Aantal stakingen kwam vorig jaar op het hoogste niveau sinds 1972

Nieuws
Het aantal werkonderbrekingen is sinds 1972 niet zo hoog geweest, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 waren er 52 stakingen, waarbij ruim 17.000 werknemers betrokken waren. Dat is ongeveer duizend meer dan in 2022.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 00:18
Afbeelding
beeld anp

Dat is wel aanzienlijk minder dan in 2021 (28.000 werknemers) en 2020 (105.000 werknemers). De 26 stakingen in 2019 mobiliseerden zelfs 319.000 mensen, het grootste aantal dat het CBS heeft geregistreerd.

De industrie stond bij zowel het aantal stakingen als het aantal betrokkenen bovenaan, met 28 stakingen en 5000 betrokken werknemers. Ook in de handel waren er naar verhouding veel stakingen, met 4000 stakende werknemers.

Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft het CBS in 2023 ook bijgehouden met welke andere acties werknemers hun eisen kracht hebben bijgezet. Het gaat dan om georganiseerde acties die niet hebben geleid tot een verlies aan arbeidsuren. Net als de werkstakingen kwamen dergelijke acties het meest voor in de industrie. In totaal telde het CBS 51 alternatieve werknemersacties.

In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die eind 2023 werd uitgevoerd door het CBS en onderzoeksinstituut TNO, is aan werknemers gevraagd hoe tevreden ze zijn met hun cao en salaris. Hieruit blijkt dat 81 procent in 2023 tevreden was met hun cao, ten opzichte van 77 procent in 2022. Verder was 78 procent tevreden met het salaris. In 2022 was dat nog 74 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van Zwol gaat al langs bij de vier coalitiepartijen

Richard van Zwol, de beoogd formateur, maakt dinsdag al een rondje langs de PVV, VVD, NSC en BBB. Tegen media zei Van Zwol ook al een nieuwe naam voor de post van minister-president te hebben, maar wilde er verder niks over kwijt.

Afbeelding

Griekse zaak over dodelijke scheepsramp met migranten geseponeerd

Een Griekse rechtbank zegt zich niet te kunnen buigen over het zinken van een migrantenschip vorig jaar, omdat de dodelijke scheepsramp op internationale wateren plaatsvond. De zaak tegen de negen Egyptische verdachten is geseponeerd.

Afbeelding

Groep UvA-medewerkers neemt afstand van pro-Palestijnse bezetters

Enkele honderden medewerkers en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nemen in een petitie afstand van pro-Palestijnse betogers die met bezettingen willen afdwingen dat de universiteit de banden verbreekt met universiteiten in Israël.

Afbeelding

Politie: drugsafval weer vaker in grotere hoeveelheid gedumpt

De politie vermoedt dat criminelen vorig jaar opnieuw vaker drugsafval in grotere hoeveelheden hebben gedumpt. Dat zei Willem Woelders, portefeuillehouder drugs van de politie dinsdag bij de presentatie van het nationaal overzicht drugslocaties over 2023.

Afbeelding

Lavrov klaagt over sancties na helikopterongeluk Raisi

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft het helikopterongeluk van de Iraanse president Ebrahim Raisi in verband gebracht met Amerikaanse sancties. Hij zegt dat daardoor de veiligheid van de luchtvaart is verslechterd.

Afbeelding

Macron gaat naar door rellen geteisterde Nieuw-Caledonië

De Franse president Emmanuel Macron reist dinsdagavond naar Nieuw-Caledonië. In het Franse overzeese gebiedsdeel bij Australië vinden ruim een week rellen plaats.