© AP

Noord-Korea reageert op annulatie Trump: “Extreem betreurenswaardig”

De beslissing van Amerikaans president Donald Trump om de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af te zeggen, is “extreem betreurenswaardig” en “niet naar wens van de wereld”. Dat zegt de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan in een mededeling verspreid door het staatspersagentschap KCNA. Pyongyang wil “op eender welk moment en op eender welke manier” in dialoog gaan met de Verenigde Staten.

“De plotselinge aankondiging van de annulering van de ontmoeting is voor ons onverwacht en we kunnen die enkel betreurenswaardig noemen”, aldus Kim. “We herhalen aan de Verenigde Staten onze vastberadenheid om samen te zitten voor een persoonlijke ontmoeting, op eender welk moment en op eender welke manier, om het probleem op te lossen.”

“Openlijke vijandigheid”

De Verenigde Staten beslisten dinsdag onverwacht om de topontmoeting met Kim, die gepland was op 12 juni in Singapore, te annuleren. Als reden wees de Amerikaanse president in een brief aan Kim Jong-un op de “enorme woede” en “openlijke vijandigheid” van het communistische regime in Noord-Korea. Dat had dinsdag dreigende uitspraken van de Amerikaanse vicepresident “onwetend en dom” genoemd en dreigde meermaals om de ontmoeting af te zeggen.

Trump zei dat de wereld, en Noord-Korea in het bijzonder, een grote kans mislopen voor blijvende vrede en grote welvaart en gezondheid. “Deze gemiste kans is echt een spijtig moment in de geschiedenis”, luidde het. Het Amerikaanse staatshoofd gaf wel te kennen dat hij Kim ooit nog hoopt te ontmoeten.

Reacties Zuid-Korea, Japan en China

Na de mededeling van Pyongyang, benadrukte de Zuid-Koreaanse minister van Unificatie Cho Myoung-gyon vrijdag dat Seoel nog steeds bereid is om het akkoord te implementeren dat vorige maand is afgesloten op de historische top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. “Onze regering zal zijn deel doen door de Verklaring van Panmunjeom uit te voeren”, luidt het. “Het lijkt erop dat Noord-Korea oprecht blijft in het implementeren van het akkoord en in zijn inspanningen voor denuclearisering en het bereiken van vrede.”

Japan schaarde zich dan weer aan de zijde van de VS. Buitenlandminister Taro Kono begrijpt de beslissing van Trump en zegt dat het “betekenisloos is om een Amerikaans-Noord-Koreaanse top te houden zonder resultaat”. “We zullen blijven samenwerken met de Verenigde Staten om vruchtbare gesprekken te houden om de denuclearisering van Noord-Korea op te lossen.” Hij benadrukt daarnaast dat er een oplossing moet komen voor de Japanners die worden vastgehouden door Pyongyang.

Vanuit China kwam verzoenende taal na de toenadering van Noord-Korea. Washington en Pyongyang “moeten in contact blijven en samenwerken aan dezelfde doelen”, namelijk “een einde aan de vijandigheden en een denuclearisering”, klinkt het in een staatskrant. Kim heeft wel gelijk om boos te zijn na de uitlatingen van Pence, luidt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer