Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Teruglezen etappe 13 - Zonder topsprinters is Peter Sagan al voor de derde keer deze Tour de beste

Zonder Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria en Marcel Kittel was er vrijdag maar één man die de snelste was: Peter Sagan. Hij won zijn derde etappe van deze Tour, door in de sprint Alexander Kristoff en Arnaud Démare te verslaan. Lees hieronder het liveblog terug. 

Peter Sagan drukt als eerste zijn wiel over de finishBeeld REUTERS

Live

  1. Peter Sagan wint de sprint

    De Slowaak Peter Sagan (Bora) beleefde vrijdag zijn derde etappe-overwinning van deze Tour de France. Dat de Slowaak kan sprinten was bekend. Een-op-een, in een massasprint en bij voorkeur als de finish enigszins bergop ligt. En met het wegvallen van de topsprinters behoort hij ineens tot de snelste mannen. De groene trui nog steviger om de schouders.

    Dit was de elfde zege alweer in de Tour de France, verdeeld over zeven edities. De laatste keer dat hij in Frankrijk überhaupt buiten de top-10 eindigde in een sprint was in 2013. 

    Een verdiende zege voor Sagan, die van de sprinters in de Alpen liet zien ook goed te kunnen klimmen. Of, in ieder geval: beter kon klimmen dan onder andere Marcel Kittel en Mark Cavendish, die moesten opgeven omdat ze buiten de tijdslimiet binnen kwamen gisteren. Dylan Groenewegen had te veel last van de zijn valpartij afgelopen zondag.

    Wielerverslaggever Iwan Tol zocht uit wanneer de laatste keer was dat Sagan een normale merktrui aan had. Want onder de groene trui draagt hij dit jaar ook nog de regenboogtrui, als regerend wereldkampioen.

    Zeven jaar geleden, op 12 juni 2011, droeg Sagan voor het laatst een gewoon merkenshirt. Op die dag pakte hij de puntentrui in de Ronde van Zwitserland. Dit jaar won hij het Slowaaks kampioenschap — een titel die hij de laatste jaren (2016 en 2017) overliet aan zijn broertje Juraj. Maar dat tricot zal dit seizoen nul dagen te zien zijn: de andere kleuren prevaleren.

    Voor de klassementsrenners was dit de gewenste ontspannen etappe. Want na het drieluik in de Alpen waren de meeste klassementsrenners wel toe aan relatieve rust, zei Steven Kruijswijk, gisteren bijna 70 kilometer lang alleen in de aanval. 

    De Belg Thomas De Gendt en de Nieuw-Zeelander Tom Scully ontsnapten aan het begin van de 169,5 kilometer lange rit. Zij kregen gezelschap van Dimitri Claeys uit België en de Zwitser Michael Schär. De voorsprong van het viertal bleef beperkt tot iets minder dan tweeënhalve minuut.

    Schär moest in de laatste 24 kilometer alleen door. Hij werd op 6 kilometer van de eindstreep ingerekend. 

    Morgen eindigt de etappe op een korte, steile klim: de Côte de la Croix Neuve, 3 kilometer à 10,1 procent. 

  2. Nog 5 kilometer: einde vlucht Schär

    Goed, dat was het dan. Einde verhaal voor Michael Schär. Schokschouderend probeerde hij het nog de laatste kilometers. Maar tegen een peloton, dat 'als dolle stieren' in de woorden van Tom Dumoulin op de finish af dendert, is geen beginnen. Een oneerlijke strijd.

    Bonus voor Schär: de rode rugnummers morgen, als beloning voor de meest aanvalslustige renner. 

    We geven u zo de winnaar.

  3. Nog 10 kilometer: op naar de massasprint

    We durven met het wegvallen van, komt-ie: Groenewegen (twee etappes), Gaviria (tweee etappes), Cavendish, Greipel, Kittel, niet te voorspellen wie de beste sprinter van de rest is. 

    Démare en Sagan geloven er in ieder geval wel in. Hun ploegen FDJ en Bora doen al de hele dag het kopwerk. 

    Of komen er dus nog aanvallen van gelukszoekers in de laatste kilometers? 

  4. Nog 15 kilometer: Schär alleen

    Er is nog één man eenzaam op kop. Zijn naam Michael Schär, een Zwitser in dienst van BMC. Hij rijdt op misschien wel de mooiste fiets van het peloton. Gelukkig zit hij zelf ook keurig op zijn fiets.

    Michael Schär en Greg Van Avermaet, eerder deze TourBeeld EPA
  5. De Gendt laat lopen

    Als zelfs Thomas De Gendt er niet meer in gelooft... Hij stopt met trappen en laat zich terugzakken in het peloton. 

    De overgebleven drie rijden nog verder. Maar lang zullen ze niet vooruit blijven. 

    Krijgen we dan straks nog aanvallen in de laatste kilometers? Van Niki Terpstra, bijvoorbeeld. Zijn ploeg Quick-Step verloor sprinter Fernando Gaviria, dus hij zal zeker voor eigen kansen mogen rijden. 

    Thomas De Gendt, voorafgaand aan de etappeBeeld Photo News
  6. Nog 25 kilometer: halve minuut

    Gaat de vlucht van de vier koplopers dan roemloos ten onder nog voordat de finale van de etappe goed en wel is begonnen? De voorsprong zakt terug richting de halve minuut. En op kop van het peloton blijft FDJ de grote groep aanvoeren. 

    Het wordt langzaamaan ook dringen in de voorste rangen van het peloton. Want vrijwel de voltallige Sky-ploeg meldt zich. En ook het lichtblauw van Movistar is duidelijk zichtbaar. De sprinters- en klassementsploegen wil allemaal 'veilig' voorin zitten. 

    De paradox van de sprintersetappes: veiliger wordt het er namelijk niet van. 

  7. Mollema, altijd attent

    Het is niet de Tour van Bauke Mollema. En hij was zo goed in vorm. Maar hij kletterde over de kasseien, vorige week zondag. De rug zo beschadigd dat hij amper uit het zadel kon komen de dagen erna. 

    Maar hij rijdt nog. Achteraan het peloton. Maar toch.

    En de Groninger is attent als altijd, kijk maar naar de beelden hieronder. Een laatste slok en het bidonnetje wordt aan de voeten van een jonge wielerfan gelegd. Souvenir voor later.

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Nog 35 kilometer: wielerliedjes

    We zouden u graag meer vertellen, maar de situatie is onveranderd. Gelukkig zijn er dan nog de muziektips.

    Speciaal voor deze Tour heeft Excelsior Recordings een playlist gemaakt met louter fietsliederen. Journalisten Nando Boers en Bert Wagendorp maakten een selectie en introduceren dagelijks de mooiste liedjes over fietsen. 

    Vandaag: The Smiths - This Charming Man

    Doorbraaksingle van de invloedrijke The Smiths. Eerste regel: Punctured bicycle. On a hillside desolate. Will nature make a man of me yet? 

    De fiets als attribuut in een song over seksuele ontwikkeling. Gitarist Johnny Marr zou de gitaarakkoorden in twintig minuten hebben gecomponeerd. Nummer stond een keer in de Top 2000.


  9. Nog 45 kilometer

    Het is kat-en-muis-spel tussen de kopgroep en het peloton. De voorsprong schommelt zo tussen de 50 seconden en 1 minuut. De kilometers worden langzaam weggetrapt. Niemand zal ontevreden zijn met dit verloop. Geen valpartijen, relatieve rust. 

  10. De duw van Froome

    Het hing al weken in de lucht: zou het wel goed gaan met Chris Froome op de drukbezette flanken van de Alpe d'Huez? Relatief goed ging het. Maar hij kreeg toch een tik. Zie de beelden hieronder:

    Twitter bericht wordt geladen...

    Tourdirecteur Christian Prudhomme reageerde geschrokken. Wielrenners, begeleiders, journalisten en wielerfans: bijna iedereen sprak schande van de chaos in de bergrit naar Alpe d'Huez. 

    'Ik veroordeel deze incidenten met kracht, maar ik roep op tot kalmte', aldus Prudhomme. 'We weten dat het op de Alpe d'Huez en op de Mont Ventoux altijd chaotisch kan zijn. Ik wil dat de wielerfans de renners respecteren. Je kunt een wielrenner ondersteunen zonder anderen daarbij lastig te vallen.'

    Prudhomme is van mening dat de achttien maanden tijd die de internationale wielrenunie UCI nam om uitspraak te doen in de zaak rond Froome, de Tour ook geen goed heeft gedaan. Pas kort voor de start kreeg de viervoudig winnaar te horen dat de UCI hem niet strafte voor het overmatig gebruik van astmamiddel salbutamol in de Vuelta vorig jaar. Prudhomme: 'Maanden en maanden van wachten voeden de verdenking en dat eiste donderdag zijn tol', doelde de directeur op het gedrag van sommige supporters.

    'De organisatoren zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de renners', was het enige dat Froome er voor de start van de etappe van vrijdag over kwijt wilde. Nicolas Portal, teamchef van Sky: 'Als Fransman schaam ik me.'

  11. Nog 60 kilometer: voorsprong loopt terug

    Het kabbelt deze etappe. De voorsprong van de koplopers loopt nu weer terug naar een minuut. Wordt de kopgroep dan al vroegtijdig bijgehaald? 

    Daar zullen de sprintersploegen niet op zitten te wachten, opnieuw chaos in het peloton. Zelfde geldt voor de klassementsrenners. Kruijswijk hoopte op een rustige dag, zei hij voorafgaand aan de etappe. 

  12. De val van Nibali

    Nog even over de val van Nibali. Gisteren schreven we dat het een motor van de organisatie was waar hij tegen aan was gereden. Maar een aantal oplettende twitteraars hebben de beelden meermaals bestudeerd. De uitkomst: het lijkt toch het schouderbandje van een fototoestel te zijn, waar de Italiaanse renner in blijft haken. 

    Hij heeft daarbij  zijn ruggenwervel gebroken, zo bleek later. Waarmee hij zelfs nog naar boven is gereden. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Dat doet ons ergens aan denken. Herinnert u zich deze beelden nog? Vanaf 30 seconden.

  13. Nog 80 kilometer: De Gendt - koning van de ontsnapping

    De Belgische renner Thomas De Gendt geldt als de koning van de ontsnappingen. Hij rijdt gedurende het seizoen meer duizenden kilometers op kop, soms alleen, dan weer in het gezelschap van andere vluchters. 

    Gevraagd naar het onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven en de Katholieke Universiteit Leuven over energie besparen door uit de wind te rijden'Dat gaat uit van ideale omstandigheden. Een peloton rijdt eigenlijk nooit in die vorm. Dat rijdt soms op een lint, dan weer met drie of vier naast elkaar.' 

    Hij gaat meestal in de aanval als het bergop gaat. Dan speelt de luchtweerstand al veel minder een rol. Maar ook in vlakke etappes wijkt de situatie af van het testmodel. Hij ziet op zijn vermogensmeter dat de inspanningsverschillen aan kop en verderop in de groep groot zijn. 'Dan weet ik ook al dat ik die dag beter kan blijven zitten.'

    De kopgroep op weg tijdens de dertiende etappeBeeld REUTERS
  14. De zwaarste dag?

    Als we sociale media van de verschillende coureurs moeten geloven dan was het gisteren misschien wel een van de zwaarste dagen in de recente historie van de Tour. 

    Neem Jasper De Buyst (Lotto-Soudal). Voor hem was het niet eens een van de zwaarste etappes van de Tour, maar zelfs uit zijn leven. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    En Ramon Sinkeldam, de Nederlander in dienst van het Franse FDJ tweette: 'Wow, nog nooit zo afgezien in mijn leven. Maar de Nederlandse bocht was geweldig. Hoop dat iemand een foto of filmpje heeft gemaakt.'

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Nog 100 kilometer: de Alpe d'Huez

    Goed, de etappe zal rustig voortkabbelen de komende twee uur, zo verwachten we. Lees daarom ondertussen de column van Rob Gollin, wielerverslaggever in Frankrijk voor de Volkskrant.

    Hij reed gisteren de Alpe d'Huez op. Dat deed hij zes jaar geleden ook. 

    'De weg slingert zich in 21 wellustige bochten omhoog. Breed, soepel lopend asfalt. In de haarspeld is altijd wel een vlak stukje te vinden om de spanning van de spieren te halen. Altijd is er zicht op het dal beneden. Het helpt als je ziet wat je fietsend wint. Hé, zit ik al zo hoog?'

  16. Nog 115 kilometer: voorsprong slinkt

    Veel ruimte krijgen de vier koplopers voorlopig niet. De voorsprong is nu nog maar zo'n anderhalve minuut. Laat het peloton ze voorlopig nog spartelen? Of komt het samen en zijn er kansen voor nieuwe avonturiers? 

  17. Nog 130 kilometer: FDJ en Bora

    Zoals verwacht rijden de ploegen FDJ en Bora gezamenlijk op de kop van het peloton. Zij willen niet dat de vier vluchter te ver weg rijden. Want met het wegvallen van onder andere Gaviria en Groenewegen zijn er kansen voor Sagan (Bora) en Démare (FDJ).

  18. Nog 140 kilometer: er is beeld

    En we hebben beeld. Er is een kopgroep van vier renners. Hun voorsprong is bijna 3,5 minuut. 

    Wie zien we daar? Michael Schär (BMC),  Dimitri Claeys (Cofidis), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Tom Scully (EF). We zullen ze zo introduceren. De dag is nog lang.

  19. Kruijswijk: hopen op een rustige dag

    Steven Kruijswijk is nog niet helemaal hersteld van gisteren 'Ik ben wel vermoeid nog, het was een zware dag', zei Kruijswijk vrijdag voor het begin van de dertiende rit. 'Als ik de jongens van de ploeg spreek, hoor ik dat zij er hetzelfde aan toe zijn. En van voren in de koers afzien is altijd makkelijker dan wanneer je achteraan zit.'

    Kruijswijk kreeg na afloop veel complimenten voor zijn aanvallende manier van koersen. 'Ik heb heel veel reacties gehad. De teleurstelling overheerst nog wel bij mij omdat ik het niet heb kunnen afmaken', aldus de Brabander, die achtste is in het algemeen klassement. 'Zoals ik me nu voel, heb ik het idee dat er in de Pyreneeën nog wel wat in zit. In de slotweek gaan de echte klappen vallen, al is er al het nodige verschil gemaakt. We moeten wel vaststellen dat Sky met het koppel Froome-Thomas heel sterk is en Tom Dumoulin de sterke jongen in hun buurt is. Zij steken er wel bovenuit.'

  20. Peloton vertrokken

    Het peloton telt na drie zware etappes in de Alpen nog 152 renners. Vincenzo Nibali finishte donderdag nog wel, maar de Italiaanse nummer vier uit het klassement stapt vanwege een gebroken rugwervel niet meer op. Nibali liep de gebroken rugwervel op bij een val door toedoen van een toeschouwer in de slotklim naar de Alpe d'Huez. De chaotische toestanden op de berg, waar de Brit Chris Froome een ferme duw in zijn zij kreeg van een man aan de kant van de weg, zorgden voor veel kritiek.

    Christian Prudhomme riep vrijdag op tot kalmte. De Tourdirecteur zal blij zijn dat vrijdag een overzichtelijke etappe op het programma staat. Om 13.45 uur vertrok het peloton voor een 169,5 kilometer lange rit van Bourg d'Oisans naar Valence.

    De sprinters lijken weer aan zet, maar de meesten zijn niet meer in koers. Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria, André Greipel, Mark Cavendish en Marcel Kittel hebben de Tour voortijdig verlaten. De weg lijkt daarmee vrij voor de Slowaak Peter Sagan, al maken ook avonturiers wellicht een kans. Het parcours is glooiend. De laatste heuvel van betekenis ligt zo'n 37 kilometer voor de finish.

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. Uitvallers (1): Vincenzo Nibali

    Vincenzo Nibali gaat vandaag niet meer van start in de Tour de France. De Italiaanse kopman van Bahrein-Merida heeft een ruggenwervel gebroken, is gebleken uit onderzoek in het ziekenhuis.

    Nibali, winnaar van de Tour in 2014, ging donderdag in het slot van de twaalfde etappe onderuit. Eerst leek een motor die moest uitwijken voor het publiek de oorzaak, maar op beelden is te zien dat Nibali tegen het asfalt ging na een botsing met toeschouwers. Nibali hervatte vrij snel de koers en wist de achterstand op de koplopers beperkt te houden. Meteen na de finish meldde de renner al veel last van zijn rug te hebben.

    'Ik ben net terug in het hotel. Helaas is het resultaat van het medisch onderzoek niet goed voor me. De wervelbreuk is bevestigd. Ik ga morgen naar huis voor een periode van herstel. Bedankt voor alle steunbetuigingen', schrijft Nibali op Twitter.

    In het algemeen klassement nam Nibali na donderdag de vierde plaats in, met een achterstand van 2.37 op leider Geraint Thomas.

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Etappe 13: avonturiers en sprinters

    Avonturiers en sprinters hebben een kans in de dertiende etappe. Na drie dagen klimmen in de Alpen fietsen de renners over een glooiend parcours van Bourg d'Oisans naar Valence. De laatste heuvel van betekenis ligt zo'n 37 kilometer voor de finish. Daarna leiden brede wegen naar de meet.

    De aankomst lijkt op het lijf geschreven voor erkende sprinters als Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria, André Greipel, Mark Cavendish en Marcel Kittel. Zij hebben de Tour echter al verlaten. Peter Sagan, de drager van de groene trui, is nog wel in koers.

    De Brit Geraint Thomas start na twee ritzeges rond 13.45 uur in de gele trui. Hij verdedigt een voorsprong van 1.39 op Chris Froome. Tom Dumoulin volgt op 1.50. De kans is groot dat de klassementsrenners even rust nemen na drie zware dagen in de Alpen. De etappewinnaar wordt rond 17.30 uur aan de finish verwacht.

    Profiel etappe 13Beeld Infografieken Nederland
  23. De Nederlandse berg?

    Het is de julidag dat de Alpe d’Huez misschien wel weer met recht de Nederlandse berg kan worden genoemd. Dat stempel is de afgelopen decennia danig verbleekt, er werd in sommige wielerkringen geregeld een tikje mees­muilend over gedaan.

    Want dit zijn de statistieken. De laatste keer dat een Nederlander als eerste boven kwam in het wintersportoord bovenop was in 1989. Dat was Gert-Jan Theunisse. Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper wonnen in de jaren zeventig twee keer. Peter Winnen sloeg twee keer toe in de jaren tachtig. Een jaar voor Theunisse was er Steven Rooks. Daarna trad er een aanhoudende droogte in.

    Het komt aan op een eindsprint. Mikel Landa is de eerste die vertrekt. Dumoulin schakelt verkeerd. Hij krijgt de ketting niet meteen op het buitenblad en slaagt er niet in op het wiel van Thomas te komen. Die is weg en wint, net als een dag eerder.

    Dumoulin wordt tweede en pakt enkele seconden terug op Froome. Geen geel, geen ritwinst. Maar het stempel is gezet. ‘We hebben als Nederlanders er een mooie show van gemaakt’, aldus Dumoulin.

    In het dorp L'Alpe d'Huez beloeren de 4 koplopers elkaar met van voor naar achteren : Tom Dumoulin, Geraint Thomas, Chris Froome en Romain Bardet.Beeld Klaas Jan van der Weij
  24. Etappeverslag: de aanval van Kruijswijk

    Steven Kruijswijk leunt tegen een rode auto van de organisatie. Zoutresten plakken aan zijn broek. De verzorger poets zijn gezicht. ‘Kan het al?’, vraagt de verslaggever van de NOS. Kruijswijk knikt. ‘Begin maar.’

    Met logisch nadenken heeft een topsporter nog nooit een grote prestatie geleverd. Wie wil winnen, moet verrassen. Gerrie Knetemann bedacht er ooit een uitdrukking voor: de dood of de gladiolen.

    En dus besluit Steven Kruijswijk, geboren in Nuenen, woonachtig in Monaco, in de twaalfde etappe naar de Alpe d’Huez, op 72 kilometer van de eindstreep, weg te rijden uit de kopgroep. Of beter gezegd: hij sluipt weg. Pedaaltrap voor pedaaltrap. Ongezien bijna.

    Lees hier het verhaal van wielerverslaggever Iwan Tol, die Kruijswijk opving op de top van de Alpe d'Huez.

    Steven Kruijswijk: 'Je kunt wel drie weken verdedigend rijden, maar daar is ook niets aan'.Beeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant
  25. De Tour tot nu

    Na het drieluik in de Alpen vertrekt het peloton in de Tour de France in relatieve rust via het zuiden van Frankrijk naar de Pyreneeën. Daar wacht voor de klassementsrenners nog een loodzwaar slotakkoord. De verhoudingen in de bergen kunnen zomaar weer omslaan in de derde week. We maken de balans op na twee weken koersen.

    Lees hier meer over de Nederlandse smaakmakers, de machtsverhoudingen bij Sky en het vertrek van de topsprinters.

    Dylan Groenewegen is hard gevallen tijdens de kasseien-etappe en komt na een eerste medische check bij de finish heel moeizaam de trap afBeeld Klaas Jan van der Weij