Luister naar

Bureaus incasseren voor de winst

Nieuws
Incassobureaus kopen steeds vaker schulden op om die vervolgens met harde hand te innen. Daarmee vergroten ze het schuldenprobleem in Nederland.
Jochem van Staalduine redactie vk
dinsdag 17 oktober 2017 om 03:00
Problemen door hoge incassokosten.
Problemen door hoge incassokosten.

Amsterdam

Zulke handelaren in schulden brengen vaak hoge incassokosten in rekening, die de schuldenaar moet betalen. Mensen die al grote problemen hebben, raken zo nog dieper in de schulden. Marco Florijn, van de branchevereniging voor schuldhulpverleners NVVK, en Walter Weissgerber van Schuldsanering Nederland, constateren dat het doorverkopen van schulden steeds vaker voorkomt. ­Florijn spreekt van een ‘Angelsaksisch model’ dat de laatste twee jaar in opkomst is. Dat model houdt in dat een incassobureau grote partijen oninbaar geachte leningen opkoopt en daar nog wat winst uit perst door schuldenaren onder druk te zetten.

Incassobureau Hoist schatte de markt voor opgekochte schulden in de Benelux twee jaar geleden op ongeveer 150 miljoen euro. Hoist voorspelde toen dat die markt tussen 2015 en 2020 elk jaar met 8 procent zou groeien. Incassobureaus Vesting Finance, Direct Pay en Intrum Justitia hadden datzelfde jaar in Nederland samen voor meer dan 100 miljoen euro aan opgekochte leningen in bezit.

Als banken, webwinkels en andere bedrijven hun vorderingen niet zelf willen opeisen bij wanbetalende klanten, kunnen ze die schulden doorverkopen aan een incassobureau. Dan hoeven ze niet achter de schuldenaren aan te jagen en zijn ze in één keer van hun probleemkredieten af. In ruil betaalt de opkoper, het incassobureau, een fractie van het bedrag aan uitstaande vorderingen.

Toezichthouders Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vinden dit een zorgelijke trend. Volgens de toezichthouders leidt de schuldenhandel tot uitwassen. Incassobureaus die voor eigen rekening wanbetalers achter de broek zitten hebben er nog meer belang bij hard op te treden dan incassobureaus die in opdracht van anderen schulden innen. Elke schuld die onder druk wordt voldaan, draagt dan immers bij aan hun winst. Het aantal mensen met probleemschulden neemt ondertussen toe. In 2003 klopten 34.000 mensen aan bij de schuldhulpverlening; in 2016 was dat aantal gestegen tot 89.000.

schuldpreventie

Het nieuwe kabinet heeft het groeiende aantal mensen met problematische schulden en de rol die incassobureaus daarbij spelen ook op de radar. In het regeerakkoord kondigt de vierpartijencoalitie aan dat het problematische schulden effectiever wil bestrijden. Het kabinet wil onder meer het stapelen van boetes aan banden leggen. Er moet een register komen voor betrouwbare incassobureaus, die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Ook stelt de regering geld beschikbaar voor schuldpreventie en armoedebestrijding.

De ACM stelt vast dat de schuldenhandel veel verwarring onder schuldenaren wekt. Ze worden plotseling benaderd door een vreemde schuldeiser waarvan ze niet kunnen nagaan of die in zijn recht staat. ‘Consumenten weten vaak niet of ze een dergelijke partij kunnen vertrouwen’, laat woordvoerder Saskia Bierling weten. De toezichthouder vindt het aannemelijk dat hoge incassokosten schuldenaren nog dieper in de ellende storten. Volgens ACM-onderzoek uit 2015 berekenen incassobureaus in 20 procent van hun incassobrieven hogere kosten dan toegestaan. De schuldenaren betalen die kosten.

Ook de AFM heeft bedenkingen bij de doorverkoop van schulden. ‘Als incassobureaus tot in lengte van dagen de laatste stuiver uit een schuld persen, vinden wij dat amoreel’, zegt ­Nicole Reijnen. Jarenlang verdienen aan een schuld door zoveel mogelijk rente en incassokosten in rekening te brengen vindt de AFM verwerpelijk. ‘Incasso moet gericht zijn op een oplossing.’

Voor een verbod op de doorverkoop van schulden pleiten de toezichthouders niet. De ACM vindt dat een zaak voor de politiek. De AFM is niet per definitie tegen het doorverkopen van kredieten, omdat niet elke verhandelde schuld in handen komt van een omstreden incassobureau. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.