Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

Nieuws
Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven. Dat is iets minder dan in 2022, maar vrijwel gelijk aan 2021 en iets hoger dan in 2020, de aantallen schommelen rond hetzelfde niveau.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 01:19
Afbeelding
beeld anp

Gemiddeld plegen ongeveer vijf mensen per dag zelfmoord. Dit zijn relatief vaak mensen van 40 jaar en ouder. Zelfdoding komt minder vaak voor bij twintigers en dertigers, maar de aantallen in die leeftijdsgroepen nemen in de afgelopen jaren wel iets toe.

Bijna vijftien op elke 100.000 mannen beroven zichzelf van het leven. Dat cijfer is aanzienlijk hoger dan bij vrouwen. In die groep plegen ruim zes op de 100.000 zelfmoord.

Vergeleken met de jaren zeventig is het aantal zelfdodingen gedaald, vooral onder ouderen. Onder tienermeisjes, tienerjongens en mannen van 20 tot 40 jaar steeg het aantal zelfdodingen wel.

Doordat jongeren en jongvolwassenen minder vaak aan andere oorzaken sterven, zoals in het verkeer, wordt zelfdoding naar verhouding een belangrijkere doodsoorzaak. Van de twintigers die in de jaren zeventig stierven, overleed 9 procent door zelfdoding. Rond de eeuwwisseling was dat 17 procent en nu is het 31 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie zet wapenstok in tegen betogers bij Universiteit Utrecht

De politie heeft in Utrecht de wapenstok gebruikt tegen pro-Palestijnse demonstranten die een stadsbus blokkeerden met daarin andere betogers.

Afbeelding

Tevreden Wilders ziet dat elke partij veel heeft weggegeven

Volgens PVV-leider Geert Wilders hebben alle vier de partijen die een nieuwe regering gaan vormen veel moeten weggeven. Maar hij denkt dat ze allemaal 'heel tevreden kunnen zijn' met het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB woensdag overeenkwamen.

Afbeelding

Emotionele Van der Burg gaat door ondanks intrekken spreidingswet

Een emotionele staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) gaat als Tweede Kamerlid door in de VVD-fractie ondanks het intrekken van de spreidingswet. Dat liet Van der Burg weten na het fractieberaad van de VVD over het akkoord op hoofdlijnen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB.

Afbeelding

Van der Wal geraakt: stikstofbeleid is niet overeind gebleven

Het stikstofbeleid van het demissionaire kabinet blijft niet overeind in het akkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Dat zegt Christianne van der Wal, demissionair minister voor Natuur en Stikstof en VVD-Kamerlid, na het overleg van haar fractie over het akkoord. 'Dat raakt me.

Afbeelding

Aantal vliegtuigpassagiers in Nederland gestegen met 15 procent

Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af

Gemeenten hebben in het eerste kwartaal 15 procent meer vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen daarmee zo'n 16.000 nieuwe woningen worden gebouwd.