Tijd voor een jubeljaar waarin we schulden kwijtschelden? ‘Bijbels principe én financieel verstandig’

Opinie
De gemeente Arnhem is begonnen met een experiment waarbij de gemeente de schulden van inwoners aflost. Het plan moet huishoudens die langdurig in zware schulden zitten, uit de brand helpen.
Suzanna de Vries • redacteur
zaterdag 27 april 2024 om 18:00 aangepast 18:30
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.'
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.' beeld nd

nieuwe kans

Tjaard Barnard, predikant

Het Oude Testament (Leviticus 25) kent het begrip jubeljaar: een jaar van herstel door vrijlating van slaven en kwijtschelding van schulden. Het land moest terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Er is geen bewijs dat het ooit heeft plaatsgevonden, toch is het een mooi principe en fantastisch dat Arnhem het nu probeert. Wie eenmaal in de schulden zit, komt er amper uit. Incassobureaus verdienen goud geld door mensen uit te knijpen die geen stuiver hebben. Mensen raken steeds dieper in de put. De sociale ellende – zeker voor kinderen in een gezin – is niet te overzien. Hopelijk geeft het mensen – met goede begeleiding – een nieuwe kans. Misschien niet eens duur voor wat het kan opleveren.

op de schopJolanda..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dit zijn de plussen en de minnen van het regeerakkoord volgens acht ND-lezers

Wat voor de een extreemrechts is, is voor de ander realiteitszin. Deze ND-lezers verschillen fors van mening over de vraag wat de plannen in het regeerakkoord ons gaan (op)leveren.

Het is onnodig om keihard op te treden tegen demonstranten. Het is net als bij baby's die huilen: demonstreren is soms de enige manier om nog iets van je te laten horen.

Demonstranten zijn als huilende baby's. Daar treed je niet keihard tegen op

Elke ouder weet: baby’s huilen. Het is een primaire reactie op iets wat dwarszit, iets wat ze zelf niet op kunnen lossen, schrijft Puk van Noort. 'Het is heel letterlijk een roep om hulp.'

Mijn telefoon werd vorig jaar gestolen en soms denk ik terug aan hoe die vervelende gebeurtenis en een smartphoneloze week zorgde voor een ongekend gevoel van vrijheid.

Mijn smartphone heeft te veel macht en richt mijn blik naar beneden. Waar is er hulp?

'Een smartphone-geleid leven zorgt voor spirituele neergang. Tabitha van Krimpen ervaart hoe de smartphone macht over haar leven heeft en neemt ons mee in de zoektocht naar vrijheid.

Wij moeten in Nederland keuzes maken hoe wij onze energietransitie willen organiseren.

Stop met vechten tegen windmolens. Wist je trouwens dat grote molens minder herrie maken?

Overal waar turbines gepland worden, wordt er heftig geprotesteerd. En dan is het wel makkelijk om te zeggen dat in de polders nog ruimte genoeg is, vindt Jan Buitenhuis, 'maar rondom Dronten staat het nu echt vol'.

Het Concertgebouw annuleert de optredens van het Jerusalem Quartet. Maar dat draait niet alleen om de veiligheid van mensen.

Concertgebouw draagt bij aan de duisternis met annuleren van een concert met Israëlische muzikanten

Het is een duister besluit, schrijft de Joodse Dina-Perla in reactie op de verklaring van het Concertgebouw om een concert met Israëlische muzikanten te annuleren. 'Voor Joden wordt nu geen extra stapje gedaan.'

Je traditie voelen is niet het klakkeloos herhalen van oude stemmen. Het is creatief zoeken naar hoe levenservaring van voorouders vandaag kan helpen.

Als je nooit achterom hebt gekeken, wat geeft dan kracht voor de toekomst? Leer van je traditie

‘Kritiek op je traditie is nodig, schrijft Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris. 'Ze maakt je volwassen en nederig. Maar nu, in de crisis van onze tijd, gaat het om iets anders. Er is genoeg gesloopt en ontworteld.’