17 oktober 2017 om 03:00
Commentaar
Herman Veenhof
Luister naar

'Oostenrjk eerst' moet als trend worden genuanceerd

En weer maakten de media melding van een ‘ruk naar rechts’: ditmaal bij het vernemen van de voorlopige verkiezingsuitslagen in Oostenrijk. Het lijkt dit jaar in Europa de grote trend: de doorbraak van het rechtse populisme als min of meer gewone politieke keuze. Maar is dat wel zo? Bij gemakkelijke karakteriseringen passen altijd kanttekeningen.

Ten eerste is er in het Alpenland waar zondag werd gestemd maar beperkt sprake van ‘Oostenrijk Eerst’. De winst ging vooral naar de ÖVP, een conservatieve volkspartij die in de lift zit dankzij een verbaal streng immigratiebeleid en een jonge, enigszins charismatische kopman, Sebastian Kurz (31).

De FPÖ, die veel meer het rechtse populistische geluid in Oostenrijk vertegenwoordigt, boekte juist een tegenvaller. Die partij werd geen tweede, maar moest de traditionele, sociaaldemocratische SPÖ nog net voor zich dulden.

De uitslag in Oostenrijk laat zich daarom lezen als een halfvol of halfleeg glas. Ja, er was een ruk naar rechts. Maar neen, die vond niet plaats ten gunste van een extremistische partij, maar ze speelde zich af binnen de boezem van een partij die vanuit het politieke ­midden naar rechts opschoof.

Ten tweede vertonen de verkiezingsuitslagen in ­Europa dit jaar, en eigenlijk al vanaf 2013, allerminst een eenheid die de universele conclusie van een extreemrechtse opmars zou rechtvaardigen.

Tegenover de winsten voor rechts-populistische ­partijen bij de stembusgang in Denemarken (2015), Duitsland (2017), Estland (2015), Hongarije (2014), ­Nederland (2017), ­Oostenrijk (2017), Polen (2015), ­Zweden (2014) en ­Zwitserland (2015), staan verliezen voor rechts en ­extreemrechts bij de verkiezingen in België (2014), ­Finland (2015), Frankrijk (2017), Griekenland (2015), ­Italië (2013), Noorwegen (2017) en vooral het Verenigd Koninkrijk (2017).

De Europese website Parties and Elections houdt die ontwikkelingen nauwkeurig bij; het FD plaatste ze in een ontnuchterend staafdiagram.

Ten derde is de samenstelling van ‘rechts’ en ‘populisme’ geen vaste combinatie, geen wetmatigheid, geen gegoten eenheid. Er bestaat ook links populisme. Dat uit zich vooral in het zuiden van Europa. Kijk naar de opkomst van Podemos in Spanje. Ook de afscheidingsbeweging die zich momenteel in Catalonië ontvouwt, heeft een politiek links karakter.

Populisme moet dus eerst scherp worden gedefinieerd voordat er ongerustheid of triomfalisme kan worden geventileerd over de opmars ervan.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.