Oorlogsslachtoffers zwemsport herdacht bij Olympisch Stadion

Nieuws
Bij de jaarlijkse Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is stilgestaan bij de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog uit de zwemsport. Alleen al bij de Amsterdamse club De Watervrienden werden circa tweehonderd Joodse leden vermoord. NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg was een van de sprekers bij het beeld van Prometheus voor het stadion.
anp
zaterdag 4 mei 2024 om 13:43
Afbeelding
beeld anp

Aandacht was er ook voor een voormalig zwembad in het Limburgse Brunssum waar 25 Joodse kinderen in 1943 twee dagen zaten ondergedoken nadat hun onderduikadressen bij de Duitse bezetters bekend dreigden te worden. Voorzitter Arie de Zeeuw van de Jack Aldewereld Stichting meldde dat de vervallen kleedhokjes worden gerestaureerd met de bedoeling om onderdeel te worden van een bezinningsplek.

Van Zanen putte hoop uit de vertelde verhalen. ‘Wat helpt zijn de verhalen van mensen, van individuen, die hun morele kompas volgen en simpelweg het juiste doen voor anderen. Toen en nu. Het verhaal dat we zojuist hoorden, over de 25 Joodse kinderen die in allerijl verstopt werden in de kleedhokjes van het natuurzwembad op de Brunssummerheide. En later op diverse andere onderduikplaatsen: individuen, heel gewone mensen, deden het juiste en maakten het verschil. In Brunssum overleefden mede daardoor alle ondergedoken kinderen.’

Oekraïne

Ze maakte een vergelijking met Oekraïne. ‘In Charkiv is er de brandweerman die elke keer weer uitrukt met doodsangst. Hij vertelde het op de radio. De Russen maken er namelijk een gewoonte van om na het arriveren van de hulptroepen een tweede aanval uit te voeren. De collega waarmee de brandweerman al jaren werkte, kwam daardoor om het leven. Maar twijfel over doorgaan heeft hij niet. De keuzes van deze mensen - toen en nu - staan voor de hoop en de moraliteit die er - ondanks al het geweld en het leed - altijd weer zijn.’

Tot de aanwezigen behoorde ook staatssecretaris Eric van der Burg, die een verleden heeft als wethouder van Amsterdam en de voorganger was van Lodewijk Asscher als voorzitter van het Comité Nationale Sportherdenking.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos.

Afbeelding

Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Afbeelding

Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.

Afbeelding

Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië.

Afbeelding

Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10.

Afbeelding

Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen die de Verenigde Staten hebben aangekondigd. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.