Luister naar

EU geeft Gazprom geen boete

Nieuws
De Europese Commissie ziet af van een boete voor het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. In ruil daarvoor beloven de Russen hun gedrag jegens acht Oost-Europese landen te verbeteren.
Arie Elshout redactie vk
vrijdag 25 mei 2018 om 03:00
Europees commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) geeft op het hoofdkwartier van de EU in Brussel uitleg over de schikking met het Russische gasbedrijf Gazprom.
Europees commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) geeft op het hoofdkwartier van de EU in Brussel uitleg over de schikking met het Russische gasbedrijf Gazprom. ap / Geert vanden Wijngaert

Brussel

De klacht is dat Gazprom zijn dominante marktpositie misbruikt en buitensporige prijzen rekent voor zijn gas. Sommige van de gedupeerde klanten zijn ontevreden over het donderdag bekendgemaakte compromis.

De landen waar het om gaat, zijn Bulgarije, Tsjechië, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Hongarije. Zij behoorden voor 1989 tot het communistische Oostblok en zijn nog altijd sterk afhankelijk van de Russen voor hun energie. Gazprom zou die afhankelijkheidspositie uitbuiten door te veel geld te vragen voor het geleverde gas. Ook zou het andere dwingende voorwaarden opleggen, zoals een verbod op het doorverkopen van gas en het verplicht meebetalen aan de aanleg van pijpleidingen.

Zeven jaar geleden begon de Europese Commissie, die toeziet op de naleving van de concurrentieregels, een onderzoek. Dit heeft nu geresulteerd in een schikking, waarbij Gazprom beterschap belooft. Het zal zich buigzamer opstellen tegenover zijn klanten. Zo zullen de gasprijzen voor de Oost-Europese landen meer worden afgestemd op die in West-Europa. Voorts zal aan de klanten vaker en sneller de mogelijkheid worden geboden de prijzen bij te stellen.

Een aantal klanten vindt niettemin dat de Russen te gemakkelijk wegkomen. Het Litouwse ministerie van Energie schat dat de gasverbruikers in zijn land 1,5 miljard euro hebben verloren door de ‘onredelijk hoge gasprijzen’ van Gazprom.

teleurstelling

De Financial Times liet vorige week een anonieme Oost-Europese diplomaat aan het woord die zei dat het ontbreken van een fikse geldstraf ‘een teleurstelling’ zou zijn. Zou iets dergelijks zijn gebeurd op de markten in de westelijke lidstaten van de Europese Unie, dan zou er wel gestraft zijn, is het gevoel in het oosten van de EU. Waar Google vorig jaar een recordboete van 2,42 miljard euro kreeg wegens oneerlijke concurrentie bij de shopping-dienst, hoeft Gazprom niets te betalen. ‘Het is jammer’, zei de Litouwse premier Saulius Skvernelis over het uitblijven van een boete. ‘Maar het is een stap vooruit.’

Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zegt liever naar de toekomst te kijken dan naar het verleden. Dus in plaats van een boete op te leggen, wil zij met de schikking bijdragen aan een gedragsverandering van Gazprom in de vorm van een ‘op maat gesneden pakket regels’. Vestager: ‘Het geeft de Gazprom-klanten in Midden- en Oost-Europa een effectief instrument in handen bij het afdwingen van concurrerende prijzen.’ De regels zijn juridisch bindend, dus bij overtreding kan alsnog een boete worden opgelegd ter grootte van 10 procent van de wereldomzet van Gazprom, aldus de Commissaris.

De EU streeft er overigens naar minder afhankelijk te worden van ­Russisch gas. Voor deze lijn werd gekozen na de Russische agressie tegen Oekraïne in 2014.

Gazprom neemt bijna 40 procent van de gasvoorziening in Europa voor zijn rekening. Miljoenen burgers kunnen in de kou komen te zitten als Rusland de gaskraan dichtdraait. Daarom liggen er allerlei plannen ter versterking van wat de energieveiligheid genoemd wordt.

Nord Stream 2

Het dubbele is dat er tegelijkertijd plannen zijn voor een nieuwe pijpleiding tussen Sint-Petersburg en Duitsland, genaamd Nord Stream 2. Dit project wordt hevig bekritiseerd door Polen, de Baltische staten, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Kroatië en Roemenië. Zij vinden dat de pijplijn haaks staat op de doelstelling de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Zij vinden een reeks West-Europese landen tegenover zich: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. Deze landen hebben energiebedrijven (onder andere Shell) die belangen hebben in het project. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.