Luister naar

Vakantiegeld mag weer rollen

Nieuws
Nederlanders gebruiken hun vakantiegeld steeds vaker voor ... vakantie. Nu het de economie weer voor de wind gaat, stijgt de jaarlijkse bonus en lonkt het luxe vakantieoord. Tenzij de wasmachine kapot is, natuurlijk.
Anna Lillioja redactie vk
vrijdag 25 mei 2018 om 03:00
Het mag een tikkeltje luxer en dan kan de keuze, zoals hier, op een safaritent komen te vallen.
Het mag een tikkeltje luxer en dan kan de keuze, zoals hier, op een safaritent komen te vallen. anp / Ed Oudenaarden

Amsterdam

Deze week zal er op de bankrekening van veel Nederlanders weer een welkom extraatje bijgeschreven worden: het jaarlijkse vakantiegeld, dat minstens 8 procent van het bruto jaarloon telt. Maar al lang geven Nederlanders een groot deel van hun vakantiegeld niet uit aan vakantie. In de jaarlijkse vakantiegeld-enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zei vorig jaar een vijfde van de ondervraagden helemaal niet op vakantie te gaan. Enkele alternatieve bestemmingen voor het geldbedrag, dat bijna even groot is als een maandsalaris: sparen, schuldenaflossing en grote (onverwachte) uitgaven.

Het aantrekken van de economie leidt er echter toe dat steeds meer mensen het geld daadwerkelijk gebruiken waarvoor het is bedoeld. Ook wordt er door toename van vaste contracten en stijging van lonen meer geld uitgekeerd, zag het economisch bureau van ING. Het totaalbedrag van het vakantiegeld is 5 procent hoger dan vorig jaar – hoger dan ooit. AOW’ers krijgen juist minder geld, door een hogere bijdrage aan onder meer de Zorgverzekeringswet. Vijf bestemmingen voor vakantiegeld.

1 grote, onverwachte uitgaven

Met haar vriend verheugde directiesecretaresse Affra Barten zich op een weekendje weg zonder de kinderen, vertelt zij in een reactie op een oproep op Facebook over de besteding van vakantiegeld. De geldsom die eind deze week op de rekening van Barten bijgestort wordt, ziet ze echter verdwijnen in een belastingafdracht, voortvloeiend uit een recente scheiding. Ook een ander stel, dat anoniem wil blijven, heeft de vakantie met de kinderen moeten afblazen. ‘We hebben nog als gezin in een reclamespotje gefigureerd en dachten hiermee onze vakantie veilig te hebben gesteld’, zeggen ze. ‘Maar helaas lijkt de wasmachine het te hebben begeven en zien we het nu somber in. Ons eerste vakantiegeld is niet toereikend.’

2 op vakantie of reis

Mensen die de kans aangrijpen om wel van het geld op vakantie te gaan, zijn er ook genoeg. Volgens Mirjam Dresmé, hoofd communicatie van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR), is het aantal boekingen met 4,5 procent gestegen sinds vorig jaar. Nog steeds gaan Nederlanders graag met de auto naar Frankrijk, maar ook vliegen ze tegenwoordig meer binnen Europa. Naar Italië of Griekenland laden mensen steeds minder vaak de wagen in.

‘Dat mensen meer te besteden hebben, kun je bijvoorbeeld zien aan het feit dat ze zich meer luxe veroorloven’, zegt Dresmé. Slapen in een eigen tent wordt verruild voor ‘glamping’ (kamperen in een luxe tent die al is opgezet en van alle gemakken is voorzien) en vakantiegangers pakken er een ‘sterretje’ bij. Ook gaan meer mensen op een verre reis. De Antillen, Mexico en Kaapverdië zijn als vakantiebestemming in populariteit toegenomen.

Dresmé: ‘Kaapverdië kwam een paar jaar geleden op de kaart, ter vervanging van voorheen populaire Noord-Afrikaanse landen waar onrust ontstond. Maar ook het toerisme naar bijvoorbeeld Tunesië en Egypte trekt nu weer aan. Nederlanders zijn daar nuchter in. Ze hebben snel weer vertrouwen.’

3 sparen of beleggen

Nederlanders zijn het vakantiegeld de afgelopen tien jaar steeds meer gaan gebruiken om te sparen en beleggen, bleek uit de vakantiegeld-enquête van het Nibud. Vaak gebeurt dat met een duidelijk plan. Nibud-woordvoerder Gabriëlla Bettonville: ‘Mensen hebben vaak al in hun hoofd wat ze met het geld doen. Of ze dat nou aan een aankoop besteden of op een spaarrekening zetten.’ Zzp’er Renate Rijnaarts stopt al het vakantiegeld dit jaar in haar eigen paardencoachpraktijk. Alexandra Tromp-Kok, casemanager bij Arboned, zet het op een spaarrekening om met haar echtgenoot ‘over een aantal jaar met de zeilboot te vertrekken voor onbepaalde tijd’.

Melanie Verheijen vertelt dat zij gaat investeren in cryptovaluta. Verheijen, hoopvol: ‘Dan heb ik aan het einde van het jaar nog meer vakantiegeld.’

4 iets moois

Het is slim om af te betalen wat je moet afbetalen, zegt Bettonville van het Nibud. En om te denken aan bijvoorbeeld het wegwerken van betalingsachterstanden. ‘Uit de praktijk weten we dat schulden grote invloed kunnen hebben op al je handelen, je welzijn en je sociale leven.’

‘Het is natuurlijk voor iedereen anders. Als mensen het geld aan die fantastische nieuwe auto willen besteden, moeten ze dat lekker doen’, zegt ze. ‘Wij zijn er niet om te oordelen, maar voor ons is het belangrijk dat mensen niet in de schulden komen. Maar als je het je kunt veroorloven is er natuurlijk niets op tegen om iets moois te kopen.’

Zo heeft Nicki Yoshihara-Van Ingen Schenau haar ouders een reis naar Florida cadeau gedaan van haar eerste vakantiegeld en bonus: ‘Omdat ze mij in mijn studententijd veel hebben gesteund.’

5 op de grote hoop

Toch belandt veel van het vakantiegeld ook nog steeds op ‘de grote hoop’. Het wordt niet apart gezet, maar wordt samen met het gewone salaris opgemaakt.

Opvallend is dat dit twee keer zo vaak gebeurt als het vakantiegeld maandelijks wordt ontvangen, in plaats van via een jaarlijkse storting. Mocht je willen voorkomen dat je geld opgaat aan ‘niets’, maak dan een goede begroting, adviseert Bettonville. <

acht miljard euro meer

Het precieze bedrag dat aan vakantiegeld wordt uitgekeerd, is volgens hoofdeconoom van Economisch Bureau ING Nederland, Marieke Blom, moeilijk te achterhalen. Wat zij wel kan zeggen, is dat er aan het einde van deze maand acht miljard euro meer op de Nederlandse bankrekeningen staat dan aan het begin van de maand. Een verschil dat op geen enkel ander moment in het jaar zo groot is. Blom: ‘Het netto uitgekeerde bedrag aan vakantiegeld zal ergens in die orde van grootte zitten. Maar natuurlijk worden er in de loop van de maand ook uitgaven gedaan.’

De voorgaande jaren was het verschil op de bankrekeningen overigens groter dan acht miljard euro, namelijk rond de tien miljard. Blom denkt dat dit komt doordat mensen het geld sneller meteen uitgeven, in plaats van het op te sparen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.