Luister naar

Accountant oordeelt anders dan inspectie: financiën Haga Lyceum in orde

Nieuws
Met de financiën van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is niets mis. Dit meldt de onafhankelijke accountant in het jaarverslag van de omstreden school over 2018. Het oordeel staat haaks op -recente bevindingen van de Onderwijsinspectie, die spreekt van financieel wanbeheer.
redactie VK
donderdag 18 juli 2019 om 11:37

Amsterdam

‘Wij hebben kennisgenomen van het rapport van de inspectie en hebben geen materiële onrechtmatigheden vastgesteld over 2018’, schrijft registeraccountant Charles Rabe in de controleverklaring onder het jaarverslag, dat sinds deze week is te lezen op de website van de islamitische school.

Rabe beoordeelt de financiële continuïteit van de school als voldoende. Hij spreekt zich niet uit over mogelijke gevolgen van de publieke en politieke discussie voor de toekomst van het Haga Lyceum, dat in opspraak raakte omdat er sprake zou zijn van antidemocratisch onderwijs en salafistische invloeden. Rabe was niet bereikbaar voor een toelichting.

De goedkeuring van de accountant is opmerkelijk. De inspectie concludeerde onlangs dat sprake is van ‘zelfverrijking’ en ‘financieel wanbeheer’. De vermeende financiële malversaties speelden vorige week een belangrijke rol bij de beslissing van onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) om het bestuur van de school te gebieden op te stappen. Slob noemde die maatregel ‘hoogst uitzonderlijk’.

De Onderwijsinspectie noteerde in haar kritische rapport onder meer dat directeur-bestuurder Soner Atasoy meer verdient dan is toegestaan volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT). Het administratiekantoor zou een ‘buitensporig tarief’ in rekening hebben gebracht. Ook zou de school een serie onrechtmatige uitgaven hebben gedaan, zoals de aanleg van een voetbalkooi op het schoolplein en leerlingenvervoer van en naar de gymzaal.

Tijdens de rechtszaak die het Haga Lyceum in juni voerde om publicatie van het rapport te voorkomen, stelde de school al dat de registeraccountant de bevindingen van de inspectie bestrijdt. ‘En deze accountant, die de jaarverslagen van meer dan honderd scholen controleert, zal echt zijn reputatie niet te grabbel gooien voor één school’, zei de advocaat van het Haga Lyceum in de rechtszaal. De landsadvocaat stelde namens de inspectie dat ook een registeraccountant ernaast kan zitten.

Dat de WNT-norm is overschreden is juist, zo meldt het jaarverslag van de accountant. Atasoy heeft als bestuurder van een beginnende school recht op een brutosalaris van maximaal 122.000 euro per jaar. Doordat hij veel overuren declareerde, zat hij daar in 2018 ruim 14.000 euro boven. Die fout kwam echter al in 2018 aan het licht, waarna begin dit jaar een betalingsregeling werd getroffen. In juni besloot Atasoy het nog uitstaande bedrag in zijn geheel terug te betalen. Daarmee is wat de accountant betreft de kous af.

schooluitgaven

Andere schooluitgaven waar de inspectie over viel beoordeelt Rabe als ‘niet onrechtmatig’. Daardoor hoeft de school in zijn ogen geen geld aan de overheid terug te betalen. Mede daardoor beoordeelt de accountant de algehele financiële situatie van het Haga als gezond. De school maakte in 2018 een nettowinst van circa 20.000 euro.

Naast de financiën had de inspectie ook op andere punten scherpe kritiek op het bestuur van het Haga Lyceum. Zo moet het burgerschapsonderwijs beter en moet de school afstand nemen van omstreden personen. Ook kreeg de directeur-bestuurder het verwijt dat hij met zijn weinig diplomatieke houding de samenwerking met onder andere de gemeente ernstig bemoeilijkt. Over die punten oordeelt de accountant verder niet.

Het schoolbestuur heeft aangekondigd dat het niet van plan is op te stappen. Het wil zowel de uitspraak over het inspectierapport als de aanwijzing van de minister juridisch aanvechten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.