Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

Nieuws
Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:54
Afbeelding
beeld anp

Europa heeft zijn zaakjes zelf niet op orde, de verschillen tussen landen zijn te groot, betoogde Gerrie Elfrink (SP). De partij, die momenteel geen zetel in het Europees Parlement heeft, kreeg geen bijval.

D66 voelt op zich wel voor een het vaststellen van toetredingsdatum, maar vindt ook dat Oekraïne aan de gestelde voorwaarden moet voldoen. "Daar moeten we ze mee helpen", zei lijsttrekker Gerben-Jan Gerbrandy. Ook NSC hecht aan het voldoen aan die voorwaarden, maar vindt dat de EU er wel voor moet waken Oekraïne niet aan Rusland te verliezen, zei Dirk Gotink.

Grip houden

Zijn partij wil grip houden op toetreding van nieuwe lidstaten. Daarom wil NSC het vetorecht niet afschaffen en wil eventueel een referendum organiseren als landen tot de EU willen toetreden. "Europa wordt niet sterker met uitbreiding", zei Gotink. Daar is D66 het mee oneens.

GroenLinks-PvdA is voor toetreding van Oekraïne tot de EU, maar "plak er geen datum aan". In het verleden zijn landen te snel toegetreden, zei lijsttrekker Bas Eickhout. Ook VVD en CDA voelen niets voor een datum. De VVD vindt bovendien dat Oekraïne geen voorkeursbehandeling moet krijgen, benadrukte lijsttrekker Malik Azmani.

Oorlog

Wat D66 betreft kan Oekraïne geen EU-lid worden zolang het land in oorlog is met Rusland. "Daarom moeten we ze helpen deze oorlog te winnen."

Steun aan Oekraïne vinden alle lijsttrekkers noodzakelijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ierse deelnemer songfestival moest steunbetuiging Gaza verwijderen

De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug heeft verborgen steunbetuigingen aan de Palestijnen in de Gazastrook van diens lichaam moeten verwijderen.

Afbeelding

Eerste landen plaatsen zich voor finale Eurovisie Songfestival

Kroatië, Oekraïne en Ierland zijn zoals verwacht de eerste finalisten van het Eurovisie Songfestival. Ook Servië, Portugal, Slovenië, Litouwen, Finland, Cyprus en Luxemburg kregen dinsdag tijdens de eerste halve finale genoeg stemmen van het publiek.

Afbeelding

Proces tegen Trump in documentenzaak tot nader order uitgesteld

De rechtszaak tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in de affaire rond het achterhouden van geheime documenten is voor onbepaalde tijd uitgesteld, melden Amerikaanse media. Daarmee is de startdatum van 20 mei van de baan, laat rechter Aileen Cannon weten.

Afbeelding

Politie treedt nog niet op tegen de bezetting van UvA-terrein

De politie zal vooralsnog niet optreden tegen de bezetting van het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door demonstranten. Dat heeft de driehoek besloten (politie, OM en stadsbestuur).

Afbeelding

Demonstranten op bezet terrein UvA houden zich stil

De demonstranten op het bezette terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) proberen geen geluidsoverlast te veroorzaken. Mensen proberen elkaar stil te houden zodat de politie niet hoeft op te treden tegen geluidsoverlast.

Afbeelding

Rutte raakt enige rivaal niet kwijt in race om NAVO-topbaan

Mark Rutte raakt zijn enige rivaal in de race om het NAVO-leiderschap niet kwijt. De Roemeense president Klaus Iohannis benadrukte dat hij zich niet terugtrekt, hoewel vrijwel alle NAVO-lidstaten zich inmiddels achter de demissionaire premier hebben geschaard als opvolger van s..