Luister naar

Examenrubriek: Huilen van de buikpijn

Nieuws
De eindexamentijd is weer in volle gang. In deze rubriek vertellen leerlingen over hun belevenissen. Via de sociale media- kanalen van het Nederlands Dagblad houden drie vloggers een videodagboek bij.
vrijdag 25 mei 2018 om 03:00
Examenrubriek: Huilen van de buikpijn
Examenrubriek: Huilen van de buikpijn

Voor sommige leerlingen is het eindexamen een extra grote uitdaging. Vandaag: Isabel van Meurs. Vlak voor de examens zat ze ineens op de eerste hulp met hevige buikpijn.

‘Het begon de woensdag voor de examens. Ik was aan het leren toen ik plotseling hele erge buikpijn kreeg. Mijn pijngrens is best hoog, maar dit trok ik gewoon niet. Die middag zijn we naar de dokter gegaan. Hij dacht eerst dat er iets met mijn eierstokken was. Ik werd doorgestuurd naar de gynaecoloog, maar mijn eierstokken waren in orde. Toen werd ik weer teruggestuurd naar de spoedeisende hulp. Daar zeiden ze dat het waarschijnlijk om een verstopping in mijn darmen ging. Ik kreeg medicijnen en werd weer naar huis gestuurd.

Die nacht kon ik niet slapen van de pijn, het was echt verschrikkelijk. De medicijnen hielpen niet. Eten lukte ook niet meer; ik ben in twee weken tijd vijf kilo afgevallen. De volgende dag zat ik weer bij de spoedeisende hulp. Een specialist die veel van buikpijn weet, heeft toen een röntgenfoto gemaakt. Daarop was te zien dat ik een verstopping heb die helemaal tot aan mijn maag loopt. De oorzaak is nog niet bekend, dat wordt nog onderzocht. Waarschijnlijk heb ik een erfelijke darmziekte; mijn ouders, oma en tante hebben ook allemaal darmklachten. De verstopping heeft zich waarschijnlijk maandenlang ontwikkeld. Je ziet het ook aan mijn poep: die is nu helemaal zwart. Dat laat zien dat het lang in je darmen heeft gezeten. Door de medicijnen en klisma’s die ik nu krijg, komt alles eruit. Ik moet nu heel vaak naar de wc, best onhandig tijdens je examens. Als ik echt moet, mag ik het niet ophouden. Gelukkig houdt school daar rekening mee: officieel mag je pas na het eerste uur van een examen naar het toilet, maar voor mij maken ze een uitzondering. Er loopt dan wel iemand met me mee. Ik krijg ook een half uur extra tijd.

Mijn examentijd ís al extra pittig; ik doe vwo 5 en 6 in één jaar. De week voor mijn examens kon ik door de pijn amper leren. Mijn ouders moesten naast me komen zitten om me erdoorheen te sleuren. Even dacht ik erover om een aantal examens uit te stellen tot het tweede tijdvak. Maar ik ben niet echt van het opgeven. Ik stond er gelukkig ook wel goed voor, dus had ik er wel vertrouwen in. Dat ene weekje stampen dat ik gemist heb, zou niet moeten uitmaken voor wat ik de afgelopen drie jaar allemaal geleerd heb.

De buikpijn maakt het wel moeilijk om me te concentreren. Ik heb goede pijnstillers gekregen, die werken enigszins, maar alsnog huil ik soms van de pijn. Als mijn examens klaar zijn, word ik verder onderzocht. Ze hadden eerst een onderzoek gepland tijdens mijn aardrijkskunde-examen, maar dat hebben we verzet. Ondanks alles denk ik dat ik wel ga slagen. Ik ben blij dat ze ontdekt hebben wat er aan de hand is, maar de timing is flink balen.’

naam:Isabel van Meurs

plaats: Haren

leeftijd:17

school:Luzac College (vwo)

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’