Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

Nieuws
Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 17:13
Afbeelding
beeld anp

Nadat de rentes een tijd lang waren gestegen, daalden ze na 2008 juist hard. De bank zette de kredietrente eenzijdig vast op 10,49 procent en week daar in de jaren erna niet meer vanaf, in plaats van de dalende marktrente te volgen. "De kredietklanten van ABN AMRO bleven daardoor aan een torenhoog rentepercentage vastzitten, zelfs toen de marktrente in de jaren daarna het nulpunt naderde", stelt de stichting. Het verschil zou de bank in eigen zak hebben gestoken.

"De ondernemers die wij spraken gingen er logischerwijs van uit dat de bank rekende met eerlijke en correcte rentetarieven", zegt voorzitter van de stichting Lucia Melcherts. "Een gemiddelde schilder, cateraar of zzp'er heeft geen tijd of geld voor dure adviseurs die controleren of een bank wel eerlijke voorwaarden hanteert. Ze moeten kunnen vertrouwen op hun bank."

Schade

ABN AMRO stelt dat de verwijten van de stichting ongegrond zijn. De stichting zou zich beroepen op uitspraken van klachteninstituut Kifid die niet gelden voor zakelijke mkb-klanten. "Er is geen sprake van een miljardenschade en het is ook niet helder voor hoeveel zakelijke klanten de stichting optreedt", reageert de bank.

De verwijten van de stichting richten zich volgens de bank op een specifiek product dat al enige tijd in afbouw is. "Het aantal klachten over dit product is door de jaren heen beperkt geweest en we hebben deze klachten samen met de klanten opgelost of we zijn hierover met hen in gesprek."

ABN AMRO heeft eerder voor honderdduizenden consumenten een compensatieregeling in het leven geroepen in wat volgens de stichting een vergelijkbare zaak was. Met die compensatie was 460 miljoen euro gemoeid. Volgens de stichting loopt de schade bij mkb'ers nog veel hoger op, omdat ze doorgaans over een hogere kredietcapaciteit beschikken dan consumenten. De stichting schat dat er ruim 200.000 ondernemers gedupeerd zijn en roept hen op zich aan te melden voor de actie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden

De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden dollars gaat kosten. 'De verwoestingen zijn enorm en ongekend', zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari.

Afbeelding

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda.

Afbeelding

Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. 'Daar voeren wij op dit moment geen discussie over', zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

Afbeelding

Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan.

Afbeelding

ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd.

Afbeelding

Bloomberg: Turkije staakt alle handel met Israël

Turkije is van plan alle handel met Israël te staken, meldt persbureau Bloomberg, dat zich baseert op twee Turkse overheidsfunctionarissen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zich regelmatig zeer kritisch uit over Israël en over de oorlog in de Gazastrook.