Luister naar

Humanistisch Verbond wil ongodsdienstige burgemeester in Deventer

Nieuws
In een brief adviseert het Humanistisch Verbond Deventer de plaatselijke gemeenteraad een ongelovige burgemeester aan te stellen. De afgetreden Andries Heidema (ChristenUnie) was de eerste christelijke burgemeester van Deventer sinds de Tweede Wereldoorlog.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
woensdag 1 augustus 2018 om 22:42

Deventer

‘In Deventer, de meest ongelovige stad van Overijssel, hebben we bij voorkeur een ongodsdienstige burgemeester’, zegt Dirk Metselaar, voorzitter van het Humanistisch Verbond Deventer en omstreken. Zijn naam staat onder aan de brief die de gemeenteraad van Deventer deze week ontving. De raad gaat aan het eind van de zomer op zoek naar een opvolger voor voormalig burgemeester Andries Heidema (ChristenUnie), die sinds 11 juli commissaris van de Koning in Overijssel is. Tot die tijd dient Ron König (D66) als waarnemend burgemeester.

Als het aan het Humanistisch Verbond ligt, behoort de toekomstig burgemeester niet opnieuw tot een christelijke partij. In de brief pleit de vereniging voor een kandidaat die ‘bij voorkeur ongodsdienstig’ is, met ‘pluriformiteit weet om te gaan’ en zich ‘geheel onafhankelijk’ opstelt.

open zenuw

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageerde op Twitter: ‘Wat een treurige brief. Alsof een gelovige burgemeester geen open blik kan hebben en niet de hele samenleving zou kunnen dienen …’ Voorzitter Metselaar noemt Segers ‘lichtgeraakt’: ‘Blijkbaar raakt de brief een open zenuw. We hebben uiterst genuanceerd geprobeerd onze voorkeur te verwoorden; we oordelen niet, geven alleen advies.’ Vindt het Humanistisch Verbond dat een burgemeester die gelooft inderdaad minder goed in staat is de hele samenleving te dienen? Metselaar: ‘Wellicht ja. Zo iemand heeft bepaalde opvattingen die haaks staan op die van de meerderheid van de bevolking hier: ruim zestig procent is ongodsdienstig.’

De burgemeesters in Deventer behoorden van 1957 tot Heidema (2007) allemaal tot de PvdA. Huidig fractievoorzitter van die partij, Rob de Geest, zegt dat hij de brief van het Humanistisch Verbond voor kennisgeving aanneemt en er formeel nog geen oordeel over heeft. ‘Met die kanttekening dat je al op voorhand een berg mensen uitsluit als je dit criterium in een profielschets meeneemt.’

Volgens De Geest was CU-burgemeester Heidema een goede. ‘Ik was er tijdens zijn volledige periode bij – elf jaar lang – en heb nooit gemerkt dat zijn religieuze achtergrond bestuurlijke keuzes beïnvloedde.’

Metselaar, van het Humanistisch Verbond, geeft toe dat Heidema het ‘over de hele linie best goed heeft gedaan voor de stad’, maar hoopt in de toekomst toch op positieve discriminatie voor buitenkerkelijken. ‘En het is al mooi dat de brief leidt tot discussie; benoemingen onttrekken zich vaak aan het zicht van de burger.’ <

discriminatie?

De oproep van het Humanistisch Verbond Deventer zou op strafrechtelijk niveau kunnen worden beoordeeld als discriminerend, legt Rajae Azaroual, woordvoerder bij het College voor de Rechten van de Mens, uit. ‘Als er aangifte wordt gedaan, onderzoekt het Openbaar Ministerie of daar sprake van is. De humanisten zouden zich dan kunnen beroepen op het recht van vrijheid van meningsuiting.’

Omdat het Verbond zelf niet betrokken is bij de sollicitatieprocedure voor de burgemeester, bevindt de situatie zich voorlopig buiten het werkterrein van het College voor de Rechten van de Mens. Azaroual: ‘Wij beoordelen alleen zaken die gaan over toegang tot ­onderwijs, arbeid en goederen en diensten.’ De situatie wordt een ­arbeidskwestie als de gemeente ­Deventer daadwerkelijk gaat selecteren op religie. ‘We kunnen bijvoorbeeld onderzoek instellen als een sollicitant zich bij ons meldt met de klacht dat hij is afgewezen op basis van zijn christelijke geloof.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.