NOS NieuwsAangepast

Slechte drinkwaterleidingen: Vlaanderen morst iedere dag 72 zwembaden vol

Het Vlaamse waterleidingnet is lek. Daardoor lekt iedere dag maar liefst 180 miljoen liter water weg, blijkt uit een rapport van de Vlaamse waterleidingmaatschappijen. Parlementslid Rob Beenders van de Vlaamse oppositiepartij SP.A bracht de cijfers naar buiten en noemt ze 'hallucinant', verbijsterend.

180 miljoen liter water is 72 olympische zwembaden vol. Per kilometer Vlaamse leiding lekt er 2900 liter drinkwater per dag weg, blijkt uit het rapport, vooral doordat de leidingen in slechte staat zijn.

In Vlaanderen ligt ruim 62.000 kilometer waterleiding. De meeste van de acht Vlaamse waterleidingmaatschappijen onderhouden hun netwerk slecht, ook al hebben ze volgens verantwoordelijk minister Schauvliege daarvoor genoeg geld en betalen huishoudens en bedrijven er ook voor.

Zinkgaten

Deze zomer mochten Vlaamse boeren en consumenten vanwege een watertekort hun tuinen en akkers niet besproeien. Met deze cijfers over gemorst drinkwater vindt Beenders dat niet uit te leggen. En duurzaam is het al helemaal niet, vindt hij.

Begin deze maand ontstonden er in Brussel twee grote zinkgaten, doordat een waterleiding sprong. Een spoortunnel liep vol water en er was gevaar voor gasexplosies. Ook daar was slecht onderhoud de oorzaak.

Spoelen

Volgens een van de acht waterleidingmaatschappijen gaan niet al die 180 miljoen liters water per dag verloren. "Die 180 miljoen liter per dag is het verschil tussen wat geproduceerd wordt en wat effectief door de consumenten gebruikt wordt. Bij dat verschil zit ook een vrij groot aandeel van waterafname door de brandweer, voor branden en voor oefeningen, zegt Bruno Pessendorfer van waterleiding maatschappij Farys tegen de VRT. "En een heel groot deel gaat naar spoelen. Na werkzaamheden spoelen wij heel grondig, voor de hygiëne."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl