Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

Nieuws
De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan en alsnog instemmen met de pensioenhervorming waarop zij voorheen zware kritiek hadden, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.
Frank Hendrickx en Hessel von Piekartz / vk
donderdag 2 mei 2024 om 21:31
PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.
PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel. beeld anp / Koen van Weel

Den Haag 

De pensioensector is bereid om 25 miljard euro extra te investeren in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie in Nederland. In ruil wil de pensioensector dat de afspraken over het nieuwe pensioenstelsel zonder aanpassingen worden uitgevoerd en dat PVV, BBB en NSC hun verzet tegen de hervorming staken. 

Meerdere bronnen rond de formatie bevestigen dat de pensioensector die uitruil begin april heeft voorgelegd aan de informateurs. Dit in reactie op berichtgeving in EW donderdag.

Tegelijkertijd leidt het uitlekken van die informatie tot nieuwe spanningen, omdat het artikel in EW suggereert dat PVV en BBB - die zich in de verkiezingscampagne nog fel uitspraken tegen het nieuwe pensioenstelsel - overstag zouden zijn gegaan.

laats..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Sjirk Kuijper wijst erop dat de nieuwe bewindspersonen voor het eerst bij een hoorzitting in de Tweede Kamer moeten verschijnen, en dat Plasterk daar een moeilijk gesprek tegemoet kan zien - mocht hij toch worden voorgesteld als premier.

Waarom 'premier Plasterk' ook na zijn Telegraaf-briefje nog geen gelopen race is

De aanstelling van Ronald Plasterk als premier is nog geen gelopen race. 'De kwestie hoe hij zijn miljoenen vergaarde, kan zelfs de formatie van het nieuwe kabinet in de problemen brengen.'

Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt (NSC) presenteren het hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet.

Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet met Nederland

'Hoop, lef en trots' is de titel van het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB woensdagnacht hebben bereikt. Dit zijn hun plannen: van 'strengste asielregime ooit' tot versoepeling van de stikstofregels.

Anna Custers: ‘Veel van de aangekondigde maatregelen gelden voor iedereen en dus niet alleen voor de mensen aan de ‘onderkant’.’

Bestaanszekerheid staat bovenaan het regeerakkoord, maar wie wordt geholpen?

Bestaanszekerheid was een van de grote verkiezingsthema’s. De burger moest weer een stevige bodem onder het bestaan krijgen. Maar gebeurt dat ook met het huidige hoofdlijnenakkoord? En voor wie?

Hulporganisaties waarschuwen: 'Deze coalitie breekt een vitaal netwerk af dat in decennia is opgebouwd.'

Rechts kabinet snijdt diep in internationale hulp, tot woede van hulporganisaties

Het nieuwe kabinet komt met een structurele bezuiniging, tot een kwart van het totale budget, voor ontwikkelingssamenwerking. Vanaf 2027 wordt er 2,4 miljard euro bezuinigd. Ontwikkelingsorganisaties reageren verbijsterd en waarschuwen dat het de Nederlandse belangen zal schaden.

In de asielparagrafen gaat het met name over versoberen, strenger maken en beperken.

Hoe onverbiddelijk zijn de migratieplannen van de nieuwe coalitie? 'Veel dingen kunnen simpelweg niet'

Het migratiepakket is een combinatie van harde woorden en plannen die vaak niet haalbaar zijn. ‘Op het gebied van arbeidsmigratie staan er wel een heleboel zinnige maatregelen in.’

Op verzoeken vanuit de Kamer om op zijn schreden terug te keren, ging Bosma niet in.

Linkerflank Kamer boos op voorzitter Bosma, die niet toestaat dat PVV 'extreem-rechts' wordt genoemd

Voor het eerst sinds zijn aantreden in december ligt Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma onder vuur in zijn eigen zaal. Een deel van de Kamer is diep verontwaardigd dat de PVV van Bosma niet ‘extreemrechts’ mag worden genoemd, hoewel dat van de vorige voorzitter ook..