Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou ‘tragedie’ zijn

Nieuws
Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een ‘onbeschrijfelijke tragedie’ zijn, waartegen ‘geen enkel humanitair plan is opgewassen’. Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 01:23
Afbeelding
beeld anp

Daarmee reageerde Griffiths op een uitspraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die eerder dinsdag duidelijk maakte dat een grondoffensief in Rafah hoe dan ook doorgaat, ‘met of zonder deal’. In de Egyptische hoofdstad Caïro wordt momenteel onderhandeld over een wapenstilstand in Gaza. Een uitwisseling van gevangenen is onderdeel van die gesprekken.

In Rafah bevinden zich zeker 1 miljoen Palestijnse vluchtelingen. ‘Voor de honderdduizenden mensen die naar het zuidelijkste punt van Gaza zijn gevlucht om te ontsnappen aan ziekten, hongersnood, massagraven en dodelijke luchtaanvallen zou een grondinvasie nog meer trauma en dood betekenen’, zei Griffiths ook. ‘We zijn in een race om honger en dood te voorkomen, en die race zijn we aan het verliezen.’

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Antonio Guterres, reageerde dinsdag op Netanyahu’s woorden. Volgens de VN-chef zou een Israëlische aanval op Rafah een ‘onaanvaardbare escalatie’ zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie: drugsafval weer vaker in grotere hoeveelheid gedumpt

De politie vermoedt dat criminelen vorig jaar opnieuw vaker drugsafval in grotere hoeveelheden hebben gedumpt. Dat zei Willem Woelders, portefeuillehouder drugs van de politie dinsdag bij de presentatie van het nationaal overzicht drugslocaties over 2023.

Afbeelding

Lavrov klaagt over sancties na helikopterongeluk Raisi

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft het helikopterongeluk van de Iraanse president Ebrahim Raisi in verband gebracht met Amerikaanse sancties. Hij zegt dat daardoor de veiligheid van de luchtvaart is verslechterd.

Afbeelding

Macron gaat naar door rellen geteisterde Nieuw-Caledonië

De Franse president Emmanuel Macron reist dinsdagavond naar Nieuw-Caledonië. In het Franse overzeese gebiedsdeel bij Australië vinden ruim een week rellen plaats.

Afbeelding

Politie ontmantelde in 2023 meer drugslabs dan ooit

De politie heeft vorig jaar meer drugslabs ontmanteld dan ooit. In totaal werden 151 productielocaties van verdovende middelen ontdekt, een stijging van 44 procent ten opzichte van 2022, zo staat in het nationaal overzicht drugslocaties 2023.

Afbeelding

Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

Vakbond FNV kondigt opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht.

Afbeelding

Beveiliging grijpt in tijdens vergadering Shell na verstoringen

Beveiligers op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben ingegrepen tegen activisten die de bijeenkomst verstoorden met slogans tegen het olie- en gasconcern. 'Shell brengt het klimaat om zeep', riepen ze.