Direct naar artikelinhoud

Rusland moet oppositieleider Navalny en broer 80 duizend euro betalen na oneerlijk fraudeproces

Rusland moet ruim 80 duizend euro schadevergoeding betalen aan de Russische oppositieleider Aleksej Navalny en diens broer Oleg. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde dinsdag dat het fraudeproces tegen hen in 2014 niet eerlijk is verlopen.

Aleksej Navalny.Beeld epa

In dat proces werd Oleg Navalny tot 3,5 jaar strafkamp veroordeeld. Aleksej Navalny kwam ervanaf met 3,5 jaar voorwaardelijk.

De broers zouden de Russische vestiging van Yves Rocher hebben opgelicht en de opbrengst daarvan hebben witgewassen. Het bedrijf van de Navalny's zou informatie hebben achtergehouden voor Yves Rocher om het cosmeticabedrijf zo een ongunstig contract aan te kunnen smeren. Maar het EHRM concludeerde dat de Russische rechters een veel te ruime uitleg hadden gegeven aan wat in de wet wordt verstaan onder fraude. Daardoor hadden de beklaagden volgens het Hof nooit kunnen voorzien dat wat zij deden frauduleus was.

Het is onduidelijk wat de Russische autoriteiten met het vonnis zullen doen. Twee jaar geleden besloot het Russische Constitutionele Hof dat Rusland uitspraken van het Europese mensenrechtenhof naast zich kan neerleggen als die in strijd zijn met de Russische grondwet. Maar meestal geeft Rusland wel gehoor aan de uitspraken van het Hof.

Zo zei Moskou vorige maand dat het zich zou houden aan de opdracht van het Hof 3 miljoen euro smartengeld te betalen aan de familie van slachtoffers van de gijzelingszaak in Beslan in 2004, waar Tsjetsjeense terroristen een school hadden vervallen. Bij de bevrijdingsactie door Russische troepen kwamen 330 gegijzelden, onder wie 186 kinderen, om het leven.

Het Russische ministerie van Justitie zei het niet eens te zijn met de conclusie van het EHRM dat de rechtszekerheid was geschonden. Maar het ministerie wees er triomfantelijk op dat de Europese rechters ondanks alle kritiek toch niet hadden geconcludeerd dat er sprake was van een politiek proces.

Kiesraad

Oleg Navalny heeft zijn straf inmiddels uitgezeten, maar Aleksej heeft nog steeds last van zijn voorwaardelijke gevangenisstraf. Omdat die nog loopt, mag hij volgens de Russische Kiesraad komend jaar niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

Het mensenrechtenhof had eerder ook al kritiek op de veroordeling van Navalny in een andere fraudezaak, die volgens de oppositie een politieke achtergrond had. Ook die rechtszaak was volgens het Hof niet eerlijk verlopen.

Navalny heeft zich gehaat gemaakt bij de regering van president Poetin met zijn onthullingen over de corruptie in kringen rond het Kremlin. Zo publiceerde hij onlangs een uitgebreid onderzoek over premier Medvedev, die voor honderden miljoenen aan villa's en andere bezittingen zou hebben verborgen in een netwerk van liefdadigheidsinstellingen.

De oppositieleider zit momenteel in de cel. Hij kreeg onlangs 20 dagen celstraf, omdat hij zijn aanhangers had opgeroepen de straat op te gaan hoewel de autoriteiten geen toestemming voor de betogingen hadden gegeven. Het was al de derde keer dit jaar dat hij de gevangenis in moest.

Een demonstrant draagt een T-shirt met een karikatuur van Poetin.Beeld epa

Oppositie voeren in Rusland is levensgevaarlijk

Om te weten wie in het Kremlin macht uitoefenen, lezen de tegenstanders van Poetin het boek: 'All the Kremlin's Men'.

Aleksandra is trots op oppositieleider Navalny en doet mee aan de protesten tegen Poetin en de corruptie. Haar ouders weten er niet van. Als de politie charges uitvoert raakt ze in de verdrukking. 'Ik krijg geen adem.'

Met pen en papier luistert Vadim Prochorov naar de uitspraak in de grootste politieke moordzaak uit de moderne Russische geschiedenis. Als de juryvoorzitter uitgesproken is, staan er vijf zwarte vinkjes op het papier: alle vijf mannen in de verdachtenkooi zijn schuldig bevonden aan de moord op Boris Nemtsov, een van Ruslands meest vooraanstaande oppositiepolitici en Vadim Prochorovs vriend.

De bekende Russische journaliste en schrijfster Joelia Latynina is uit Rusland gevlucht na een reeks bedreigingen. Latynina, die bekend staat om haar kritiek op president Poetin, zei dit weekeinde dat ze besloten had de wijk te nemen uit Rusland omdat ze voor haar leven vreest.