Luister naar

Deliveroo bezorgt voedsel bereid in eigen keuken

Nieuws
Deliveroo is bekend als maaltijdbezorger, maar sinds kort kookt het bedrijf ook zelf. Een nieuwe fase in de oprukkende platformeconomie?
Joost de Vries redactie vk
vrijdag 20 juli 2018 om 03:00
Deliveroo-bezorger op pad met een maaltijd in zijn rugzakbox.
Deliveroo-bezorger op pad met een maaltijd in zijn rugzakbox. anp / Remko de Waal

Amsterdam

Aan het Amsterdamse Zeeburgerpad verovert maaltijdbezorgbedrijf Deliveroo een nieuw stuk territorium. In een hippe foodhall heeft de maaltijdbezorgdienst zijn eerste eigen keukens gebouwd. Die worden bestierd door de topchefs Ron Blaauw (van sterrenrestaurant Ron Blaauw) en Michiel van der Eerde (van pop-uprestaurant Baut). Zij (lees: hun koks) maken zes verschillende soorten eten, van Hawaiiaans tot Vietnamees.

In de smalle ruimte achter de keukens zitten de twintigers ChuiLie Wong en Gerwin Chan achter een tafeltje. Ze dragen lichtblauwe T-shirts met het bedrijfslogo en kijken uit op een warmhoudtafel en een paar klapstoeltjes en koelkasten. Aan hen de taak om de fietskoeriers op te vangen en met het eten in hun rugtasbox weer op pad te sturen. Vanuit hier levert Deliveroo pokébowls en rijsttafels aan Amsterdam-Oost.

Het Britse Deliveroo breidde drie jaar geleden uit naar Nederland en veroverde snel de grote steden. De dienst concurreert met bezorgdiensten als Foodora, Thuisbezorgd en Uber Eats. Ook deze eigen keukens – onder de naam Deliveroo Editions – zijn een Brits format.

Het bedrijf bezorgt niet alleen, maar verzamelt ook: data van zijn klanten. Op basis van de bestellingen kan ­Deliveroo zien welke gerechten in welke wijken goed verkopen en in welke bepaalde smaken ontbreken. Foodhall Mooie Boules – de hippe eetzaal/jeu-de-bouleshal waarin de keukens zijn gevestigd – opende drie weken geleden de deuren. In stilte registreerde Deliveroo hoe het Editions-concept aansloeg. Zonder promotie kwamen honderden bestellingen binnen vanuit omliggende buurten.

Deliveroo groeit als kool, het bedrijf is actief in twaalf landen en had in 2016 een omzet van 170 miljoen euro. De dienst is niet onomstreden. In Nederland is het bedrijfsmodel van Deliveroo onderwerp van maatschappelijke discussie. Na zich een positie te hebben verworven in Nederland, verruilde Deliveroo vorig jaar de rol van werkgever voor die van opdrachtgever.

rechtszaak

Komende maandag oordeelt de Amsterdamse rechter in een zaak die tegen de bezorgservice is aangespannen door een van de koeriers. Tot vorig jaar was student Sytze Ferwerda in dienst, totdat Deliveroo besloot nog alleen met zzp’ers door te gaan. ‘Schijnzelfstandigheid’, zegt Ferwerda. Hij eist herstel van zijn dienstverband en wordt daarin gesteund door de PvdA en vakbond FNV.

De maaltijddienst mag in de ogen van linkse partijen en bonden symbool staan voor alles wat mis is aan de oprukkende platformeconomie, het weerhoudt Deliveroo er niet van de jacht op een steeds groter aandeel van de bezorgmarkt voort te zetten. De nieuwe eigen keukens zijn daar een voorbeeld van.

De topkoks in de foodhall koken voor de inwoners van Amsterdam-Oost, maar ook voor het hippe publiek van Mooie Boules. De foodhall is een uit de hand gelopen idee van een groep vrienden die jeu-de-boulestoernooitjes organiseerden op het Museumplein. Het kostte een paar ton om de kale hal in te richten, zegt mede-eigenaar Jesse van der Meulen. De samenwerking met Deliveroo is ‘win-win’, vertelt hij. De bezorgdienst bouwde de keukens en zette er gerenommeerde chefs in. Dat was de jonge ondernemers op eigen kracht niet gelukt.

De maatschappelijke discussie over Deliveroo is Van der Meulen niet ontgaan. ‘Ja, we hebben het er onderling even over gehad.’ Maar hij werkt als startup-ondernemer veel met zzp’ers en voelt zich thuis bij de aanpak van Deliveroo. ‘De ontwikkeling van de arbeidsmarkt loopt voor op de regelgeving’, zegt Van der Meulen. Chef-kok Ron Blaauw is blij dat zijn eten nog meer mensen bereikt. Hoe Deliveroo zijn bedrijf runt, moet het zelf weten, zegt hij. ‘Ik heb mijn mensen gewoon in dienst.’

aanvulling

Deliveroo Nederland heeft lessen getrokken uit de ervaringen die zijn opgedaan in Groot-Brittannië, zegt directeur Stijn Verstijnen. ‘De keukens moeten een fijne werkomgeving zijn voor de koks en de bezorgers.’ Het bedrijf kijkt ook naar mogelijkheden in Rotterdam en Den Haag. De volgende ‘Editions’ zouden volgens de directeur ook enkel keukens kunnen zijn vanwaaruit eten wordt bezorgd. Of de pizzabakkers in de omgeving blij zijn met de nieuwe concurrent? Verstijnen weet het niet. ‘Ik heb het ze niet gevraagd. Maar ik hoop het wel. We bieden een aanvulling.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.