Luister naar

'Ik wil dat mijn generatie opstaat'

Nieuws
Felix Klos (26) wil voor D66 lijsttrekker worden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De historicus en politicoloog is nu nog woordvoerder van partijleider Alexander Pechtold.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
dinsdag 31 juli 2018 om 21:29
Felix Klos
Felix Klos youtube

Den Haag

D66’er Felix Klos wil met name jongeren uitdagen zich in te zetten voor het Europese ideaal van samenwerking en integratie. ‘Dit is het moment’, zegt de politicus in spe, die is geboren in het jaar dat het Verdrag van Maastricht (1992) werd gesloten waarbij de Europese Unie een stap dichterbij kwam. Dinsdag diende hij de benodigde steunbetuigingen om mee te doen aan de lijsttrekkersverkiezing, in bij de landelijke verkiezingscommissie van D66.

‘Mijn generatie weet niet beter dan dat er in Europa geen grenzen zijn. We zijn daar zo aan gewend geraakt dat het gevaar bestaat dat de Europese idealen worden verwaarloosd.’ Felix Klos grijpt naar de metafoor van de dijk die het land tegen het water beschermt, maar wel altijd onderhoud nodig heeft.

Klos ziet grote bedreigingen op Europa afkomen. Hij noemt de opstelling van de VS onder president Donald Trump en de Brexit, maar ook de manier waarop Polen en Hongarije zich sterk maken om het ‘ideaal van de Europese eenheid van binnenuit te slopen’.

Klos vindt het van belang zijn generatiegenoten warm te maken voor het Europese ideaal. Hij verwijt de jongeren laksheid. ‘Ze hebben Europa in de steek gelaten op het moment dat het erom spande’, zegt hij, met verwijzing naar de Britse jongeren die het bij de stembusgang over de Brexit massaal lieten afweten. ‘Het beste middel om het cynisme over Europa te bestrijden is het ideaal weer uit te dragen.’

Een van Klos’ inspiratiebronnen is de Britse staatsman Winston Churchill. Hij ontdekte het belang van deze politicus toen hij tijdens zijn studie in Oxford een scriptie schreef over de geschiedenis van de Europese integratie. In die geschiedenis speelde Churchill een hoofdrol, ontdekte hij. De Britse oorlogspremier zette zich na de Tweede Wereldoorlog actief in voor Europese integratie. Hij wees in zijn toespraken, die hij in Europa hield, op de gevaren van het nationalisme.

Klos verdiepte zich er verder in en schreef een spraakmakend boek over Churchill, de man die ook aan de wieg stond van de Raad van Europa, de mensenrechtenorganisatie waarvan vrijwel alle Europese landen lid zijn.

Klos gaat de strijd aan met ervaren partijgenoten die ook naar het lijsttrekkerschap dingen. Sophie in ’t Veld (54) was al drie keer eerder lijsttrekker en heeft zich ook nu weer gemeld bij de verkiezingscommissie van de partij. Ook Europarlementslid Marietje Schaake (39) wil lijsttrekker worden. Klos zegt ernaar uit te zien campagne te voeren voor zijn kandidatuur.

Nadat de verkiezingscommissie bekendmaakt welke kandidaten gaan strijden om het lijsttrekkerschap, zal later deze maand de campagne van start gaan. Van 30 augustus tot 9 september kunnen de D66-leden elektronisch hun stem uitbrengen op een van de kandidaten. De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op 23 mei 2019. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.