Zo komen renners volledig tot rust: bolletjestrui Tim Wellens en Vincenzo Nibali zweren bij dry needling

© Photo News

Sommige renners hebben aan enkel een massage niet voldoende om zich te herstellen van een zware etappe. Voor hen hebben fysiotherapeuten speciale spelden bij om de verkrampte spieren tot rust te laten komen.

Maarten Elst

Zie ook:

Klik hier voor onze digitale Tourgids

LEES OOK. Liveblog etappe 12: Kopgroep van 40 renners op weg naar tussensprint.

Honderden kilometers rijden de renners van de Tour de France door het bergachtige Franse landschap. De adrenaline bereikt zijn kookpunt als de renners proberen weg te vluchten uit het peloton of een massasprint aan willen gaan. Probeer dan maar eens ’s avonds vredig in slaap te geraken.

De ene wielrenner kiest voor een stevige sportmassage, terwijl de ander een slaappil komt ophalen bij de meegereisde medische staf van de ploeg. Een wat nieuwere vorm is dry needling. Daarbij wordt bij de renner een aantal naalden in de zogeheten triggerpoints van de stijve spieren gestoken om het tot bedaren te laten komen.

© AFP

Dan Guillemette, fysiotherapeut van Mitchelton-SCOTT, legt aan NRC uit waarom de renners aan dry needling doen. “De meeste renners staan nog strak van alle suikers en cafeïne die ze met alle gelletjes tot zich nemen. Jongens die gevallen zijn kunnen vaak niet slapen door de opgelopen wonden. Ze hebben allemaal een “reset” van het brein nodig.”

Een van de renners uit het peloton die aan dry needling doet, is Vincenzo Nibali, zo verklapte Eddy De Smedt aan de Nederlandse krant. De Vlaamse acupunctuur stak geregeld elf naalden in het lichaam van de Italiaanse Tourwinnaar. “Vincenzo werd er ontzettend rustig van”, vertelt Michele Pallini tegen NRC. Naar verluidt zou ook Tim Wellens, de huidige drager van de bolletjestrui, positief tegenover deze behandeling staan.

© Photo News

Hoewel er een aantal overeenkomsten tussen dry needling en acupunctuur zijn, gaat het hierbij om twee verschillende behandelingen. Het belangrijkste verschil is dat bij acupunctuur de naalden worden gebruikt om de zogeheten Qi-stroom (een andere benaming voor de energiestromen binnen het lichaam) langs de meridianen te laten voortvloeien. Bij dry needling wordt er doelgericht met naalden geprikt op de pijnpunten in de spieren van de wielrenner om de kramp uit de spieren te halen.

Criticasters wijzen direct met de vinger naar de reglementen van het UCI. De internationale wielerunie voert sinds 2011 een no-needle policy in. Dit jaar is het negende jaar op rij dat de medische staf van de wielerploegen officieel een aanvraag moeten indienen om dergelijke behandelingen te mogen uitvoeren. Onterecht, zo vinden de meegereisde fysiotherapeuten en acupuncturisten. “Bij dry needling wordt niets toegediend”, luidt het devies vanuit het medische kamp. “De relatie met het dopingreglement wordt door iedereen nog steeds snel gelegd”, aldus De Smedt tegen NRC.

Zelf gebruikt De Smedt een revolutionaire techniek in zijn acupunctuur in Aalst. Met een uitgebreid laserapparaat behandelt hij zijn klanten. “Maar zo’n machine neem je niet zo makkelijk drie weken mee”, besluit De Smedt.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen