Bruins Slot ontvangt verzoek van Israël om sancties tegen Iran

Nieuws
Buitenlandminister Hanke Bruins Slot heeft een officieel verzoek van Israël ontvangen om Iran sancties op te leggen, bevestigt haar woordvoerder. De demissionaire bewindsvrouw sluit dinsdag aan het eind van de middag aan bij een digitaal overleg met haar Europese ambtscollega's naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël dit weekend. Sommige deelnemers zullen aandringen op extra sancties voor Iran, maar daar wil haar woordvoerder nog niet op vooruitlopen.
anp
dinsdag 16 april 2024 om 12:18 aangepast 14:19
Afbeelding
beeld anp

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz schreef dinsdag op het sociale medium X dat hij tientallen landen heeft benaderd om aan te dringen op sancties om het raketprogramma van Iran. De bewindsman wil daarnaast dat de Iraanse Revolutionaire Garde wordt aangemerkt als terreurorganisatie.

Voor dat laatste heeft Nederland zich al vaker uitgesproken. Bruins Slot gaat dat dinsdagmiddag opnieuw doen, schrijft ze aan de Kamer. Ze is bovendien voorstander voor "het opnemen van ballistische raketten in het sanctieregime evenals de rol die Iran in de regio speelt".

Waarschuwing vanuit Teheran

"Naast de militaire reactie op het afvuren van raketten en drones, leid ik een diplomatiek offensief tegen Iran", twitterde Katz. Bruins Slot werd getagd in het bericht.

Ook vanuit Iran wordt de druk opgevoerd. Ebrahim Raisi, de president van het land, heeft gewaarschuwd dat zelfs de "kleinste actie" om de Iraanse belangen te ondermijnen zal worden beantwoord met "zwaar, grootschalig en pijnlijk optreden". Dat schrijven Iraanse media na de grootschalige raket- en droneaanval van zijn land, die Israël afgelopen weekend vrijwel volledig zou hebben afgeslagen. De aanval was een vergelding op een eerder bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Syrië. De Israëlische reactie wordt internationaal met spanning afgewacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman.

Afbeelding

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC.

Afbeelding

7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

Afbeelding

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

Afbeelding

Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw.

Afbeelding

Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.