Direct naar artikelinhoud
NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Erwin Olaf schenkt groot aantal werken aan Rijksmuseum | Diep verdeeld Ierland stemt over abortuswet

Goedemorgen. Fotograaf Erwin Olaf heeft het Rijksmuseum een spectaculaire schenking van 412 foto’s, zeven video’s, tijdschriften en boeken gedaan. Verder in de Volkskrant Ochtend: in Almere zijn ouderen weer fluitend aan het werk, wat kunnen andere steden daar van leren?

Erwin Olaf.Beeld Erwin Olaf

Terwijl u sliep

Erwin Olaf schenkt Rijksmuseum bijna vijfhonderd werken

Het Rijksmuseum in Amsterdam is in één klap bijna vijfhonderd werken van Erwin Olaf (58) rijker. De Amsterdamse fotograaf heeft het museum een spectaculaire schenking van 412 foto’s, zeven video’s, tijdschriften en boeken gedaan. Daarnaast kocht het Rijks nog eens, voor 200 duizend euro, zestig foto’s en drie video’s aan, met steun van de BankGiro Loterij.

Nederlanders zagen ‘stoelpoot’ superpsycholoog Ariely af

Het feit staat in de populair-wetenschappelijke boeken, komt langs in TED-talks en wordt toegepast in sommige opleidingen en bedrijven: herinner iemand aan de tien geboden, en prompt gaat hij zich eerlijker gedragen.Maar het inzicht, van de beroemde Amerikaanse psycholoog en bestsellerauteur Dan Ariely, blijkt onjuist.

Psycholoog Dan Ariely.Beeld Corbis via Getty Images

In Almere zijn ouderen weer fluitend aan het werk

Met extra budget en speciale klantmanagers 45plus heeft Almere ruim 150 oudere werklozen aan het werk geholpen. Als tapasmaker, bhv-instructeur of met een eigen bedrijf. Succesfactoren? Persoonlijke aandacht en actieve begeleiding. 

NYT: 'Weinstein gaat zichzelf aangeven bij politie'

Harvey Weinstein gaat zichzelf aangeven bij de politie. Verwacht wordt dat hij zich vrijdagochtend (lokale tijd) meldt op het bureau in New York. Dat meldt de New York Times op basis van bronnen binnen de politie.

Vandaag in het nieuws 

De nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Persoonsgegevens wordt vandaag van kracht. Lees hier hoe de Volkskrant met uw gegevens omgaat. In een referendum stemmen de Ieren over het liberaliseren van de strenge abortuswetten in hun land. De EU en Iran spreken elkaar over het redden van het atoomakkoord zonder de Verenigde Staten.

Aanraders van de redactie 

Liefde voor het leven of haat tegen vrouwen? Het referendum over abortus houdt Ierland diep verdeeld

De Ieren mogen zich vrijdag uitspreken over een ruimere abortuswet. Een gruwel voor de pro-life-beweging, maar hard nodig volgens artsen en feministen. De katholieke kerk houdt zich dit keer opvallend stil in de ‘moeder aller debatten’.

Aanraders van de redactie 
Beeld Marlena Waldthausen

De nieuwe privacywetgeving leidt tot dramatische taferelen in de mailbox

'Een en ander leidt tot dramatische taferelen in de mailbox, waaruit een liefde en warmte opstijgt die tragischerwijs nooit eerder is uitgesproken en waar een mens enorm van opknapt: ‘Sheila, please consent. We hate to see you go.’ En allemaal vinden ze ‘uw privacy ontzettend belangrijk’.'

Adyen surft mee op de golven van een betalingsrevolutie en groeide van start-up tot miljardenbedrijf

Het succesvolste Nederlandse fintechbedrijf gaat naar de beurs. Door mee te surfen op de golven van een betalingsrevolutie, groeide start-up Adyen in amper een decennium uit tot miljardenbedrijf.

Dit zijn de opvallendste plannen van het nieuwe Amsterdamse stadsbestuur

Het ‘knetterlinkse’ college van Amsterdam is rond. Een nieuwe lente en een nieuw geluid, is het akkoord tussen GroenLinks, D66, PvdA en SP gedoopt. Naar de beroemde zin van Herman Gorter, een knetterlinkse dichter van weleer. In het Van Eesterenpaviljoen, gewijd aan de geschiedenis van grote Amsterdamse stadsplanners van weleer, presenteerde het nieuwe stadsbestuur grootse plannen voor de stad. Dit zijn de opvallendste.

Erwin Olaf wordt 60 en dat wordt gevierd met tentoonstellingen en een grote schenking: 'Ik ben bang dat wat ik heb gemaakt, geen kunst blijkt te zijn'

Fotograaf Erwin Olaf wordt volgend jaar 60. Dat viert hij met drie tentoonstellingen en een grote schenking aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Olaf groeide uit van woedende provocateur tot fotograaf van het koningshuis. Eindelijk erkenning. Is dat genoeg?

Binnenkort bestaat de bij alleen nog als huisdier

Margriet Oostveen is in het Drentse gehucht Amen, waar Bert Panger zijn imkerbenodigdheden verkoopt en waar familieleden bestellingen verpakken. 'Honingbijen zijn huisdieren.'