Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

De onderhandelaar Kroes: ‘Hij weigert de grens te verleggen, want hij weet dat ie dan bezig kan blijven’

Alex Kroes, principieel en spijkerhard.Beeld Geert van Erven/Getty Images

Wordt het Francesco Farioli of toch Graham Potter? Alex Kroes staat op het punt de lange zoektocht naar een Ajaxtrainer af te ronden. Een schets van de werkwijze van de nieuwe technisch directeur aan de onderhandelingstafel waar hij in 2020 nog een transfer om 180 euro wilde laten afketsen.

Doet Graham Potter ’t of doet Graham Potter ’t niet? Het is nog niet duidelijk. De laatste stand van zaken is dat hij en zijn zaakwaarnemer John Morris een nieuw tegenvoorstel voorbereiden om Alex Kroes, de technisch directeur (TD) van Ajax, overstag te laten gaan.

Beide partijen keken aanvankelijk aan tegen een gigantisch gat tussen het gebodene en het gevraagde. Dat gat is tijdens de onderhandelingen van de afgelopen weken flink geslonken, maar desondanks achten ingewijden de kans nog steeds groter dat Kroes deze maand de oud-trainer van Brighton en Chelsea niet, dan wél presenteert in de Johan Cruijff Arena.

Zij zien dat niet los van de gesprekken met de minder ervaren maar goedkopere kandidaat, Francesco Farioli. De clubleiding raakte de voorbije weken steeds meer overtuigd van de pas 35-jarige, maar inhoudelijk sterke Italiaan. Daarnaast bestaat er bij Ajax ook minder twijfel over de mogelijkheid met hem tot een akkoord te komen.

Zo nadert de zoektocht naar een opvolger voor interim-trainer John van ’t Schip zijn ontknoping. En dat werd hoog tijd, want Kroes moet snel door met het herstellen van de balans in de selectie van Ajax.

Onderhandelingsprincipes

Toch is het niet raar dat de afgegleden topclub even goed de tijd neemt voor het belangrijkste besluit als het om een eventuele wederopstanding gaat. En wie de onderhandelingsprincipes van Kroes kent, kijkt al helemaal niet op van een weekje of twee vertraging.

Hoe gaat de nieuwe TD van Ajax dan te werk aan de onderhandelingstafel? Dat kwam Marc Overmars precies drie jaar geleden te weten toen hij met een bod van een miljoen euro bij Kroes aanklopte voor keeper Jay Gorter. Toen de grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles het dubbele vroeg, sprak de om zijn handelsgeest geroemde Overmars daar schande van, waarop Kroes zei: “Jij weet net zo goed als ik dat die jongen het dubbele daarvan waard is zodra hij het Ajaxshirt draagt,” zei Kroes daarbij.

In een interview over hoe Kroes en trainer Kees van Wonderen de eerder zo grillige Gorter aan de praat kregen bij Go Ahead, legde de club­eigenaar eind 2021 uit hoe de markt voor Ajax werkt. “Het mooie is dat spelers daar zonder ook maar tien minuten te voetballen drie keer zoveel waard zijn. Dat is Ajax’ mazzel. Het nadeel is dat ze altijd iets meer moeten betalen dan andere clubs. Maar dat begrijpen ze prima daar in Amsterdam,” aldus Kroes.

Zorgvuldig en principieel

Iets meer betalen kostte Kroes bij Go Ahead de nodige moeite, met de transfer van Jacob Mulenga als beste voorbeeld. De aanvaller werd gepitcht door algemeen directeur Jan-Willem van Dop, die de Zambiaan nog kende uit zijn tijd in Utrecht. Kroes zag de komst van Mulenga best zitten en ging in conclaaf met diens zaakwaarnemer. Een deal naderde, tot Kroes weigerde met de laatste 180 euro per maand over de brug te komen. Van Dop maakte het uiteindelijk rond.

Oud-collega’s in Deventer schetsen het beeld van een keiharde onderhandelaar die zeer zorgvuldig en principieel te werk gaat. Zo deed Kroes aan de voorkant al zijn huiswerk door de benchmark goed te verkennen en duidelijke piketpalen te slaan. Daar blijft hij hoe dan ook binnen, of hij nou aan de kopende of aan verkopende kant zit, stellen de oud-collega’s.

Dat bleek ook toen Go Ahead van AZ te horen kreeg dat Joris Kramer gekocht in plaats van gehuurd kon worden. De prijs vond technisch manager Paul Bosvelt oké en Van Dop iets te hoog. Tot ze Kroes zijn hoofd zagen schudden: ‘Gaan we niet doen.’

Ranking

Waar zowel degenen die aan de onderhandelingstafel naast als tegenover Kroes hebben gezeten hun verbazing en – meteen ook – bewondering over uitspreken, is hoe hij in staat is na weken van amicaal contact zijn emoties volledig te verbergen als de partijen elkaar in centen moeten vinden. En dat Kroes dan in staat is om ondanks minimale verschillen een deal af te blazen. “Hij weigert de grens te verleggen, want hij weet dat ie dan bezig kan blijven,” aldus een oud-collega. “Zo principieel is ie dus.”

Principieel, maar ook zorgvuldig, hetgeen niet meteen wordt verwacht van een directeur die bij Ajax net een schorsing voor handel met voorkennis heeft overleefd. In Deventer merkten ze juist in de zoektocht naar een nieuwe trainer hoe secuur Kroes te werk gaat. Met Bosvelt en Van Dop stelde hij een profielschets op en werd, aan de hand van data, een lijstje opgesteld.

Nadat zij met vier kandidaten gesprekken hadden gevoerd, kwam Kroes met een ranking op de proppen. De grootaandeelhouder had tien criteria geformuleerd. Met cijfers moesten Bosvelt en Van Dop per trainer aangeven in hoeverre hij aan bepaalde eisen voldeed. Zo kwamen zij na het vertrek van Kees van Wonderen, die Go Ahead meteen liet promoveren, uit bij René Hake. Twee jaar na diens aanstelling bivakkeert de gepromoveerde club keurig in de subtop van de eredivisie.

Dat, en ook de eerste uitgaande miljoenentransfers in Deventer, staan grotendeels op het conto van Kroes. De nieuwe technisch directeur van Ajax moet het keiharde onderhandelen voor een gebalanceerde staf en selectie nu echter doen in een grotere ravage, onder veel meer druk en met grotere budgetten.