Direct naar artikelinhoud
Exclusief

Op deze plekken in Amsterdam drink je matcha van ceremoniële kwaliteit

Op deze plekken in Amsterdam drink je matcha van ceremoniële kwaliteit
Beeld Getty Images

Matcha: de één zweert erbij als superfood-alternatief voor koffie, de ander zegt ‘gezondheid’ als je het uitspreekt. Maar de ene matcha is de andere niet. Waar in Amsterdam drink je de crème de la crème van de matcha’s, met of zonder opgeklopte melk?

Wat is matcha eigenlijk?

Matcha is een fijngemalen poeder gemaakt van groene theebladeren die speciaal worden geteeld en verwerkt. De theeplanten groeien in de schaduw voor een diepere smaak. Voordat de bladeren tot poeder worden gemalen, worden ze gestoomd en gedroogd.

Matcha staat bekend om zijn kenmerkende umami-smaak, gecreëerd door componenten als chlorofyl en theanine. De matcha die in Japanse theeceremonies wordt gebruikt is van de hoogste kwaliteit. Het wordt overigens niet alleen als drankje gebruikt, maar ook als culinair ingrediënt. Vanwege de hoge niveaus aan antioxidanten, vitamines en mineralen wordt matcha ook wel beschouwd als superfood.

Toki

Deze knusse, trendy koffiebar serveerde al matcha voordat het een hype werd. De thee wordt ingekocht bij Bellocq tea in New York. “Zij hebben een hele mooie, kwalitatieve selectie matcha en andere theesoorten die wij ook serveren,” zegt eigenaar Jeff Flink. “De matcha die wij gebruiken komt van Kiyoharu Tsuji of Tsujiki Matcha bij Uji, in de prefectuur Kyoto. Hij is een vijfde generatie teler en stopt veel liefde in het telen en produceren.”

De kwaliteit van de matcha start bij de producent. Toki probeert dezelfde liefde te stoppen in de bereiding ervan. “De juiste temperatuur, verhoudingen, het zeven, en het kloppen van de thee spelen een belangrijke rol in de uiteindelijk smaak en textuurbeleving. Je wilt graag dat de matcha volledig is opgenomen in het water voor een levendige umami en fris zachte smaak.”
Binnen Dommersstraat 15 (Centrum)

Matcha latteBeeld Getty Images

Taigu

Bij deze Japanse oase in Oost drink je matcha rechtstreeks van de boerderij in Uji. “Onze matcha is pesticidenvrij en fairtrade,” zegt eigenaar Erica Ho. “Elke twee weken bestel ik een nieuwe batch, die vers wordt steengemalen. De matcha die je bij ons drinkt, zou gisteren nog op de boerderij in Uji kunnen zijn geweest en is nooit meer dan twee weken oud.”

In tegenstelling tot veel andere matchaplekken in de stad kunnen klanten bij Taigu het gewenste zoetheidsniveau van de thee kiezen. Ho: “Hoewel Aziaten en Japanners meestal wel bekend zijn met de smaak van matcha, vinden Europeanen het soms bitter. Op andere plekken wordt die bitterheid vermeden door minder matcha te gebruiken, maar wij willen onze thee eerlijk verkopen, met de juiste hoeveelheid.”

Taigu heeft, naast een brede selectie aan hemelse matchadrankjes, ook een uitgebreide sushikaart voor lunch of diner. Vorig jaar opende een tweede vestiging op de Ceintuurbaan. Iets verderop kun je ook matcha drinken bij Yusu, waar bovendien regelmatig feestjes worden georganiseerd. De kunst aan de muur is te koop.
Andreas Bonnstraat 36 (Oost) | Ceintuurbaan 246 (Zuid)

Café Baskèts

Eind 2023 opende modewinkel Baskèts een café in De Pijp, omdat ‘niet iedereen elke week nieuwe sneakers kan kopen, maar wel een kop koffie,’ aldus bedrijfsleider Toon Verplancke (23). De matcha komt van Nekohama, gevestigd in Los Angeles. Zij hebben volgens barista Ko Jacobs zo’n tweeduizend verschillende soorten matcha getest, waarna er twee overbleven. “Dat maakt deze matcha iets duurder dan andere, maar dan krijg je wel de hoogste kwaliteit.”

Jacobs heeft onlangs nog een uitgebreide matchatraining gehad, waar hij leerde wat matcha met je lichaam doet. “Waar cafeïne uit koffie door je lichaam wordt gebundeld en in een piek wordt vrijgegeven, verspreidt matcha de cafeïne gelijkmatig door je lichaam. Dat resulteert in een constante helderheid, in plaats van een energiestoot gevolgd door een dip.”

Verplancke belooft deze zomer veel alternatieven met matcha, zoals affogato met matcha, koude sapjes met kokosnootwater en matchaschuim. Café Baskèts is ook de enige fysieke winkel waar je de matchachocolade van Nekohama kunt kopen.

In De Pijp vind je overigens nog meer zaken die een geweldig bakkie matcha zetten, zoals het onlangs geopende Lera in de Ferdinand Bolstraat en het schattige Liev Coffee & Pastry, waar de nieuwe eigenaren Cem en Kaan met liefde matcha van Yoisho serveren.
Eerste van der Helststraat 15A (Zuid)

Wandu

Wandu is de koosnaam die Evandro Barbosa de Souza (48) van zijn oma had gekregen. “In het Afrikaans betekent Wandu koffieboontje, in het Koreaans boon en in het Maleis gay, dus het moest zo zijn.”

Ook De Souza bestelt zijn matcha bij Nekohama en serveert deze in het karakteristieke hoekpand in de Jordaan waar voorheen The English Bookshop zat.

“Ik had een koffiewinkeltje op Curaçao, maar miste thuis.” Dat is voor de geboren Braziliaan Amsterdam, waar hij voordien al vijftien jaar had gewoond. “Ik wilde in dit mooie pand een plek openen voor mensen uit de buurt, waar iedereen even tot rust kan komen.” Daaronder valt dus geen werk. “Je mag hier een halfuurtje achter je laptop zitten, maar daarna moet ie dicht. Het is een sociale plek.”

Ook hier vind je, naast matchadrankjes, een uitgebreide menukaart met thee, chai, sapjes, lunchgerechten en snacks. Wat dacht je van een financier (cakeje) met amandelmeel of een iced matcha banana met tapiocameel, L’Abeille-ijs en kaneel?
Lauriergracht 71H (Centrum)

Matcha marmercake.Beeld Getty Images

AO

AO betekent blauw in het Japans, en dat zie je af aan het interieur van de zaak. Eigenaar René Strolenberg werkt al jarenlang in de denim en heeft daar een obsessie met Japan aan overgehouden. “Zo is AO ontstaan,” zegt medewerker Anissa Zadi (27). “We staan voor een positieve, het-glas-is-halfvol-mentaliteit en willen je met een glimlach laten vertrekken.”

Op zaterdag serveren ze de inmiddels fameuze matcha mille crêpe cake, die gemaakt wordt door de Japanse buurvrouw. De cake is een gelaagd kunstwerk bestaande uit dertig dungebakken crêpes, afgewisseld met een crème van witte chocola en matcha, en wordt per punt verkocht. De kok is er soms wel drie á vier uur mee bezig en de taart is tegen het middaguur al uitverkocht.

Ook in het eetbare matcha-assortiment: marmercake, kruimelkoekjes en granola.
Van Hallstraat 97 (West)

Uit in Amsterdam: de tips van Het Parool

Bijna dagelijks tippen we op Parool.nl de nieuwste, leukste en beste plekken op het gebied van eten & drinken en kunst & cultuur in Amsterdam. Bekijk hier al onze uit in Amsterdam-tips.

Zelf een goede tip? Mail ons via uit@parool.nl