat er ook materiaal nodig is om die al aanwezige systemen goed te onderhouden. Volgens hem zijn er onverminderd reserveonderdelen nodig.

Stoltenberg verduidelijkte dat de NAVO-bondgenoten op een rijtje hebben gezet wat de NAVO-landen nu aan bewapening kunnen missen voor Oekraïne zonder dat de basisveiligheid van de NAVO in gevaar komt. Eerder deze week bevestigde Stoltenberg dat de NAVO-landen zich niet strikt hoeven te houden aan de binnen de NAVO afgesproken basisbewapening voor elk land als landen raketten of munitie aan Oekraïne willen leveren. De NAVO redeneert inmiddels dat het ook voor de veiligheid van de NAVO-bondgenoten belangrijker is dat Oekraïne zich nu staande houdt tegen Rusland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leider Griekse neonazipartij Gouden Dageraad komt vervroegd vrij

Nikolaos Michaloliakos, de leider van de beruchte Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, komt vervroegd vrij. Hij zat sinds 2020 een celstraf van 13,5 jaar uit, onder meer voor het runnen van een criminele organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor moorden en aanvalle..

Afbeelding

Israël geeft reiswaarschuwing af voor Eurovisie Songfestival

Israël heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor burgers die naar het Eurovisie Songfestival in Zweden willen. De Nationale Veiligheidsraad van Israël zei dat terroristen Israëliërs daar als een doelwit kunnen zien.

Afbeelding

Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht.

Afbeelding

Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

Afbeelding

Voormalig topman PostNL België: er valt mij niets te verwijten

Rudy van Rillaer, de oud-topman van PostNL België, hoorde donderdag in de rechtbank van Antwerpen vrijspraak tegen zich eisen. Twee jaar geleden hebben de Belgische autoriteiten hem nog korte tijd vastgezet, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij misstanden binnen het bedrijf..

Afbeelding

Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd.