De EHBO-leraar chatte met het meisje, maar werd als pedofiel ontmaskerd.© Pexels

Leraar die 15-jarig meisje naaktfoto stuurde en werd ontmaskerd door groep studenten, krijgt effectieve celstraf

Koksijde/Laarne -

Een 33-jarige EHBO-leraar uit het Oost-Vlaamse Laarne heeft drie jaar cel - waarvan twee met uitstel - gekregen omdat hij een minderjarig meisje op een school in Koksijde aanzette om naaktbeelden van haarzelf te sturen. Hij stuurde het meisje zélf een beeld van zijn geslachtsdeel, maar werd door medestudenten ontmaskerd.

Jelle Houwen

De 33-jarige L.R. was als leraar in dienst bij EHBO Vlaanderen en trok rond naar verschillende scholen om daar EHBO-lessen te geven. Zo belandde hij op 11 oktober 2022 ook in een school in Koksijde. Omdat hij er twee dagen les zou geven, bleef hij er ook overnachten.

Tijdens een van de lessen leerde hij een 15-jarig meisje kennen. Gedurende die avond chatte hij enkele uren met haar, waarbij hij vertelde dat hij een passie voor fotografie had en beschikte over een eigen studio. Al snel stuurde hij het gesprek echter een bepaalde richting uit en vroeg ook foto’s van het meisje.

Ontmaskerd door medestudenten

“Om haar te kunnen overhalen foto’s van haar gezicht te sturen, stuurde hij eerst zelf meerdere foto’s door van meisjes waarvan hij al een fotoshoot nam”, oordeelde de rechter. “Daarna stuurde zij een foto van haar gezicht. Daarna begon hij in het chatgesprek als snel vragen te stellen over relaties en seks. Het meisje voelde zich erg ongemakkelijk bij de situatie en verwittigde haar medestudenten.”

Een van de studenten nam het chatgesprek over en stuurde L.R. een foto van zijn tepel. Die antwoordde daarna op vraag van de student met een foto van zijn geslachtsdeel. Daarop werd L.R. door de studenten ontmaskerd toen ze hem een filmpje doorstuurden van alle aanwezigen die het gesprek hadden gevolgd. L.R. haalde daarop zijn Instagrampagina offline.

187.000 naaktfoto’s

De directeur van de school in Koksijde verwittigde de politie en EHBO Vlaanderen, die L.R. om dringende reden ontsloeg. De fotostudio in de EHBO-leslokalen werd doorzocht en in een tas werden diverse seksattributen zoals dildo’s, een zweepje en handboeien gevonden. Daarna onderzocht de politie ook zijn laptop. Daarop werden liefst 187.000 beelden van seksueel misbruik van vaak erg jonge kinderen gevonden. Het ging vaak om beelden van BDSM. Bovendien bleek de man op het darkweb specifiek te zoeken naar dergelijk beeldmateriaal.

“Ik bekijk de beelden om de zoveel dagen, maar heb er nooit zelf gemaakt of verspreid”, verklaarde L.R. nadien. “Ik heb een probleem en zou me graag laten helpen, maar schaam me te veel.”

Onmiddellijke aanhouding

De intussen ex-leraar daagde niet op voor zijn proces en ook het slachtoffer stelde zich geen burgerlijke partij. De rechter gaf hem drie jaar cel, waarvan twee met uitstel onder voorwaarden. Hij moet ook een geldboete van 8.000 euro betalen. Bovendien wordt de man voor vijf jaar ontzet uit zijn burgerrechten en mag hij twintig jaar lang geen gezagsfunctie over minderjarigen meer uitoefenen.

“Bovendien beveel ik de onmiddellijke aanhouding van de man. Gelet op het verstek, om het feit dat het om zeer bewuste handelingen met minderjarigen te gaan en op het feit dat de beklaagde geen enkel initiatief nam om te werken aan zijn problematiek, wat een recidivegevaar inhoudt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer