Internering gevraagd voor Genkenaar die studio op Fruitmarkt laat afbranden

Genk -

De Tongerse aanklager vraagt de internering voor een 24-jarige Genkenaar die tijdens een psychose een studio op de Fruitmarkt in Genk in brand stak. De man mocht ondertussen de gevangenis inruilen voor een plaats in een psychiatrisch ziekenhuis. “Nu zit je waar je hoort.”

Shauni Deferm

Op 20 september 2020, omstreeks 8.23 uur, stond een studio op de Fruitmarkt in Genk in lichterlaaie. De brandweer had de vlammen snel onder controle waardoor het vuur niet oversloeg naar andere appartementen. De flat waar de brand werd gesticht, was wel volledig vernield.

In de gang vonden de speurder een achtergelaten briefje met de naam van de twintiger op, waardoor de man meteen als verdachte van de brandstichting gezien werd. Tegelijkertijd contacteerde ook zijn familie de hulpdiensten omdat de man helemaal van streek was en dringend psychische hulp nodig had.

Een gerechtspsychiater oordeelde dat de Genkenaar tijdens de feiten, maar ook tijdens het psychiatrisch onderzoek in 2023, aan een geestesstoornis leed. “Het gaat om een psychotische en paranoïde stoornis gekoppeld aan gedragsproblemen. Het gebruik van drugs heeft ook een negatieve invloed”, stelde de Tongerse procureur dinsdagochtend. Buiten de brandstichting werd de man ook vervolgd voor het bezit en verkoop van cannabis en het bezit van cocaïne omdat hij twee bolletjes op zak had tijdens zijn arrestatie.

LEES OOK. 21-jarige Genkenaar opgepakt voor brandstichting in studio op Fruitmarkt

© TP

Internering

De twintiger bekende de feiten. “Ik was in een psychose beland en ik had geen controle meer over daden. Ik heb toen een aantal kleren op bed gegooid en in brand gestoken. Ik ben nog even blijven kijken en dan ben ik vertrokken. Nu besef ik dat het heel anders had kunnen aflopen en dat er slachtoffers hadden kunnen vallen. Ik heb enorm veel spijt”, vertelde hij.

Ondertussen is de man, na een voorhechtenis in de gevangenis van Merksplas, opgenomen in een psychiatrische instelling. “Ik ben mezelf aan het herpakken en ik wil mezelf deftig aanpassen aan de maatschappij.” De rechter is het daarmee eens. “Nu zit je waar je hoort, want in de gevangenis hoor je niet thuis”, klonk het.

Ook de procureur en de raadsman van de twintiger vinden een verdere internering de beste oplossing voor de man.

Vonnis volgt op 14 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer