‘Duitse PKN’ bestaat al sinds 1948: ‘Maar de eerste 25 jaar vierden ze niet eens samen avondmaal’

Achtergrond
De Protestantse Kerk in Nederland bestaat twintig jaar. In Duitsland vonden de protestanten elkaar al in 1948 in een verenigde kerk. Hoe ging dat en hoe is deze Evangelische Kirche er inmiddels aan toe?
Wim Houtman Wim Houtman
zaterdag 27 april 2024 om 17:41 aangepast 30 april 2024 14:25
Om het jaar houdt de Evangelische Kirche een goed bezochte, meerdaagse ‘Kirchentag’, hier in 2023 in Neurenberg. De lutherse bisschop van Beieren Heinrich Bedford-Strohm ging voor in de openingsviering.
Om het jaar houdt de Evangelische Kirche een goed bezochte, meerdaagse ‘Kirchentag’, hier in 2023 in Neurenberg. De lutherse bisschop van Beieren Heinrich Bedford-Strohm ging voor in de openingsviering. beeld dpa / Daniel Karmann

Koblenz

‘Toon mij uw befje en ik zal u zeggen wie u bent’, dat zou je in de Duitse Evangelische Kirche kunnen zeggen. Lutherse dominees dragen op hun toga een wit befje met de twee ‘pootjes’ ver uit elkaar; bij gereformeerde collega’s zijn ze aan elkaar genaaid; bij voorgangers in een verenigde kerk zit de bef voor de helft aan elkaar.

‘Dat is enkel traditie; het heeft geen liturgische functie’, weet kerkhistoricus Thomas Martin Schneider. ‘Er is nog een variant: in de oude Hanzesteden, zoals Hamburg, dragen dominees een gesteven kraag. Die moest vroeger het poeder van hun pruik opvangen. De bef was er om de toga schoon te houden voor mannen met een baard. Ik ken dan ook vrouwelijke dominees die een toga dragen zonder bef; dat he..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Schuin tegenover Nieuwsteeg 1 voltrok zich een drama in het gezin van professor Nahuys.

Op het hoogtepunt van zijn carrière gebeurde er iets verschrikkelijks met de grote theoloog Nahuys

Tijdens zijn leven maakte dominee Gerard Nahuys diepe indruk, door zijn intelligentie, zijn geleerdheid en zijn welbespraaktheid. Maar nog indrukwekkender dan zijn leven was zijn dood.

De kerk op Schiermonnikoog waar Louis Bähler zijn geruchtmakende loopbaan begon.

Dominee Bähler accepteerde geen pedofiele onderwijzer in het dorp. Het werd het einde van zijn carrière

Dominee Louis Bähler was vegetariër, geheelonthouder en pacifist. Hij speelde een rolletje bij het ontstaan van de Gereformeerde Bond en verliet uit protest de Hervormde Kerk.

De eerste editie van de Mannenzang in Rijssen trok zo'n 1900 mannen.

Mannenzang alleen in Katwijk? Zangavonden voor mannen schieten als paddenstoelen uit de grond

Mannenzang-avonden maken een opmars in Nederland. De befaamde zangavonden in Katwijk barsten uit hun voegen - en op andere plekken ontstaan nieuwe initiatieven. Vanwaar die populariteit?

De pastorie van 'rode dominee' Bruins in Stiens.

Toen Abraham Kuyper uitgesproken was, riep Hugenholtz met schallende stem: 'Wat een huichelaar!'

Om de arbeiders weer in de kerk te krijgen, gingen jonge vrijzinnige dominees het christensocialisme prediken. Frederik Hugenholtz stopte daar zelfs mee en ging iets heel anders doen.

Volgens de PKN schetsen de statistieken ‘een dubbel beeld’.

PKN blijft leden verliezen: 'Duidelijk zichtbare krimp, en verschillende tekenen van vernieuwing'

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is het afgelopen jaar verder gekrompen. Begin dit jaar had het kerkgenootschap 47.000 leden minder dan aan het begin van 2023.

Voor veel jongeren leeft de vraag hoe het goed komt tussen hen en God.

Hoe komt het goed tussen God en mij? Die vraag houdt veel kerkelijke jongeren bezig

Kerkelijke jongeren verlangen naar huisje-boompje-beestje, worden het meest blij van vrienden in de kerk en vragen zich geregeld af of het wel goed komt tussen God en henzelf. Dat blijkt uit het rapport Jeugdtrends 2024.