Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

Nieuws
De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld. Tijdens een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat het "onwaarschijnlijk" is dat de centrale bank de rente gaat verhogen. De koersen gingen daarop gelijk omhoog, het optimisme was echter van korte duur.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 22:29
Afbeelding
beeld anp

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 37.903,29 punten. De breder samengestelde S&P 500-index eindigde 0,3 procent in de min op 5018,39 punten en techbeurs Nasdaq zakte 0,3 procent tot 15.605,48 punten. De Dow verloor in april 5 procent. Dat is het grootste maandverlies sinds september 2022. De S&P 500 en de Nasdaq zakten vorige maand ruim 4 procent.

De beurshandel staat de laatste tijd onder druk door zorgen van beleggers over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve hield de rente woensdag, zoals verwacht, opnieuw ongewijzigd. Hierdoor blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent, het hoogste niveau sinds 2001.

Verkoopafname Starbucks

Volgens de Fed was er in de afgelopen maanden een "gebrek aan verdere vooruitgang" richting de inflatiedoelstelling van 2 procent. De centrale bank verwacht niet dat de rente verlaagd kan worden, totdat er "meer vertrouwen" is dat de inflatie standvastig richting deze doelstelling beweegt. "De economische vooruitzichten zijn onzeker en het comité blijft zeer alert op inflatierisico's", gaf de centrale bank aan.

Starbucks ging stevig omlaag in New York. De koffieketen zag de verkopen in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis afnemen. Vooral in China liep de omzet hard terug. Het aandeel werd bijna 16 procent lager gezet.

Ontslagen bij Tesla

Chipproducent AMD verloor 9 procent na een tegenvallend kwartaalbericht. Ook techbedrijf Super Micro Computer wist niet aan de hoge verwachtingen te voldoen en werd 14 procent lager gezet. De belangrijke speler op AI-gebied is dit jaar echter al zo'n 200 procent in waarde gestegen door het optimisme rond AI.

Tesla zakte 1,8 procent. Volgens mediaberichten doekt topman Elon Musk bijna de gehele Supercharger-laadpalendivisie van zijn autoconcern op. Zo'n vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Ook Supercharger-directeur Rebecca Tinucci moet opstappen. De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is eveneens opgestapt, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het is niet duidelijk of zij is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerdere mensen in Zwitserse plaats neergestoken

In de Zwitserse plaats Zofingen heeft een man op straat meerdere mensen neergestoken. De dader was volgens de politie na zijn daad een gebouw ingevlucht en werd na ongeveer twee uur gearresteerd.

Afbeelding

Minister: aanvaller van premier Fico had een politiek motief

De Slowaakse autoriteiten vermoeden dat de man die de Slowaakse premier Robert Fico neerschoot, een politiek motief had. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken.

Afbeelding

Duizenden Georgiërs demonstreren opnieuw tegen omstreden wet

In Georgië zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om tegen de controversiële buitenlandse-agentenwet te protesteren. De wet die buitenlandse beïnvloeding moet tegengaan is dinsdag aangenomen in het parlement. Al wekenlang wordt er tegen gedemonstreerd.

Afbeelding

Europese groenen spreken schande van Nederlands kabinet in wording

De Europese groenen, waar onder andere GroenLinks bij hoort, zijn verontwaardigd over het 'uiterst rechtse' nieuwe Nederlandse kabinet waaraan de laatste hand wordt gelegd.

Afbeelding

Onderhandelaar naar pro-Palestijnse betogers die UU bezetten

De politie stuurt een onderhandelaar naar de groep pro-Palestijnse demonstranten die een gebouw van de Universiteit Utrecht op het Janskerkhof bezet. Volgens de politie barricaderen de betogers het gebouw met onder meer pallets.

Afbeelding

Verslag woensdagavond naar Kamer, maar akkoord nog niet duidelijk

Het is nog niet duidelijk of het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB woensdagavond nog naar de Tweede Kamer gaat. Wel zeker is dat de twee informateurs hun eindverslag voor middernacht aanbieden aan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma.