4 jaar cel voor hardrijder die vier mensen doodreed in Oud Gastel

Nieuws
De rechtbank in Breda heeft vrijdag vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan Omar E. voor het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel dat vier mensen het leven kostte. Volgens de rechtbank heeft de 28-jarige Roosendaler roekeloos gereden. Het Openbaar Ministerie had een hogere celstraf geëist, namelijk acht jaar.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 14:05
Afbeelding
beeld anp

Het ongeval gebeurde op 2 september 2022 op de Roosendaalsebaan in Oud Gastel. De slachtoffers waren een moeder (39), haar zoon (8), haar dochter (10) en een andere inzittende, een vrouw van 42. Haar 9-jarige dochter overleefde het ongeluk, maar raakte wel gewond. De auto van E. ramde de Toyota waarin zij zaten met een snelheid van 95 kilometer per uur toen deze uit een zijstraat kwam. De toegestane snelheid was 50 kilometer per uur.

‘Hun voertuig werd met de kracht van een tank weggevaagd’, zei de officier van justitie eerder. De verdachte zelf en zijn twee passagiers bleven ongedeerd.

Hoge snelheid

Vlak voor de crash reed E. met een snelheid van 155 kilometer per uur. De verdachte reed op een voorrangsweg, waar de verkeerslichten op dat moment niet werkten en oranje knipperden. Volgens de rechtbank hoefden andere weggebruikers er echter niet op bedacht te zijn dat iemand met zo’n hoge snelheid zou komen aanrijden en hield de bestuurder van de Toyota zich aan de regels: ‘Ze hadden geen enkele mogelijkheid om te anticiperen op zijn gedrag.’

De verdediging vond dat E. erop mocht vertrouwen dat hij voorrang kreeg. Het harde rijden zou een poging zijn geweest om de Toyota voorbij te gaan en zo de situatie op te lossen. Daar gaat de rechtbank aan voorbij. Volgens de rechter heeft hij de situatie zelf veroorzaakt.

Lagere straf

Ondanks dat de officier ook sprak van roekeloos rijgedrag, is de opgelegde straf een stuk lager dan de eis. Dit komt doordat het OM van twee strafbare feiten uitging, namelijk het veroorzaken van de aanrijding met vier doden en de aanrijding waarbij iemand gewond raakte. Volgens de rechtbank is dat onterecht want er zou maar sprake zijn geweest van één handeling en gebeurtenis.

Naast de celstraf heeft de rechtbank E. een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd van tien jaar. Hij is eerder veroordeeld voor overtredingen in het verkeer. Volgens de rechtbank lijkt hij ‘niet te willen leren van zijn fouten’ en heeft hij geen verantwoordelijkheid voor het ongeval genomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP).

Afbeelding

PSV-selectie met platte kar vertrokken voor toer door Eindhoven

De spelers van landskampioen PSV zijn iets na 17.00 uur vertrokken bij het Philips Stadion voor een rondrit met de platte kar door Eindhoven. Eindpunt is het Stadhuisplein waar de staf en selectie op het bordes van het stadhuis worden gehuldigd.

Afbeelding

Moskou dreigt met aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders

Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Britse militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Britse ambassadeur in Moskou.

Afbeelding

Test met toegangsticket levert Venetië al bijna 1 miljoen euro op

Het toegangsticket voor dagjesmensen in Venetië heeft de Italiaanse stad de eerste elf testdagen 975.000 euro opgeleverd. De vijf euro entreegeld gold van 25 april tot 5 mei. De stad meldde dat er in totaal 195.000 kaartjes werden verkocht, iets boven de verwachtingen.

Afbeelding

Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten.

Afbeelding

Advocaat Schouten staat kroongetuige Nabil B. opnieuw bij

Advocaat Peter Schouten gaat kroongetuige in het Marengoproces Nabil B. weer bijstaan. Dat bevestigt Schouten maandag na berichtgeving door De Telegraaf. De advocaat helpt B. in het hoger beroep in de strafzaak tegen Ridouan Taghi.